RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Squid-liver cold water: fagypont alatt

 

Sok horgász a tél beálltával leteszi felszerelését és már az elkövetkező szezonra gondol. Azonban néhány megszállott pontyozó ilyenkor sem rest útnak indulni, hogy a halakat kapásra csábítva sikereket érjen el. Ezeknek a fanatikus horgászoknak nem állhat az útjukba a dermesztő hideg, és az időjárás zord körülményei sem.

Ha a víz hőmérséklete 10 Celsius fok alá csökken, a levegőé pedig fagypont körül van, akkor a pontyok viselkedése teljesen eltér a megszokottól. Ennek egyik jele, hogy a táplálék felvételük időpontja teljesen más irányba tolódik el. Egyre inkább naplemente és éjfél körül kapnak a halak. Különösen igaz ez a szélcsendes időben. A hajnali órák tapasztalataim szerint nem túl ígéretesek. Az éjszakai hőmérsékletcsökkenésnek köszönhetően a víz a hajnali órákra akár 0.5 Celsius fokos csökkenést is mutathat, ez pedig elegendő sokszor ahhoz, hogy kedvenceink amúgy is gyenge étvágyát elvegye. A hőmérséklet csökkenésével egyenes arányban rövidül a táplálkozási idő. Tehát elméletileg ebben az időszakban a pontyok csupán néhány órát táplálkoznak csak.

Az igazi fejtörést azonban az okozza, hogy megtaláljuk az adott vízterületen kedvenceinket, mivel a pontyok nem tartják magukat a nyáron megszokott szabályokhoz. Tény, hogy a téli időszakban nagyon keveset mozognak, jószerivel egy helyen maradnak. Ha alaposan ismerjük az adott vízterületet, amelyen horgászni kívánunk és tudjuk, hogy a tó melyik részén bandáztak össze a pontyok, akkor esélyünk lehet egy-egy szebb ponty kifogására a mínuszokban is. Viszont, ha erről kevés információ áll a rendelkezésünkre, bizony nincs okunk vidámságra. Talán a vízterület alapos feltérképezésével, radarozásával meg tudjuk találni a jónak vélt helyeket, de csak ott ahol a csónak használatot engedélyezik. Sajnos ez azonban elég időigényes dolog, főleg ha több 50-80 hektárnyi vízfelületen kell, a vermelő pontyokra bukkanunk. Jó támpont lehet még, ha megfigyeljük, és megjegyezzük azokat a késő őszi helyeket, ahol nagy számban fogták a pontyokat. Ahogy közeledik a tél egyre kevesebb lesz, azoknak a helyeknek a száma ahol halat foghatunk. Végül néhány, esetleg egyetlen hely marad ahol a pontyokat minimális táplálkozásra, és ez által kapásra bírhatjuk. Állóvizeinken nem okvetlenül a legmélyebb részek a legjobbak a pontyfogásra, horgásszunk inkább közepes vízmélységben, esetleg akadók, törések környékén, főleg ott ahol a lapos part hirtelen mélyülni kezd. A forrás vagy a melegvizes befolyók környéke szintén nagyon jó téli haltartó hely, hisz ezek többsége valamivel melegebb vizet szállít a tóba, főleg ha itt elegendő a vízmélység is. Az olyan helyeken, ahol nyáron sok volt a vízinövény mindig megér egy próbálkozást. Ha megtaláltuk a jó helyet, és fogásokat könyvelhetünk el magunknak a halak előbb-utóbb odébb állnak onnan. A csökkenő fogásszámból erre következtethetünk, de van, amikor teljesen váratlanul eltűnnek, és az időjárást, esetleg a csalinkat hibáztatjuk emiatt. A tapasztalataim alapján, télen az időjárás nem játszik nagy szerepet a pontyok táplálkozásában, a jó helyen még a legzordabb, legelképzelhetetlenebb körülmények között is táplálkoznak a halak.


A téli pontyozásra inkább a kisebb méretű csalikat válasszuk, ezekkel, sokkal eredményesebbek lehetünk. Kerüljenek előtérbe inkább a 14-18mm-es átmérőjű golyók. Használjunk magasabb édes tejprotein, madáreledel, robin red illetve májliszt, folyékony májkivonat tartalmú csalikat.

A különböző halliszteket azonban továbbra se hagyjuk el, viszont jóval kevesebb tegyünk a csalinkhoz, mint nyáron. Általában a 10-20% -os halliszttartalom teljesen elfogadható és javasolt is a téli csalik elkészítésénél. Az olajok használata nagy odafigyelést igényel! Csak és kizárólag hideg körülmények közt is cseppfolyós olajokat használjunk! A lazac, kender és tőkehalmáj olajból maximum 15ml/kg a javasolt mennyiség! Az ízesítés szempontjából használjunk friss illatú esszenciális olajokat. A hideg vízi pontyhorgászatnál a csali beltartalma sokkal inkább előtérbe kell, hogy kerüljön. Az elkészített csalink akkor jó, ha a hideg vízben is kiválóan oldónak ki belőle, a minőségi halcsalogató anyagok. Természetesen, ha nem akarunk bíbelődni a bojli készítéssel, az S-Carp product kész bojli kollekciójában megtalálható a Squid-liver Cold Water névre hallgató, speciálisan alacsony vízhőmérsékletre kifejlesztett golyó.
 
 
Ezt bártan használhatjuk mind a felmelegedő, mind pedig a lehűlő vizek esetében is. Ilyenkor teljesen felesleges kilószámra szórnunk az etetőanyagot, bőven elegendő pva-ba tett és koncentráltan a horog közelében elhelyezett etető rudacska, vagy zacskó (utóbbi sokkal jobban oldódik hideg vízben), ami tartalmazhatja a következőket: stick mixek, gyors oldódású, kevesebb olajtartalmú pelletek, darált bojliszemek, némi folyékony adalékkal keverve.
Az aromásítással azonban csínján bánjunk. Kerüljük az olaj és cukor bázisú aromákat, kizárólag alkoholos folyékony összetevőket használjunk. Feltétlenül győződjünk meg arról, hogy ezek nem oldják-e a pva hálót. Végszerelékünket tekintve alkalmazzunk inkább az úgynevezett running ring rendszert, hogy a maszatoló kapásokat is észlelni tudjuk.
Figyelem, ha ezzel a szerelékkel horgászunk a zsinórt ne spannoljuk erősen meg, és a swingereket engedjük lazábbra, hisz így adhatunk kellő mozgást a pontynak a felvett bojlival! Ha lehet, ebben az időszakban még kíméletesebben bánjunk a kifogott halakkal. Még matracon se hagyjuk sokáig a halat, hisz ez a téli fagyokba akár az életébe is kerülhet! A lehető legrövidebb úton engedjük vissza éltető elemébe a kifogott pontyot.


 
A téli pontyozás nagy kitartást és odafigyelést kíván. Öltözködésünk legyen meleg, és réteges! Ma már nagyon jó minőségű téli ruházatot kaphatunk elérhető árakon. Ha több napra szándékozunk menni, egy biztonságos és jól üzemelő sátorfűtésre bizony szükségünk lehet, a meleg hálózsákkal együtt. Sok horgászbarátom kizárólag lakókocsival vág neki az ilyen extrém túráknak, ami bizony nem kis segítség.

Remélem, írásommal sokat segítettem azon horgásztársaimnak, akik egy kicsit idegenkednek a téli horgászattól. Remélem tanácsaimat megszívlelve, kedvet kapnak, és közelebb kerülhetnek az áhított sikerhez, a téli pontyozás semmihez sem hasonlító varázsához.


Pataki Gergely
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie