RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Tippek, trükkök: A főtt tigrismogyoró

 

Röviden a tigrismogyoróról:

Véleményem szerint, a bojli, és pellet után a harmadik legnépszerűbb etető és csalizó anyag a tigrismogyoró. Ezek az édes, magas kalóriatartalmú, főzés után is viszonylag kemény szerkezetű magvak, rendkívül sikeresek és kedveltek a pontyhorgászatban. Ahogy oly sok minden, ennek a csalinak a használata, eredményessége is erősen megosztja a pontyhorgászokat.  Az egyik tábor teljesen egyszerűen nem használja, nem tartja „elismert” csalinak, mivel sokszor még kapásig sem jutott el vele. A másik tábor pedig el sem indul a vízpartra a főtt édes magok nélkül. Én magamat és barátaimat a második, tigrismogyorót kedvelők táborába sorolnám. Személy szerint jó pár népszerű horgászt ismerek, akik a tigrismogyorónak köszönhetnek nem egy, igazán kapitális halat. A mostani pár ötletet, segítséget azoknak a horgászoknak szánom, akiknek még nincs kellő bizodalma, hogy használja-e a népszerű és fogós csalit? Rögtön az elején eloszlatnám azt a téves nézetet, hogy a főtt mogyorót mennyire bonyolult, nehéz elkészíteni, hogy megfelelő állagú, etetésre, csalizásra kész állapotba kerüljön. (Nem egy, még neves horgászoktól is hallani, túlmisztifikált speciális áztatási és többszöri egymás utáni főzési taktikákról...., amin maximum mosolyogni érdemes, kipróbálni már nem…!)
 
A főzésről, áztatásról: Röviden talán annyit, hogy 24 órára áztassuk be a magokat cukros, vagy édesítőszeres vízbe, esetleg egy kevés melaszt is önthetünk az áztató lébe. Majd ezt követően ebben az édes lében addig főzzük, amíg a magok ráncai eltűnnek, és a szemek kellően kiduzzadnak. Általában ez 40-60 perc a magok mennyiségétől függően. Arra mindenképpen érdemes még ügyelni, hogy ha végeztünk a főzéssel kellően lepje el a magokat az édes lé, mert még ekkor is szívnak magukba nedvességet. Ha azt akarjuk, hogy a mogyoró köré kocsonyás réteg alakuljon ki, akkor 3-5 napig ebben, az édes lébe hagyjuk állni a mogyorót.  Aromásítani a főzővizet egyáltalán nem érdemes, a mogyoró úgy jó, ahogy a természet megalkotta!  A pontyok megtalálják saját illata alapján is. Amit jó eredménnyel használhatunk még az a Tigrismogyoró extract (szirup). Ezt a fantasztikusan sűrű, édes, natúr étvágyfokozót akár bojli készítésekor, akár a PVA hálóba került egész és tört mogyoró felületének az ízesítésére is eredményesen alkalmazható.

A csalizásról: Sokan úgy gondolom, itt követik el az első hibát, amiért nem, vagy csak ritkán érnek el a főtt mogyoróval sikert. Nagyon sokan számtalanszor leírták, bemutatták már, most mégis újra hangsúlyoznám én is, hogy mennyire fontos a csali kikönnyítése. Bátran kijelenthetem, ha bármelyik vízen tigrismogyoróval, bojlival, vagy pelettel etettem az éjszaka fogott halak reggelre biztosan ürítettek mogyorót a pontyzsákba. Tehát mindig megeszik a főtt mogyorót a pontyok! De hát miért is ne ennék meg?! Kellemesen édes az ízük, ropogósak, hozzájárulnak a pontyok energiatartalékaik megszerzéséhez és nincsenek tele különféle mesterséges és szintetikus anyagokkal, pl. mint sok bojli! A fehérhalas, vagy törpeharcsás vizeken is érintetlenül maradnak, amíg a pontyok meg nem találják, az etetésünket stb. Ha már egy közepes nagyságú horog mellé csalizunk, mondjuk két szem mogyorót, az a beetetett mogyoróval ellentétben sokkal természetellenesebben és „nehezebben” mozog mit a többi, az etetésre szánt mag a vízfenéken. Ebből sokszor az következik, hogy az óvatos pontyok az etetésre szánt mogyoróval jól belaknak a csalinkat pedig érintetlenül hagyják… 


A következő képeken ez az egyszerű, parafarúddal való kikönnyítés látható:

Fúrjuk ki a mogyorókat, erre a célra kialakított furóval... ...majd helyezzük bele a méretre vágott parafa rudacskát. Fordítsuk össze és nyomjuk egybe a szemeket. Csalizásra kész a két szem könnyített mogyorónk. Fűzzük fel óvatosan a hajszálra a két szemet... ...végül egy stopperrel rögzítsük.


Tipp: A horgászat előtt (pl. egy vödör vízben) mindig győzödjünk meg róla, hogy a mogyoró szemek megfelelően vannak-e kikönnyítve. Ha túl könnyűek elemelhetik a horgunkat és az előkét a tó fenékről. Ilyenkor egy pici sörétólommal, amit közvetlen a mogyóró alá csiptetünk kiküszöbölhetjük a problémát. Akkor jártunk el helyesen, ha a horgunk a talajon fekszik, a mogyorók pedig függőlegesen lebegnek.

 

 
Főtt mogyoró a PVA hálóba? Nos, a válasz határozott IGEN! A vízparton ezt már ritkábban látni a horgászoknál, pedig akár csak a bojlival való csalizáskor, úgy a főtt mogyorónál is ésszerű és előnyös egy kis PVA csomagban a horog mellé koncentrálni egy kevés egész vagy tört főtt mogyorót! Tavaszi és kora nyári horgászatokkor érdemes a főtt mogyorót összetörve, és Tigrismogyoró extracttal ízesítve használni.  Egy rendkívül praktikus szerkezettel a Krusha-val a főtt mogyorót összeaprítani szinte gyerekjáték. A horgunk közvetlen közelében szétterülő ízletes mogyoródarabkáknak garantáltan nem tudnak ellenállni a pontyok! A kikönnyített horog szinte azonnal a ponty szájába úszik, ha belehörpöl a kis tigrismogyoró szőnyegbe és kezdődhet a fárasztás.
 

A következő képpen járjunk el: 
 

Tegyünk egy kevés főtt mogyorót a Krusha-ba...
...majd daráljuk apróra a szemeket. Az összetőrt mogyorót öntsük le a sűrű extract-al. Töltsük meg a P.V.A. hálónkat a tört mogyoróval Tömörítsük és rögzítsük csomóval a háló tartalmát. Elkészült a rendkívül csábító édes ponty csemege

 

A Tigrismogyoró extract a PVA hálót nem oldja és rendkívül vonzó módon terül, felhősít a vízfenéken a csalink közvetlen közelében!

Nyár közepétől, amikor már nagyon aktívak a fehérhalak a főtt mogyorót egészben szoktam a PVA hálóba tölteni. Sokan kérdezhetik most, hogy a nedves mogyorószemek hogy-hogy nem oldják fel a hálót?! Nos, a vizes szemek tényleg feloldják a PVA hálót, viszont egy apró trükkel ezt könnyedén elkerülhetjük! Nem kell mást tennünk, mint egy kis tálkában, kevés vízben kb. félmaroknyi sót raknunk és feloldjuk. Az erősen sós vízbe lemosott szemeket kicsit lecsepegtetjük, és ezután bátran rakhatjuk, a hálóba! A sónak köszönhetően egyszerűen NEM OLVAD EL a háló! A felcsalizott horgunk mellé akasztott kis csomag aztán a vízbe érést követően pillanatok alatt feloldódik. Ott aztán szintén a horog közvetlen közelében szétterülve közvetlen a csalinkra fókuszálja az arra úszó pontyok figyelmét. 
 

Öntsünk egy tálkába vizet, és borítsunk bele sót... ...majd, keverjük el és oldjuk fel a vízben. A fött mogyorót tegyük rövid időre a sós lébe... ...majd csepegtessük kissé le a szemeket és... ...már tölthetjük is a PVA hálóba. A sós lének köszönhető, hogy a háló nem olvad el!

Befejezésül csak biztatni tudom a pontyhorgászokat, hogy használják ezeket a pontyok által nagyon kedvelt magvakat, és ha egy kicsit is hisznek benne, próbálják ki. Véleményem szerint nem érdemes lealacsonyítani egy kapitális ponty fogási értékét, ha az éppen nem bojlival, hanem főtt tigrismogyoróval sikerült kapásra bírnunk! Ne feledjék, hogy a pontyok a jól elkészített tigrismogyorót szinte mindig megeszik, míg egy alacsony bel tartalmú, nehezen emészthető túlaromásított bojlt már korántsem!
 

 


Sági Tamás

S-Carp Product

Én, ezzel a tippek rovattal kívánok minden kedves pontyhorgásznak kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerben, eredményekben gazdag boldog új esztendőt!

2010. 12. 26.

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie