RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Viharos kapások

 
A természetre és egypár kalandos fárasztásra kiéhezve érkeztem kedvenc tőzegtavamra, a Pötrétei II-es tó partjára, szeptember végén. Az előrejelzés viharos északi szél mellett frontos, de egyenletesen hűlő időjárást prognosztizált sok csapadékkal, ezért eredeti tervem ellenére, mely a tó északi részének meghorgászása volt, a déli sarkot választottam. Úgy gondoltam, hogy szélirányban jobb esélyeim lesznek egy-egy, a víz áramlásában mozgó természetes táplálékot követő rutinos bokorlakó horogra kerítésére.
 
 
A helykeresést és a szerelékek pontos vízbe juttatását az orkán erejű légmozgás alaposan megnehezítette, de tudtam, hogy jobb ha hozzászokok, mert még 4 napig ilyen időm lesz. Mindkét etetésemet kb. 2,5 méteres vízben alakítottam ki meglehetősen közel egy fákkal, bokrokkal tarkított nádfalhoz. Az egyik pontra kukorica és tigrismogyoró keverékéből álló magmixet szórtam kb. 2-2,5kg 24-mm-es Squid Effectet bojli táráságában, a másikra pedig csak két marék 24-es Red Force golyó került. A végszerelékeket is ehhez igazítottam. Egyikre egy szem tintahalas, másikra pedig egy szem fűszeres csalit kínáltam fel, blow back és KD előkéken. Néha a legegyszerűbb csalizás a leghatékonyabb gondoltam, és ha nem lesz kapásom, majd próbálkozok csali kombinációkkal, attraktorok használatával, esetleg PVA csomagok bevetésével. Sötétedés előtt megszólalt a jelzőm, de valószínűleg csak egy vízben sodródó faág tréfált meg, mert a végszerelék a helyén volt. Majd 10 óra után újra életre kelt a swingerem és ezúttal bíztató tempóban fogyott a zsinór az orsóm dobjáról. Ráemeltem, majd egy percen belül már a viharos széllel dacolva úton voltam az etetésem felé.
 

A zsinór szerencsésen felpattogott a mélyben lapuló ágak közül és máris közvetlen kontaktusba kerültem a hallal. Sikerült a felszínre csalogatnom, ahol jól megforgatta a csónakot, próbálta volna elérni a szabadulást jelentő ágak rengetegét. Az akadók közelsége és a szél miatt, igazán izgalmasra sikeredett a fárasztás, de végül szákba tereltem a túra első, a végletekig vadul védekező halát. Partot érve a mérleg 16,10 kg mutatott. Pontyzsákba raktam a hosszúkás sötét tükröst és letároltam a reggeli fotózásig. Visszahúztam és tartva az etetést újabb adag magmix és bojli került az akadó mellé. Azonnal a sátorba húzódtam a viharossá fokozódó szél és vadul csapkodó eső elől. Az éjszaka további részében már nem volt kapásom, de nem is bántam, mert igazi ítéletidő tombolt odakint. A sűrű villámlásban szinte nappali világosság volt és a hirtelen a földre hulló csapadékvíz, már sátram alatt hömpölygött a tó felé.
 
 
Kora reggel az égi áldás abbamaradt és kicsit rendbe szedtem a táborom, majd fotózás után visszakerült az éjszakai viharos kalandom hala a tóba. Jónak véltem az addig kapástalan helyet is ezért elhatároztam, hogy adok „neki” még 24 órát, hogy bizonyítson. Délutánra elvonultak az esőfelhők, de a szél csak nem akart csillapodni. Sötétedéskor megélénkültek a jelzők és mindkét botomat elhúzta egy-egy 5-6 kg körüli tőponty, éjszaka viszont más, már nem történt. Reggel helykereséssel kezdtem és egy kb. 50 centis törés aljába raktam a csalit két marék 24-mmes Red Force mellé. Bár a bóját viszonylag nyílt területre tettem, ami ezen a tavon ritkán ad halat, de a szél merőlegesen fújt a törésre, így ideálisnak gondoltam a helyet. Gyanúm beigazolódott és még délelőtt elhúzta a pikáns fűszeres - belachanos ízű golyót egy 9 és egy 7 kg-os példány. Utolsó éjszaka ismét a nagykiterjedésű etetésemről érkezett egy füstölős kapás, amelyre reagálva egy újabb kalandos fárasztás következett. Kézzel szedtem fel az akadók fogságából a harcsázó monofil előtét zsinórt, de végül egy kereken 13 kg-os tövest zsákolhattam le a reggeli fotózásig. A vaskos szűzszájú pikkelyes megörökítését követően pakoltam, hisz túrám véget ért.
 
 
Örülök, hogy a zord időjárás ellenére is ilyen, viszonylag rövid idő alatt eredményesen horgásztam meg a számomra még ismeretlen részét a tónak. Sajnos éreztem, hogy a betörő hidegfront nem segített a kapások elérésében, de végig bízva csalikban és a helyekben két újabb szép „trófeával” tudtam gazdagítani fotóalbumomat és számos viharos élménnyel lettem gazdagabb.

Kovács András
S-carp Product Team
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie