RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Tavaszi túrák a Pötrétei és Pölöskei tavakon.

 
Pötréte
 
Évek óta a tavasz számomra a zalai tőzegbánya tavaké, mert itt aránylag korán megpezsdül az élet. Az átlagosan 1-3 méter mélységű vizek hamar átmelegszenek, a pontyok időben elkezdik keresni a hosszú tél után a számukra oly fontos táplálékot. Április derekán a Pötrétei II. sz tőzegbánya tóra látogattam el életemben először.
 

Mivel ide teljesen ismeretlenül jöttem, a nem túl sok parti hely egyikére pakoltam le. A három napos túra alatt nagyon megkedveltem a tavat. Rengeteg lehetőség, kitűnő, harcos és erős pontyállomány, valamint hatalmas kihívás jellemzi a vizet.
 

Nagyon nagy élmény a bokrok és akadók, valamint nádasok árnyékából kifogni egy-egy szép példányt. Ezen a túrán a megfelelő taktikával, a nem túl szerencsés erős déli szél ellenére is sikerült tíz pontyot fognom köztük négy db 11-12 kg közötti példányt. A halak lenyűgözően szépek voltak látszott rajtuk, hogy kitűnően érzik magukat ebben a vad és háborítatlan közegben, ahová még az urbanizáció nem tört be és remélem ez még sokáig így is marad.
 
 
Pölöske

A hónap végén Pölöskére látogattunk el Gyulával és két balatoni jó barátunkkal, Pityuval, Zolival. Pölöskét azt hiszem, hogy nem kell bemutatnom, de pár érdekes dolgot megemlítenék. Sajnos mióta elkészültek a szebbnél szebb faházak a bérelhető helyeken, megjelentek az éppen nem erre a tóra felkészült horgászok is. A helyek előtti bokrok, akadók szépen fel lettek díszítve  jobbnál jobb végszerelékekkel... Ezeken az állásokon nem szívesen horgászok. Inkább az ismerősök stégjeire próbálok leülni, akikről tudom, hogy ha el is vesztik a halat, akkor is addig mennek, amíg ki nem veszik az elszakadt szereléket. Utólag is kérek mindenkit, ha nincsenek felkészülve erre a horgászatra, akkor ne az akadók közvetlen közelét horgásszák, mert nagyon az esély onnan kivenni a halat. Április végén egy magán helyen vertünk tábort, ahol inkább ragadózóra horgászik a tulaj, így itt a pontyok nem voltak nagyon zargatva, nyugodt helyük volt. Az időpont és az időjárás is jó volt. Minden adott volt egy a jó pecára. Bár két reggel is -2 fokot mértünk, de nappal viszonylag jól felmelegedett a levegő, ami növelte a halak tevékenységét. Előttünk brutális bokrok sokasága terült el, nyílt víz sehol, de a taktika megvolt, és működött is remekül. Csalik terén én a jól bevált Squid Effect, Top Force bojlit hoztam, de Pityuéknál volt az új Crustacean bojliból és a nagy kedvence a  Spicy Fish & Robin Red golyókból. Ezeket különböző pop-up bojlikkal kombináltuk.
 

El kell mondanom, hogy mindegyik csali megbízhatóan hozta a kapásokat 15-20 szem 24-es méretű bojlival, valamint némi mag segítségével történt az etetés.
 
 
Végszerelékemre mindig nagy figyelmet fordítok, horgaimat mindig kézzel élezem. Szinte mindig két szemmel csaliztunk egyszerű 2 sz. horoggal befordítóval, és a 47 kapásból 37- et meg is fogtunk.
 

Szerelékünk lényege a leoldó klipsz és az előtét zsinór közti 1.0 optima erőgumi. A meghorgászott területre erős rozsdamentes zsinórtörő rudat szúrtunk le volt, hogy kettőt is. Kapásnál a megszorított fék miatt a hal jobbra - balra forgott, a vasak és az erőgumi pedig nem engedték a halat az akadóba menekülni. Nem egyszer már csak a teljesen kifáradt halhoz értünk oda és a hal szája is ép maradt az erőgumi miatt. Ezzel a módszerrel a legnagyobb akadók közepébe is be lehet tenni a szerelékünket, csak akkor két vassal és S alakba kell rátenni a zsinórt, majd azt zsinórvezetőkön kivezetni.
 

Az írások többsége a nagy halakról szól, de nekünk inkább az a fontos, hogy nehéz helyről megfogjunk néhány gyönyörűséget és visszategyük oda őket ahol eddig is jól érezték magukat. Külön öröm számunkra, hogy a túra során mindnyájunknak sikerült fogni egy-egy 15 kg fölötti pontyot.
 
 
Remek helyen voltunk kitűnő időben, jó társaságban egymást mindig segítve és őszintén örülve a másik sikerének. Ismét sikerült eltölteni 4 felejthetetlen napot sok-sok gyönyörű hal társaságában.
 
 
Még egyszer megkérek, mindenkit hogy amennyire csak lehet, vigyázzunk a halakra és ne okozzunk nekik felesleges fájdalmat, meghálálják.
 
Putz Gyula.
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie