RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Új egyéni rekordom Csurgóról!

 
Október elején jártunk és nagyon készültem már erre a túrámra is, akár csak a többire, de azért valamiben mégis csak különleges volt. Mindenből többet kellet magammal vinnem, hisz két hetes túrára indultam a Fehérvárcsurgói víztározóra. Az első elképzelésem az volt, hogy az őszi horgásztúrámat kétfelé osztom. Egy hetet töltök el Fehérvárcsurgón, majd a másikat egy másik tavon. Sági Tomi barátom ajánlására azonban úgy döntöttem, hogy lesz, ami lesz, mégis csak egy helyen töltöm el a két hetet, mivel a nagy-pontyhorgászat eredményességében nagyon nagy szerepet játszik a minél több eltöltött idő. Gondoltuk, így talán nagyobb esélyem lesz majd egy, vagy akár több kapitális ponty kifogására a „hosszú” túra alatt.
 
Szombaton reggel érkeztem meg a majd 200 Hektáros tározóhoz, és örömmel konstatáltam, hogy a vízszint normális mederben van. Mielőtt hozzáfogtam volna a hely kiválasztásához és a kirakodáshoz, azért körbeérdeklődtem a jelenlegi helyzet felől. Nyelvi előnyömnek köszönhetően jól megértem cseh és szlovák horgászokat is, és el tudtam velük beszélgetni. A jórészt külföldi horgászoktól megkapott információkból hamar kiderült, hogy nem igazán ment a hal ez elmúlt időszakban… Egyedül a gátnál fogtak a közelmúltban egy db 20 kg feletti pontyot.
 
 
Kis hezitálás után a nyugati oldalon, a tó közepén ültem le. A tábort hamar összeraktam, vízre került a csónak és következett a bóják lerakása. Én az iszaposabb talajt horgászom az esetek döntő többségében, mert tapasztalataim azt mutatják, hogy a nagyobb pontyok inkább ott keresgélnek, hisz ott több a természetes táplálékuk. Sokan a kemény helyeket keresik, mivel azonban a kemény aljzaton nem marad meg semmi, így itt inkább a kisebb termetű halak szedik fel a csalit… Az egyik bójámat 250 m-re raktam le átlósan, míg a másikat 220 m-re. A két bója közötti részt először repcével, tigrismogyoróval és pelettel szórtam meg, a bóják széleit pedig csak bojlival etettem. Erre a horgászatra is a két favoritomat vittem: A Red Force, valamint a Squid Effect kész bojlikat és az alap mixekből magam készített és ízesített golyókat, - amiket jórészt etetésre szántam. A mixekből készítettem néhány szem 28 mm-es bojlit, valamint kisebb 18-20 mm-es csalikat is felkészülve minden eshetőségre.
 
 
Az első halakra nem kellett sokat várnom. Már vasárnap sikerült fognom két kisebb példányt, igaz még 10 kg alatt. Hétfőtől elindultak lassan a szebb halak is. A távolabb lévő bójámról szinte csak a nagyobb testű pontyokat fogtam (17 kg, 16 kg, 19 kg)
 
 
Csütörtök reggel megszólalt ismét a jobb botomon lévő kapásjelző. Tudtam, hogy ez a bot a nagy halas! Mindösszesen csak egy pittyenés volt és máris feszítette a monofilt. Izgatottan vettem fel a botot, majd csónakba szálltam. Szélcsendes, borús idő volt, így nem sietettem a fárasztást. Bő 15 - 20 percig vontatta lomha ellenfelem a csónakomat, egy-egy erősebb kirohanással fokozva az izgalmamat. Még néhány kört leírt a csónak körül, mikor végre sikerült alámerítenem a csodás halnak. Ahogy megláttam még nem sejtettem, hogy az új ponty lesz az új egyéni rekordom, bár hosszú volt nagyon… Mérés közben aztán hamar rádöbbentem a valóságra. A hal tiszta súlya kereken 25 kg volt. Gyorsan szóltam a közelembe levő horgásznak, hogy nézze meg ő is a második mérlegelést, milyen csodás példánnyal hozott össze a sors! Nagyon örültem neki, főleg, hogy ilyen csodálatos nagy vízből fogtam ki. A hatalmas ponty orrától a farok tövéig pontosan 112 cm hosszú volt! Egyszerűen egy ritka hosszú és gyönyörű példány pihent a matracon előttem, - ámbár benne lehet a korban -, remélem még sok boilisnak fog olyan örömet szerezni, mint nekem! Elkészítettük a képeket aztán óvatosan elengedtem az öreg harcost.
 
 
Az elkövetkezendő napokban a napi 3 kapás szintén megvolt, de már csak kisebb példányok akadtak a horgomra 7 kg tól - 16 kg-ig. A túra második hetének az elején, szombat este megjött egy erős hideg front, sok-sok esővel. Kíváncsi voltam, hogy ez miben fogja befolyásolni a pontyok kapókedvét. Sajnos az időjárás hatására egyre csökkent a halak aktivitása. A víz is rohamosan hűlni kezdett.  A szombati eső hétfő hajnalig tartott és a rengeteg csapadék miatt a tó víz állása rohamosan nőtt. Az elkövetkezendő napok előrejelzése sem volt igazán kecsegtető, mert szerdától újabb nagymértékű csapadékot jelentettek, ami végül meg is érkezett. A szerdától csütörtökig tartó időszakban fordult elő először, hogy sajnos 24 órán keresztül nem volt egyáltalán kapásom sem.
 
Ez idáig 24 - 28 mm nagyságú boilikat használtam, melyeket aztán kisebb méretekre cseréltem az egyik botomon. Kíváncsi voltam, hogy a halak egyáltalán felszedik - e az etetett helyeken a táplálékot. Az elképzelésem bevált, mert a dupla 18 mm-es bojlival a a behordást követően egy 12 kg-os pontyot fogtam. Ez azt jelentette, hogy a lehűlt vízben jobban a kisebb méretű boilik kellettek a pontyoknak. Sajnos az elkövetkezendő napokban a nagyobb méretű boilit a halak teljesen ignorálták.
 
 
A rossz idő ellenére is kiélveztem ezt a két hetes túrát, sok új tapasztalatot és még több barátot szereztem. Ezúttal is bebizonyították az S-Carp Product boilik, hogy bármilyen időjárásban jól működnek, csak bíznunk kell a bojlinkban, valamint saját magunkban, valamint ésszerű taktikát kell választani a megfelelő időpontban.

Kovács Tibor 
S-Carp Product Team (SK)
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie