RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Pötrétén a szarvasbőgés idején

 
Még csak szeptember elejét írtuk, de máris belekóstolhattam az igazi őszi nagyhalas pecák „feelingjébe”. Pötrétére, a rendkívül akadós II. számú tőzegtóra készültem pár napra. Végül teendőim alakulása megengedte, hogy 4 éjszakát tölthessek e csodás, háborítatlan kb. 120ha-os vadregényes tó partján. Nagyon jellegzetes és egyben természet közeli élmény itt a horgászat, mert a tavat egy 50-60 méteres sávban a kiöntött tóból és a növényzetből kialakult mocsaras sáv szegélyezi, így tényleg úgy érezhetjük, hogy távol vagyunk a civilizált világ gondjaitól, rohanásától és körülvesz minket a „vadon”.
 
Pénteken, kora délután értem a tóhoz, amely a legszebb arcát mutatta, - csodás napsütésben villogott az egész. Ilyenkor a tó képét meghatározó bokorsoroknak világító fehér, talán elefántcsontra emlékeztető színe van, ami csodás látvány. A gyors csónakos bepakolás után egyik botom végszerelékét egy jól bevált, számos 10-15 kg feletti halat adó helyre raktam a szokásos magos, főként tigrismogyorós etetés közepére. A hely két bokorsor közti tisztás rész közepén található, és csak egy zsinórtörés segítségével tudtam eljuttatni megfelelő helyre a szereléket. A csalim két darab nagy szemű fekete tigrismogyoró volt, egy picit kiemelve a laza tőzeges aljzatból. Ezen a vízen mindig használok valamiféle lebegtető anyagot, kikönnyítést a csalihoz, mert úgy tapasztaltam, hogy a pontyok előbb felveszik a felkínált falatot, ha nem a szúrós szagú tőzeges iszapból kell kitúrniuk azt. Tudtam, hogy a sokunk horgászatát megnehezítő törpeharcsa is jelen van a vízben ezért most nem aromás pop-up-ot használtam kikönnyítésre, hanem szagtalan, táplálékforrással össze nem téveszthető lebegőszivacsot. Másik szerelékemet a majd egy órányi helykeresgélés és medertapogatás után egy bokros rész közvetlen közelébe helyeztem el. Itt már nem alakítottam ki nagy etetést csak párszem bojlit pötyögtettem szét a csalim körül mely két szem fagyasztott 18mm-es Squid Effect bojli volt felkínálva. Persze emellé is járt a körömnyi lebegőszivacs. Szondáztam a vizet, gondoltam, ha nem hal járta a hely, akkor 24 óra múlva váltok.
 
 
Szombaton a sötétség leszálltával meghallottam a semmivel nem összetéveszthető szarvasbőgést. A gímszarvasok nászidőszakát jelző bőgés számomra mindig az ősz, egyben a legjobb nagy pontyos évszak kezdetét jelzi, így most is élvezettel hallgattam a patások énekét. Első éjszakám azonban rendkívül lehangoló volt számomra. Az éjszakai csali frissítésnél mindét szerelékemen egy-egy jókora törpeharcsa vergődött. Hajnalban egyetlen kapásom volt, de a hal egy akadóba menekült és megúszta a találkozást velem. Bánatomra a reggeli órákban az éjszakai jelenet pontról pontra megismétlődött. Délelőtt folyamán beugrottak táborhelyemre a tavon látogatást tevő horgászbarátaim. A nemsokára esedékes kéthetes túrájukról és e remek víz kihívásairól beszélgettünk. Lelkesedésük rám is átragadt. Távozásukkor sikerült matracra fektetem túrám első halát is egy 3kg-os ponty személyében. Nem túl nagy, de legalább nem fűzött le és ami ezután következett az igazi pálfordulás volt. A csendesen csordogáló délutánt felváltotta az éj sötétje és egy pillanat alatt swingerjeim is megélénkültek. Több 6-8kg-os ponty után 2 óra körül sikerült fognom egy szép 12,5 kg-os tövest. A 10 feletti halat a sötétben nem szívesen fotóztam volna, ezért átmeneti fogságba került. Méretéhez képest hatalmas farok-úszóval és szájjal rendelkezett, már-már aránytalannak tűnt.
 

Nagyon örültem a fogásnak, de nem tétlenkedtem és azonnal visszahordtam a cájgot. Nem telt el fél óra és újra csippant a jelzőm. Ráemelés után próbáltam visszanyerni némi zsinórt, de éreztem, hogy a hal már az ágak között tombol. Gyors csónakos megközelítés után felvettem a harcot az akadókkal és a hallal. Sajnos egy időre úgy tűnt, hogy a nehéz terep győzedelmeskedik, de gyorsan kiraktam a botomat egy fára, teljesen kilazított fékkel és már csak a zsinórt fogva eredtem ismeretlen ellenfelem után az ágak rengetegében. Végül kb. negyedórás szabadítás után megláttam a csónakom oldalánál felmerülő halat. A csodás töves súlyát 16kg-osra becsültem ott a sötétben. Pillanatok múlva ismét a mélybe tört, nekem pedig nem volt más választásom, kézzel, a zsinórt eresztve és húzva kellett kifárasztanom ellenfelemet. A parton aztán a mérésnél kiderült, hogy a hal pontos súlya 18,80 kg. Határtalan örömöt éreztem és természetesen ezt a halat is letároltam a reggeli fotózásig. Az éjszaka során jött még egypár remek ponty 6 és 10 kiló közti egyedsúlyban, majd hajnalban, amikor a kapások megszűntek, a tejszerű ködben nyugovóra tértem.
 

Vasárnap az előző éjszaka sikerein felbuzdulva már nagyon vártam, hogy a nap lebukjon a szemközti part fái mögött. A szarvasok aktivitása a sötétben tetőfokára hágott és az egész tó zengett szerelmi éneküktől. Varázslatos aláfestés volt ez számomra. Ami a halakat illeti, elég mozgalmasra sikerült ez az estém is éjféltől kb. hajnali 5-ig folyamatosan voltak kapásaim ugyan, de ezen az éjjelen inkább csak a kisebb egyedsúlyú pontyok látogattak meg. Érdekes volt látni, hogy túl voltam a 20. megszákolt halamon, de eddig csak tőpontyot fogtam. A tóra jellemző, hogy egy túra során túlnyomó részt csak tükör, vagy csak tőpontyok kerülnek horogra, de a miértre eddig nem találtam választ…..
 

Elérkezett az utolsó éjszakám, de mielőtt teljesen besötétedett volna váratlanul megszólalt az érzékenyre hangolt kapásjelzőm. A botok mellet voltam - ami ilyen akadós terepen szinte kötelező - és azonnal kontaktusba kerültem az ismeretlen ellenféllel. A bot kézbevételekor olyan húzást éreztem amilyet talán még sohasem. Erős ellentartásom miatt a hal nem tudott elsőre ugyan az ágak közé menekülni, de mindent megtett, ezért inkább jobbnak láttam csónakból folytatni a fárasztást. Jól döntöttem és így már a nyílt terepen tudtam felvenni vele a harcot. Hosszú percekig nem láthattam meg mivel is küzdök pontosan, mert a felszín alatt tartotta magát makacsul. Az elkövetkező percekben olyan elementáris húzást éreztem a zsinór végén amilyenről minden pontyhorgász álmodik. Végül, bő negyedórai viaskodás után a felszínt megtörő pontytest láttán leesett az állam. Hamarosan egy rendkívüli méretekkel rendelkező nyurgát szákolhattam meg, biztos, hogy 1 méter felett lesz a hossza – gondoltam és már kifelé tartottam a szürkületben a csónakom oldalához fogott merítővel. A mérés engem igazolt. 108 cm-es teljes hosszával és 19,10kg-os tömegével ismét egy csodás halat engedhettem vissza éltető elemébe. És az éjszaka még csak most kezdődik gondoltam. Számos kapásom volt még éjfélig többek között kifáraszthattam a túra egyetlen tükörpontyát melynek súlya 11.5kg volt. Igazi matuzsálem már nem érkezett, éjfél után pedig alábbhagyott a halak lendülete, úgy tűnt, hogy megijedtek és elhagyták a területet. Reggelig már nem szólalt meg a jelzőm.
 

Másnap, a szokásos fárasztó pakolás közben összegeztem magamban a túrám eredményeit és tanulságait. 32 kapásból a túra első 3 hala tudott csak idő előtt elmenekülni, ami szerintem egy ennyire akadós vízen igen jó arány. Ahogy már korábban leírtam 28 db tő és 1 db tükörpontyot szákoltam meg. A halak tömegét illetően 1 darab 5 kilón aluli halam volt, 20db volt 5 és 10 kg között, 8 darab pedig tíz kilós, vagy azt meghaladó súlyú. Legnagyobb örömömre két halam is jócskán meghaladta a 15 kg-ot is, sőt inkább a 20kg-hoz közelítettek. A halak többségét köztük az összes 10kg felettit dupla 18-as Squid Effect-tel sikerült horogra csalnom, így joggal érezhetem, hogy találtam egy újabb nagy favoritot magamnak az S-Carp Product éléstárában. A nagyszerű túrám után örömmel nyugtáztam magamban, hogy az igazi nagy-pontyos szezon a Pötrétei tőzegen is, a szarvasbőgés idején kezdődik!

Kovács András
S-Carp Product team

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie