RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Szeszélyes tavasz

 
A pontyhorgász-szenvedély újra kedvenc egyesületi horgászvizemre, a Pötrétei tőzegbánya tavak egyikére csalogatott ki. Az időzítés első ránézésre tökéletesnek tűnt, hiszen az előrejelzés szerint egy éppen átvonuló erőteljes hidegfront végére, a felmelegedő időszakára kellett volna megérkeznem. Ennek ellenére a tóra érkezéskor a csöpörgős, borongós időből a csónakos beköltözésre, már locsogó égi áldás és mindössze 6 fokos hőmérséklet lett. Mondanom sem kell, hogy bőrig áztam és a cuccaim többsége is kapott rendesen a lehulló csapadékból. Gyors sátorállítás után száraz ruhába bújva, de még mindig duzzogva vártam az eső el álltát. A helyzet később sem lett jobb hisz a csapadékot viharos szél váltotta fel. Ez legalább hamar átszárítja a felszerelésem - gondoltam és már a behordás lehetőségét mérlegeltem magamban. Az egyik helyre Top Force a másikra pedig Red Force került etetés gyanánt 24 mm-es méretben.

 
A csalikat is ehhez igazítottam és a frissen a web áruházba kerülő keményített és könnyített csalizó bojlikat kínáltam fel. Iszapos vagy tőzeges vízen szinte minden esetben fokozhatjuk a fogási esélyeinket, ha egy kicsit megemeljük, vagy ha legalább kiegyensúlyozzuk a csalit. Keménysége, a fokozódó aktivitású törpeharcsa hordák miatt volt kifejezetten hasznos. A golyó felülete még 12 vízben töltött óra után sem puhul meg jelentősen, viszont nem zárt annyira, hogy meggátolja az attraktorok kiáramlását, ami számomra nagyon fontos. Besötétedett és még hűvösebb, lett így hamar a hálózsákomban kerestem egy száraz és komfortos helyet. Az éjszakai történések bőven kárpótoltak az egész napos viszontagságok miatt, amit a természet szabott ki rám, hisz reggelre 3 csodaszép ponty lapult a pontyzsákokba. Az első kapás hajnali 1 óra tájban zavart ki az ágyból, és mint mindig, most is a fűszeres golyó dolgozott gyorsabban. A felcsalizott területet célba véve éreztem, hogy ellenfelem nem igazán aktív és ez akkor sem változott, amikor fölé értem. Hagyta magát így rövid tánc után megmerítettem túrám első halát mely egy igazán impozáns 15,80 kg-os tőponty volt. Letároltam a halat és azonnal visszahordtam a szereléket a fogást adó helyre. A következő hal a májas bojlira érkezett és persze, hogy még ébren talált, de ez a hal nem volt olyan „barátságos” velem, mint az előző. Megdolgoztatott rendesen az egyre sűrűsödő ködben. Varázslatos és a fogás szempontjából egyben rizikós is volt, hogy nem láttam tovább a saját orromnál és csak az elementáris húzást éreztem a zsinór végén. Nem tudtam, hogy milyen távolságra és irányban van a legközelebbi bokor, és hogy merre is tart az ellenfelem. Majd kb. 20 perces igazán idegtépő fárasztás végén elsőre megmerítettem a rendkívül hosszúkás 17,60kg-os tükörpontyot. Ő is kapott egy pontyzsákot a fotózásig majd gyorsan visszabújtam a hálózsák melegébe az éjszakai, rendkívül kellemetlen csípős idő elől.
 

Egy hajnali kapás után egy jóval kisebb, de számomra annál értékesebb, fantasztikus mintázatú spanyol pikkelyes pontyot terelhettem szákba. Ez a 8 kg körüli hal lett túrám ékszere, hisz annyira egyedi és annyira gyönyörű volt. Soha nem láttam ilyen színeket egy pontyon így remélem, egyszer még a kezemben tarthatom, jóval, nagyobb egyedsúllyal is. Reggelre a felhők ugyan távoztak, de a szél maradt és a halak kapókedve is kitartott. Az éjszakai vendégek fotózását természetesen egy újabb füstölős kapás szakította félbe. A viharos szél miatt igen izgalmasra sikeredett a fárasztás és közben két helyről is szabadítanom kellett a zsinórt, de a végén egy 13,50 kg-os tükörpontyot tudtam kamera elé tartani.
 
 
A délutáni órák is tartogattak számomra egy meglepetést. Pár perccel 5 után egy jó kapásra reagálva hamar kontaktusba kerültem a hallal. Majd zsinórszabadítás és egy csónakforgatós fárasztás következett melynek végén egy valószínűtlenül hatalmas szájú és nagy farok úszójú ponty jelent meg a felszínen. Többször visszatört még és úgy tűnt soha nem adja fel. Hal formája igencsak ismerősnek tűnt, de csak a merítőben döbbentem rá, hogy egy régi kedves ismerősömmel hozott össze újra a horgászszerencse. Ezt a különleges alakú tőpontyot 2014 szeptemberében már egyszer sikeresen tereltem szákba és nagyon örültem, hogy viszontláthattam. Magamban csak ’Villásnak’ nevezem, mert az egyik érdekessége, hogy a jobb oldali bajuszszála villában végződik. Azt gondolom, hogy ez a jelenség nagyon ritka, hiszen fotón már láttam ilyet, de élőben eddig csak ezen a pontyon találkoztam ilyen elváltozással. Különös érzés kerített hatalmába, hogy egy rég nem látott rendkívüli halat tarthatok kezemben. Legutóbb 12 kg-mal mérlegeltem most pedig bő 4 kilóval többet nyomott és 16,10kg-nál állt meg a mérleg nyelve. Ahhoz képest, hogy sajnos a tóban egyre nagyobb számba megtalálható a törpeharcsa, ezt egy ideális növekedési ütemnek gondolom.
 
 
Estére aztán kisimult a víz és a kapások is abbamaradtak. Az éjszaka csak egy kiegyenesített horgot hozott és olyan sűrű ködöt, hogy alig tudtam a vízen közlekedni. Nappal aztán az igazi tavaszi ragyogó napsütéses időben a halak vajmi keveset foglalkoztak a táplálkozással viszont a part menti sávban és a vízoszlop felső rétegeiben több fordulással és ugrással tudatták velem hollétüket. Az éjszaka aztán két kapással örvendeztetett meg. Első halam egy 11,20 kg-os töves volt, melyet nem tároltam le, amit egy 9 kg körüli tükrös követett, de őt nem tettem ki a partra szállítás és fotózás viszontagságainak.
 
 
A túrám során szinte az összes évszak képviseltette magát, hiszen az éjszakai 2 fokos hidegtől és ködtől a viharos szeles esőn át a 25 fokos verőfényes napsütésig mindenféle időjárási körülményt megtapasztalhattam. Az S-Crap Product új keményített és kiegyensúlyozott csalizó golyói számomra bizonyították helyüket a csalis táskámban, hiszen egy ilyen gyéren és csak 2-3 nyaras ponttyal telepített 120 ha feletti tavon is rendkívül hatékonyan szelektálták a 10 feletti pontyokat. Összességében elégedett vagyok, hiszen egy kalandos és eredményes pontyos túrán vagyok túl a kedvenc tavamon, de legközelebb, amikor visszatérek ide, már egy másik halfaj kapitális egyedeit veszem majd üldözőbe.

Kovács Andás
S-Carp Product Team
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie