RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Tavalyi, késő őszi Ecsédi beszámolóm!

 

Még tavaly ősszel november elején megcsörrent a telefonom. Bogi barátom hívott, hogy alkalmas lenne-e nekem az időpont november 13-20-ig egy ecsédi horgászatra, mert ő egyéb elfoglaltságai miatt, sajnos nem tud elmenni. Korábban több alkalommal látogattam meg barátaimat egy-egy horgászatuk alkalmával a tavon, így tudtam, hogy milyen nagyszerű vízről van szó. A csodás víz, akadóival és változatos meder viszonyaival a helyenként 25 m-es mélységeivel igazi kihívás egy mindenre elszánt pontyhorgász számára. Természetesen barátomnak habozás nélkül igent mondtam.

Hamarosan elérkezett a várva-várt időpont, november 13-a. Elindultam a lakóhelyemtől mindössze 40 km-re található Ecsédi végtóra, ahová a rövid távolság miatt viszonylag hamar meg érkeztem. A tó tulajdonosa szívélyesen fogadott és ismertette velem a tavon betartandó szabályokat. Ahogy másokat, úgy engem is külön megkért a halakkal való kíméletes bánásmódra, amely egy természetet kedvelő bojlis horgász számára teljesen egyértelmű és kötelező. Segítségükkel, rövid pakolás után elfoglaltam helyem a tó egyik, napos oldalán található stégén. Az időjárás az évszakhoz képest kifejezetten meleg volt. A levegő 16 Celsius, míg a vízhőfok az ilyenkor megszokottnál melegebb, 11 Celsius fokos volt. Az időjárás jelentés az elkövetkezendő egy hétre sem ígért jelentős változást, így kíváncsian vártam, hogy milyen hatással lesz a horgászatomra a „beállt” idő.

  

Szűk egy hetem volt az előkészületekre, így az előző hetekben a tavon horgászó barátaimtól információkat gyűjtöttem, különböző praktikákról, és taktikákról. Igyekeztem minden olyan fontos információt előre megtudni, ami horgászatom eredményességét növelhette. Ilyen volt pl, hogy mely napszakban és milyen mélységben a leggyakoribbak a kapások, és persze milyen ízesítésű bojlik voltak a legfogósabb. Esetlegesen ajánlott-e a lebegtetés vagy inkább a süllyedő csalizás a nyerő, stb…A tőlük kapott információk tudatában és a saját elképzelésem ötvözésével a Top Force alapmixből készítettem 5 kg májas-kagylós ízesítésű bojlit. Ezen kívül rendeltem Tomitól még 5 kg G.L.M. Plus és Spirulina, valamint és 5 kg Csoki-narancs és tigrismogyoró ízesítésű bojlit.

A felszereléseim összeállítása után csónakommal radaros feltérképezésre indultam és a 6-12 m-ig eső vízmélységekben lévő akadókat, töréseket, padkákat kerestem. Miután megtaláltam az általam esélyesnek vélt helyeket és megjelöltem, egy kisebb mennyiségű koncentrált alapozó etetéssel szórtam meg az ígéretesnek tűnő részeket. Az etetőanyag mennyisége bólyánként fél kiló bojliból, két marék vegyes méretű halas pelletből és fél kiló tigrismogyoró és főtt kendermag keverékéből állt. Időközben rám esteledett, így behúzódtam a stégemen lévő komfortos kis faházamba. Laptopomon a korábban fogott halaim fényképeimben gyönyörködtem, amikor este 11órakor jelentkezett az első kapás. A faházból kiérve, botomat felemelve a rod-podról elindultam az első ecsédi halam fölé, melyet minden nehézség nélkül ki tudtam fordítani az akadóból és 7-8 perc fárasztás után már a merítőmbe is tereltem. A csónakban lévő mérlegemmel meg is mértem halamat. Egy 10,70 kg-os gyönyörű tükörponty volt, amit egy szem süllyedő, G.L.M. bojlival és egy szem ananászos lebegő bojlival, a 9 m-es mélységből fogtam. A halat azonnal visszaengedtem éltető közegébe. Az éjszaka hátralévő része csendesen telt.

Reggel 7 órakor álmomat egy újabb erőteljes kapás zavarta meg. Az egy szem Csoki-narancsos és egy háromnegyed Fruit Extra pop-up bojlival, csalizott horgromra, a 11m-es mélységből jelentkezett a kapás. Frissen és üdén csónakba szállva a hal fölé siettem. Ezúttal viszont egy sokkal erőteljesebben küzdő ellenféllel találtam magam szemben. Negyedórányi fárasztás után pillantottam meg igen erős ellenfelemet, mely egy gyönyörű tőponty volt. Egy határozott mozdulattal megmerítettem, majd partot érve a stégemen elhelyezett mérőállványom segítségével megmértem a halat. A digitális mérleg 16,20 kg-ot mutatott.

Nagyon elégedett és boldog voltam, hogy ilyen rövid idő alatt 2 db gyönyörű halat sikerült fognom. Nagy ambíciókkal folytattam a horgászatot. Aznap délután 6 órakor még egy 9,40 kg-os tükörpontyot is szákoltam. Az este csendesen és eseménytelenül telt. Hajnali 3 órakor a kapásjelzőm hangjára ébredtem. A faházból kiérve láttam, hogy a több mint 30 órája a 8 m-es mélységbe behúzott szerelékemre jelentkezett a kapás. Ezt a szereléket egy szem 26 mm-es ovális májas-halas bojlival csaliztam, Amíg a botomhoz értem, folyamatosan, megállás nélkül füstölve húzta a hal az orsómról a zsinórt. A nyelető féket átváltva a bot szinte rögtön karikába hajlott és az első fék elkezdte folyamatosan adagolni a dobról a zsinórt. Villámgyorsan csónakba pattantam és izgalommal túlfűtve elindultam a hal fölé. Ahogy erősödött a kontaktus, csak azon imádkoztam, hogy nehogy akadóba meneküljön, mert úgy az esélyeim minimálisra csökkentek volna. A szerencse mellém állt, mert a hal a nyílt víz felé vette az irányt, így a biztonságos vízközépen tudtam fárasztani. A fárasztás enyhén ködös, szélcsendes időben több mint 20 percig tartott, mely a rendkívül jó erőben lévő halaknak köszönhetően egy örök élmény lett számomra.

Miután a hosszú küzdelem után megmerítettem a csodálatos példányt, partra siettem és alig vártam, hogy lemérhessem. A hal pontos súlya 21,10 kg volt! Nagyon boldog voltam a gyönyörű tőponty láttán, amely feledhetetlen sportélményt okozott. Örömömet csak az árnyékolta be kissé, hogy e szép példány hátsó farok úszójának a felső részéből egy korábbi sérülésből adódóan hiányzott egy darab…. Reggeli fotózás után a halat visszaengedtem megszokott környezetébe. Az elkövetkezendő két napban 4 db 10 kg alatti kisebb halat sikerült fognom, de nem adtam fel, élveztem a nyugalmat, és a fantasztikus napsütéses időt. Ahogy tudtam kihasználtam az év utolsó meleg napjait. Az általam jónak vélt és meghorgászott helyeket csak abban az esetben etettem újra egy kisebb mennyiségű bojlival és magmixszel, ha előzőleg halat fogtam róla. Éjszaka leszállt a köd és péntek reggelre borús, esős időre ébredtem. Gyenge hidegfront érkezett, a nappali hőmérséklet visszaesett 6-7 Celsius fokra, a víz viszont továbbra is 10-11 Celsius fok maradt. Bíztam benne, hogy az utolsó nap tartogat még élményeket számomra. Délelőtt 11-kor egy 11 kg-os, majd egy órával később egy 12,40 kg-os tőpontyot sikerült fognom a Top Force mixből készített májas bojlival. Délután 5 órakor füstölős kapásra lettem figyelmes és 10 percnyi fárasztás után egy pompás 15,60 kg-os tükröst merítettem, ami az egy szem ananász pop-up bojlitól csábult el.
  

Később mind a négy botomon újracsaliztam, és felkészültem az utolsó éjszakára. Elkezdtem összecsomagolni a már nem használandó felszereléseimet, csalijaimat a másnap reggeli kiköltözésre, majd ezzel végezve bebújtam hálózsákom melegébe.

Hajnali fél 1-kor ejtős kapással ébresztett a 10 m-es mélységben elhelyezett végszerelékem jelzője. Csónakba szállva a hal fölé vettem az irányt, odaérve éreztem, hogy akadóba úszott. Ezt követően negyedórás taktikai türelemjáték következett, mert nem akartam a halat az akadóban erőltetni, így kisebb húzásokkal, mozdításokkal kíméletesen próbáltam kivezetni onnan. Ismét szerencsém volt, mert kopoltyús cimborám egyszer csak magától kitört a nyílt víz felé és óriási erővel húzta a precízen beállított orsóm első fékét. Azonnal érezhető volt, hogy ez is a tó egy nagyobb példánya. A 10 perces fárasztás után békésen elfeküdt a víz tetején, megmerítettem és szóltam a mellettem lévő horgásztársaimnak, jöjjenek át lefényképezni a halat, hogy minél hamarabb visszaengedhessem. Közösen lemérlegeltük a májas bojlival fogott halam súlya 17,10 kg volt. Nagyon szép, egészséges tőponty.

Ezen a hajnalon még egy 6 kg-os példányt fogtam. Utolsó horgászatomon botjaimat fájó szívvel csomagoltam tartózsákjukba a téli pihenésre, ugyanakkor elégedett és boldog voltam, hogy az S-carp termékek ismét hozzásegítettek egy újabb 20+-os hal megfogásához, ezzel bizonyítva kiváló minőségüket.

Köszönöm Sági Tamásnak és barátnőjének a 2010-es évben nyújtott segítséget és együtt működést. Köszönöm, hogy az S-carp termékeknek és egy pici szerencsének is köszönhetően egy fantasztikus élménydús szezont zárhattam! Minden pontyhorgásznak hasonló sikereket kívánok és a 2011-es szezonban is. Amikor ez a beszámoló megjelenik, már a 2011-es májusi fehérvárcsúrgói túrámra készülök, és nagyon remélem, hogy hasonló eredményekről tudok majd beszámolni.

Mihics Péter

S-carp Product team

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie