RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Öt nap a paradicsomban.

 
Április 21-én érkeztünk jó barátommal Kovács Gyulával a Deseda tó partjára, hogy részt vegyünk egy rangos bojlis versenyen. Megannyi ismerős arc fogadott minket, s a kölcsönös üdvözlések után mindenki alig várta a verseny kezdetét. A tóról röviden annyit, hogy kb 245 ha területű kanyargós óriásról beszélünk, amely rengeteg lehetőséget rejt a pontyhorgászoknak. A  regisztráció után minden figyelem a térképre irányult. Figyelembe véve a heti időjárás előrejelzést, a sekélyebb részeket tartogató helyek voltak a favoritok. Helyhúzás során a Fortuna a segítségünkre sietett és a mindenki számára vonzó 4-es helyre kerültünk.
 
 
Megnyugodva néztünk egymásra s csaptunk egymás tenyerébe. Hosszúra nyúlt baráti beszélgetés után tértünk nyugovóra, de lélekben már ott jártunk a mi kis öblünkbe. Másnap reggel a helyi halőrök segítségével hamar bepakoltunk a helyünkre, és mikor megérkeztünk, tátva maradt a szánk. Egy kb 700 m hosszú 120 m széles vízfelszín látványa tárult elénk. Úgy éreztük magunkat, mint a paradicsomban. Ránézésre akár 20 botot is el tudtam volna helyezni mert a part mentén bedőlt fák, nádasok, és sással benőtt részek váltogatták egymást. Gyors tábor építés után alig vártuk, hogy vízre szállhassunk. Az ajzat egyhangú volt de nem zavart minket mert a partszélek rengeteg lehetőséget adtak. Kagylós részt csak a szektor szélén található híd lábainál találtam, így ezt a helyet elkezdtem etetni a tó vizébe áztatott Top Force bojlival, de csak másnap este kezdtem rá horgászni.
 
 
Addig a tervem szerint két gyors csalival, a Spicy Fish & Robin Red-el és a Pinneapple plus pop-up-pal kezdtem meg a horgászatot amely alá az idei évben debütált Creamy Fruit & liver bojlival etettem, 10-10 szemet. Kereső horgászatra tettem a hangsúlyt, kíváncsi voltam, hogyan reagálnak bajszos barátaink. A terv másik része az volt, hogy a hét folyamán a melegedés hatására az öbölbe beáramló halakból már a híd lábánál meg fogjak egy párat. Társam a pont etetést választotta - később kiderült helyesen - az öböl két oldalán egy-egy ígéretes helyet kezdett meg horgászni, mert elmondása szerint az öböl belső sekély része ekkor még haltalan volt. Mindössze 3 órával a kezdés után elsült a lebegő csalim - később kiderült az összes halamat egy szem ananász pop-up-al fogtam - ráadásul az 5 kilós súlyhatárnál 20 dekával jobb volt. Nagyon megörültünk a jó kezdésnek, de aztán rá kellett jönnöm, hogy ez nem ilyen egyszerű. Másnap éjjel 3-ig egy kapásom volt, de a hal betekerte magát egy fába. Rakosgattam én ide-oda a híd és a táborunk között, de mind hiába pedig hétfő délután még egy vihar is végig söpört a tó felett. Másnap kedden érezhetően felmelegedés kezdődött -mely ki is tartott a hét folyamán napról napra emelve a víz hőfokát- és társam unszolására rá tettem egy botot a hídnál lévő etetésre.
 
 
Hóember csalizást választottam White Secret-top force párosítással. Társam közben már 4-5 mérhető halnál járt. A kedd esti csalizásnál szembesültünk egy új problémával, a rákok lerágták a fekvő golyót. Váltottam és a lebegő csalit tettem a hídhoz. Éjszaka 3-kor megszólalt a jelzőm, és egy bivaly erős 8.20-as tűkőrponty volt a tettes, amely át húzott a híd alatt, de úgy bántam vele mint a hímes tojással. Aztán csütörtök reggelig semmi és vissza estünk a 17. helyre. Szélcsend be állt  18-ról-22.5 fokra felhevült víz, és kapástalanság. Tudtam, hogy váltanom kell, valamit tenni mert ez kevés lehet a végén, ráadásul jó barátom botjai is hallgattak. Ő egy kicsit ellene volt az ötletnek, de én el indultam az öböl másik vége felé mely kb 500-550 méterre volt. Gyönyörű volt az egyre szűkülő és sekélyedő rész, ahol a vadkacsák és más kisebb termetű madarak, teknős békák zavartalanul élvezhették az egyre erősödő napsütést. Megálltam és figyeltem. Nagy örömömre láttam rengeteg ponty mozgást a nádasok mentén, barátaink jelezték itt létüket és az ívás közeledtét. Egy percet se gondolkodtam, mivel imádok nádasok közelébe horgászni mindkét botomat áthelyeztem ide, az öböl jobb és bal oldalába. A szerelék stiff-rig choddy horoggal, pineapple és fruit dumbell pop-up lebegő bojli. Délután egy órára végeztem de azt el kell mondanom, hogy az első behúzásnál a part előtt 20 méterre elfogyott az 520 m zsinórom.
 

Ebben az is közre játszott, hogy fél úton törővassal meg kellett törnöm a zsinórom mert az öböl enyhe kanyart irt le, valamint társam botjait sem akartam akadályozni. Egészen a nád tövébe tettem a végszerelékem, mély 40-50 cm iszap volt de bíztam a csaliban. Alig két órája voltak benn, mikor egy bődületes kapás érkezett a bal oldali ananászos golyóra, 500 méterről húzta valami gyorsvonat. Együtt indultunk a hal után mely addigra három bokorba is le akadt. Gyuszi barátom ki ugrott a csónakból és papucsban a mély iszapba pattintgatta ki a zsinórom a bokrokból, a harmadik után a hal ott állt az öböl közepén, szerelékem el vesztette a követ és a szelepgumi - amely belsejébe 30- as fonott volt - kitűnően tartotta a horgot a hal szájába.
 

A gyönyörű tőponty 10.40 kiló volt, nagyon meg őrültünk  a tíz feletti halnak. Péntek reggelig folyamatosan húztuk a halat, kint is és bent is ettek a halak, nekem kevesebb de 5 feletti, Gyuszinak sokkal több hala volt de sajnos a fele 5 alatti volt. Az utolsó estére 17 ponttal voltunk a 3. helyen állótól, de sajnos az én botjaim a verseny végéig elhallgattak, meg kezdődött az ívás. Le pihentünk korán mert -szerda kivételével- pontban éjfélkor megindultak a kapások Gyulám botjain. Reggelig 8 hal érkezett volt, hogy mindketten fárasztottunk, de csak 4 volt mérhető. Reggelre jól el fáradtunk, de bizakodtunk a jó helyezésben. A helyi halőrök segítségével hamar kipakoltunk, és a parkoló kocsinál letisztítottuk felszereléseinket, csónakjainkat. Visszaérve a panzióhoz jól eső érzés volt fogadni az ismerősök gratulációit. Az eredményhirdetés során aztán kiderült, hogy 6 pont híján lecsúsztunk a dobogóról. Kicsit csalódottak lettünk, mert eszünkbe jutott az a sok  4.80-4.90-es hal.
 

De ugyanakkor tudtuk, ez egy nagyon szép eredmény. A háromból két gyári csapat volt, akik ebből élnek, mi pedig csak egyszerűen imádunk együtt pecázni. Gyönyörű hét volt, remekül éreztük magunkat, és azt hiszem mindent ugyanígy csinálnánk újra. Hazafelé jó barátom teljesen el fáradva elszenderedett, és talán gondolatba már a jövő évi megmérettetésen járt. Köszönet Tominak a kitűnő csaliért és előkéért, valamint Gyuszinak a felejthetetlen élményért mert vele igazán élvezet a horgászat.

Putz Gyula      

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie