RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Számít a frissesség?

 
Kérdés:
Többször megtapasztaltam, hogy a friss (saját készítésű és gyári egyaránt) bojlikkal több halat fogtunk, mint azzal, amelyik jó ideje száradt, vagy a szavatossági ideje a lejárathoz közeledett. Számít-e, hogy a bojli milyen friss, a készítés időpontja egyáltalán mit befolyásol a felhasználásnál? Gyukics János

Válasz:
Tisztelt János!
 
Észrevételével teljes mértékben egyetértek. A frissen készített, néhány-napos bojlik nagyságrendekkel több halat eredményeznek, mint a több hónapos, esetlegesen 1-2 éve legyártott (bezacskózott) golyók. Bár napjainkban egyre kifinomultabbak a különböző tartósítószerek, avasodásgátlók stb., mégis az idő múlásával - szemmel szinte egyáltalán nem látható -, a bojliban lassú romlási folyamatok mennek végbe, amit a pontyok is érzékelhetnek. A friss és nem túl kemény bojlik további előnye, hogy jobban dolgoznak a vízben, mint a régen gyártott társaik, intenzívebben adják ki magukból a bennük lévő étvágyfokozókat, csalogatóanyagokat. Nem hiába bevett és elterjedt szokás, hogy versenyekre mindig egy-két nappal a megmérettetés előtt készítik el a bojlikat, éppen azért, hogy a golyókból ki tudják hozni a maximumot. Próbáltam már, hogy a vízparton készítettem el néhány kilónyi csalit, majd pár óra száradás után már etettem is velük. Az eredmény sokszor még engem is meglepett. A friss golyókért szinte megőrültek a pontyok! Tanácsom az lenne, hogy ha teheti, a horgászat előtt mindig a lehető legfrissebb bojlival induljon és amennyiben a kész gyári csalik mellett dönt, igyekezzen olyan kereskedőtől vagy forgalmazótól vásárolni, aki tudja garantálni, hogy folyamatos a gyártás, mert a keresett termék jól fogy náluk. Ebből adódik az alapanyagok szintén folyamatos beszerzése is, hisz a friss, fogós csalit csak friss, minőségi alapanyagokból lehet előállítani.
 
Nálunk az S-Carp Productnál ez úgy néz ki, hogy a fogyás függvényében kétnaponta van gyártás a szezonban egy-egy bojlinkból, így szinte lehetetlen, hogy tőlünk valaki több hónapos, esetleg éves bojlit kapjon kézhez. Télen, amikor kevésbé fogynak a golyók nem gyártunk előre, éppen azért, hogy a januári bojli lehetőleg ne októberben kerüljön a horgászhoz. Az évről évre növekvő eladási statisztika is azt bizonyítja, hogy a friss golyókért bolondulnak a pontyok. Végezetül amit minden képen érdemes fejben tartani a magára valamit is adó pontyhorgásznak: a friss csaliknak nem volt és nem is lesz konkurenciája az elkövetkezendő időkben. Ahogy egyre jobban nő a nyomás a különböző horgász vizeinken, úgy kapnak egyre több létjogosultságot a minőségi, frissen készített csalik.

Sági Tamás
S-Carp Product team
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie