RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Ötletek tanácsok: lebegő bojli készítése

 
Az idei év egyik újdonsága volt, hogy termékpalettánkat kibővítettük a különböző színű, fluoro lebegő bojli mixekkel. Mivel Európa egyik legnagyobb, és egyben legjobb minőséget forgalmazó gyártójától vásároljuk közvetlenül(!) ezeket az erős színű, könnyű fajsúlyú mixeket, ezért bátran tudjuk ajánlani azoknak a horgászoknak, akik szeretnének maguk által készített és ízesített lebegő csalikkal horgászni. A következőkben képekkel, illetve néhány hasznos információval szeretném segíteni azokat a pontyhorgászokat, akik az előttünk álló hideg téli hónapokban, lebegő bojli készítésre adják a fejüket. Természetesen, akik amúgy is készítenek odahaza bojlit, ők előnyben vannak, hisz némi aroma, édesítő, valamint halolaj mindig marad a polcon, így ezeket kitűnően felhasználhatjuk a készítéskor.
 A saját magunk által készített pop-up csali főbb előnyei:

 
-  Tetszés szerinti méretek és formák létrehozása. Csinálhatunk egy dobozból akár 4-5 féle méretet illetve formát, igazodva az általunk látogatott víz halaihoz.
 
-  Tetszés szerinti illatok létrehozása. Itt tényleg csak a képzeletünk szabhat határt, ha betartjuk a javasolt aroma adagolást! Egy dobozhoz max.15-20ml aromá(ka)t adjunk. Ez a mennyiség már kellően figyelemfelkeltő lesz. Véleményem szerint a kevert illatok a leghatásosabbak, ha lehet törekedjünk ezekre!
 
- S végül, de nem utolsó sorban az egy dobozból készített lebegő csali végső súlya kb. 230-250g lesz, (egy teli 500ml-es doboz!) ami mindenképpen gazdaságosnak mondható, és mérettől függően jó néhány szemet kapunk már ebből a mennyiségből.  
 
A szükséges hozzávalók: aromák, édesítő, Betaine HCI, hal olaj, és a pop-up mix. Mérjünk ki 70-75g tojáslét. Ügyeljünk a pontos adagolásra!!! Tegyünk a tojásléhez kb. 5g Betaine HCI étvágyfokozót... ...és kb. 1g Concentrate Sweetener édesítőt.
Mérjünk ki 10ml Meat & Chicken aromát, ami most a fő illat lesz... ...és 5ml Extra Fruit aromát, ami háttérillatként lesz majd érezhető. Cseppentsünk kb. 20 csepp Black Pepper esszencialis olajat... ...és adjunk még 10ml tőkehalmáj olajat a tojásokhoz.
Keverjük el alaposan a por és folyékony hozzávalókat a tojásokkal. Ezt követően borítsuk bele az egész doboz pop-up mixet... ...majd alaposan keverjük el és gyúrjuk össze a masszát Ha pontosak voltunk az adagolással, tökéletes állagú masszát kapunk.
Tegyük kinyomó pisztolyba a maszzát és a hurkákat sodorjuk le. Készíthetünk különböző méretű és formájú lebegő csalikat! Forrásban lévő vízben kb. 1,5 percig főzzük a pop-up bojlikat... ...majd a megfőtt csalikat tegyük egy tiszta száritó rácsra.

Amikre mindenképpen érdemes figyelnünk:
 
-  Ügyeljük a tisztaságra! Minden bojligyúráshoz használatos eszközt (rollert, kinyomót, szárító tálcát, tálat, stb.) nagyon alaposan tisztítsunk el, hisz a legapróbb szennyeződések is rendkívül meglátszanak ezeken az élénk színű masszákon.
 
- Figyeljünk a tojás pontos kimérésére! Ha több tojást mérünk ki, akkor kezelhetetlen lágy masszát kapunk és nem fogjuk tudni megformázni a golyókat!
 
- A rendesen kiszárított pop-up bojlik nem vagy csak nagyon nehezen penészednek meg. Ha úgy érezzük, hogy nem tudjuk elkerülni a romlást, akkor a folyékony tojásokhoz, tehetünk egy kevés konzerváló anyagot. Mivel a lebegő bojlikkal csak csalizunk, és nem eszi meg a hal, ezért nem kell attól tartanunk, hogy a konzerváló anyag bekerül a szervezetébe.
 

A bojlikat minimum 4-5 napig, lehetőleg minél keményebbre szárítsuk ki! Egy doboz Pop-Up mixből kb. 230-250g, készre szárított lebegő bojlit kapunk. A kiszárított bojlik felületét kezeljük a gyártás során használt... 1-2ml aroma és olaj keverékével, és alaposan forgassuk bele őket.

 
Remélem a kísérletező és a közeljövőben lebegő bojlit készítő horgászoknak kellő segítséget nyújt ez az írás. Kívánom, hogy az általuk készített és ízesített saját pop-up bojlival lehetőleg minél több kapitális pontyot cserkésszenek be, a következő horgász szezonban!
Sági Tamás
S-carp product


RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie