RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Tanulságos év vége Gyékényesen

 
Csak pár nap volt vissza a tavalyi évből, és leesett már az első hó is. Nézegetem a szobámban a két utolsó túra képeit és szinte borsozik a bőröm, mert alig várom, hogy újra mehessek pecázni erre a borzasztóan nehéz vízre. Ez a kétszer egy hét újra megtanított pár dologra, amelyeket a jövőben majd remélem, eredményesen kamatoztathatok. Lássuk, hogy mik is voltak ezek: Több nehézséggel találtuk szembe magunkat késő ősszel a vízpartra érve. A vízszint egy métert nőtt a rengeteg eső miatt, így a frekventált helynek számító sziget horgászhelyei víz alá kerültek, csupán az északi oldalon három hely volt meghorgászható.
 
 
Egy helybéli jó barátom Józsi sietett segítségünkre, így végül a kotró öblébe telepedtünk le és vertünk tábort. A másik gond a - szerintem túl korai - október közepi 109 q kis-ponty telepítés, valamint a 16 Celsius (!) fokos vízben is hiperaktív törpék jelenléte volt. A halak a harmadik nap jelentek meg az öbölben jelezve, hogy nagy vizeken nagy tömegekben járják körbe a már jól meg szokott természetes táplálékban gazdag helyeiket. Ezeknek a kagyló-hínár telepeknek a meg találása szerencsére már nem okozott gondot, és a lerakás is nagy részben ment a rendkívül tagolt és változatos mederviszonyok között.
 
 
A megfelelő helyet nagyon nehéz itt megtalálni. Sok szép halat fogtunk az őszi túrák alatt, ami bizonyítja a használt csalik magas minőségét. Pisti barátom két szép tükröse is bizonyíték volt a jó helyen jó csalival mondásra.
 

Legközelebb decemberben Zoli barátom meghívására érkeztem a tóhoz. Az ő horgászhelye az üdülő sor egyik frekventált helyén volt. Bár a szomszéddal vívott csata után kicsit jobbra voltunk szorítva – mondván neki ez az egyenes - aránylag könnyen találtam két ún.  hot pointot. Az egyik egy vékony váll volt, ami 15-ről jött fel 7 méterre, de csak egy méter széles volt tele kagylóval. A másik egy 16-os árok két oldala, amelyek 10,5-11 méterre jöttek fel és csak a tetején volt kavicsos – kagylós, lent vékony iszapot lehetett érezni. Az első bójám 150 a másik pedig 400 méterre volt, ezért az akkutöltők mentek folyamatosan. Ezen a túrán már csak 8 Celsius fokos volt a víz, így a csalizó bojlik  be pasztázásnak adtam egy lehetőséget.
 
 
Tomi tanácsaival és anyagjaival, játszi könnyedséggel össze lehet állítani a megfelelő állagú és íz világú pasztát de "sajnos, rakhattam is el a hűtőbe, mert a telepített pontyok meg se várták annak leoldódását.  Megfigyeléseim és beszélgetéseim alapján rájöttem, hogy Gyékényesen két fajta horgász létezik. Az egyik, aki oda megy a megszokott helyéhez és húzza onnan a sok kis pontyot és amurt és bizony néha be-beesik egy komolyabb hal is. A másik keres két-három helyet és azt alaposan körbe horgássza egy marék bojlival magmixel. Én például eddig minden jobb halat új helyről fogtam, ha ugyan oda visszaraktam már elhúzták a kicsik.
 
 
Azt azért meg jegyezném, hogy egy-két méter is sokat számít, amit a zsinóron levő jelölésekkel pontosan lehet látni. Visszatérve a túrához rengeteg, kb 60-70 db pontyot fogtunk, szerintem ennyit egy telepített tavon se fognak december közepén. Zoli első két napja volt nagyon jó, de aztán elteltek az áztatott kukoricától és mogyorótól a 2-6 kg közötti pontyai (ő bojlival nem etet)… Engem a horgászat elején még szétrágtak a még mindig aktív törpék, de ahogy oda álltak a törés oldalakba a pontyok úgy állandósultak egyre inkább a pontykapások. Ebben a hidegnek mondható vízben a Creamy Fruit & Liver bojli remekül működött, imádták a halak és rendszeresen ürítették azt.
 
 
Volt olyan frissítésem, amikor a 9 méteren letett szereléssel tapogattam, kerestem a megfelelő helyet és közben elkapta egy 3 kg-os ponty, majd ki rántva a botot a kezemből…. Sajnos igazán darabosabb pontyot nem sikerült fognunk ezen a túrán sem.
 
 
Az idei év nagy kérdése számomra a lehető legnagyobb mértékű szelektálás lesz. Itt csak úgy tudtam 7-9 kg körüli vagy nagyobb halakat fogni, ha a csalit az árok aljába helyeztem az etetést meg a törés oldalába szórtam. Az idei túrákon próbálok majd a csali méretével bel tartalmával, valamint az etetés át helyezésével is szelektálni, meglátjuk majd, hogy mekkora eredménnyel… Persze nekem ezek a halak is nagy élményt jelentettek és tudom azt, hogy csak az ő segítségükkel juthatok el majd a tó jóval öregebb lakóihoz is.  Köszönöm a figyelmet mindenkinek és csak biztatni tudom a horgászokat, hogy tegyék magukat próbára minél többször ilyen, vagy ehhez hasonló, nagy kihívású vízen.

Putz Gyula
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie