Instagramm
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
  Bezár Információk
 

Mivel ízesítsük a bojlit? Pontyvilág rovata

 
Kérdés:
Sok bojli kellemes illattal rendelkezik, de az íze keserű. Az illatanyagok terjednek a vízben? Érdemes természetes anyagokkal, őrölt rákkal, kagylóval, darált májjal, vagy esetleg édesebb irányban lekvárral ízesíteni a bojlit?
Takács Tibor
 
Tisztelt Tibor!
Igyekszem a lehető legegyszerűbben válaszolni kérdésére, mely viszonylag összetett, ezért vegyük sorjában.
 
A bojli illata, íze
Az aromáknak véleményem szerint jóval kevesebb szerepet kell szentelni, mint a bojliban lévő száraz és folyékony összetevőknek, mégis javasolt jó minőségű aromákat szolid mennyiségben (!) használni. Egyértelmű kutatások nincsenek az aromák pontyokra gyakorolt vonzalmának a bizonyítására, mégis nem lehet véletlen, hogy szinte minden nagy múltú és híres cég palettáján és csalijában ott vannak a kiváló minőségű, klasszikus aromák. Ne felejtsük, hogy a pontyok, - főleg a szájüreg környékén lévő - receptorai rendkívül érzékenyek, így az aromákat is érzékelik! A „jó illat” az mindenkinek mást jelent, és valójában egy szubjektív dolog: kinek jó? Nekünk, vagy a pontyoknak? Lehet, ami nekünk kellemes illat, az a pontyokat különösen nem hozza lázba. Megemlíteném pl a „híres” N-Butyric Acidot (vajsav), ami finoman szólva is rettentő illattal rendelkezik, mégis, főleg a melegebb hónapokban hihetetlenül vonzó a pontyoknak! A minőségi, megfelelő hordózó anyaggal kevert aromák íze nem lehet keserű, inkább kissé édeskésnek jellemezném. Tehát a kereskedelmi bojli, ha azt megfelelő aromával készítették, akkor attól nem lehet keserű!

Keserű, de mitől?
Egy bojli erősen keserű utóíze álltalába két dologtól lehet.
1, A nagy mennyiségű és olcsó, rossz minőségű tartósítószerektől, amelyektől persze az örökkévalóságig eláll a bojli. 2-6 g/kg már bőven elegendő, ha megfelelő minőségű tartósítószert alkalmazunk. Ilyen mennyiségben használva a bojli nem lehet keserű, és nem lehet mellékíze sem.
2. Lehet keserű, kellemetlen mellékíze a bojlinak a nem megfelelő és nem friss, esetleg már avas, lejárt szavatosságú alapanyagok használata miatt.
 
Természetes anyagok, Attractorok:
Véleményem szerint az egyik legfontosabb hozzávalók egy igazán fogós, a lehető legszélsőségesebb körülmények között is működő bojlinak. Alkalmazásuk jelentősen megnöveli a csali fogósságát. Lehet úgy kombinálni őket, hogy azok egymás hatását, egyben a bojli természetes ízét, vonzerejét növeljék. Például: 20ml/kg Liquid Krill Extract, 30g/kg Antarctick Krill liszt és 5g/kg Shrimp Meat Extract már nagyon tipikus és erősen rák ízű bojlit eredményez. Hogy érdemes-e zacskós rákot, marhamájat stb. nyersen megvenni és darálva alkalmazni? Szerintem nem. Ugyanis a csalis cégek kínálatában ezek a porkivonatok olyannyira tömények, hogy már kis adagolás mellett is rendkívül hatékonyak, hiszen speciális eljárással készülnek, ezáltal erősen koncentráltak. Fontos, hogy árban sincs nagy különbség, pl. 10 g tömény Shrimp Extract kivonat kb. 310 Ft, ennyiért nem igazán kapni annyi garnéla rákot, ami a kivonathoz hasonlóan karakteres ízt eredményezne, de ugyanez van a G.L.M. Extracttal is, és sorolhatnám...
 
Édesítők, eltarthatóság:
Akár csak az előbbiekben úgy itt is fantasztikusan tömény, kellemetlen mellékízmentes édesítőket lehet már találni, amik nagyon kis koncentrációban is kellően édes ízt kölcsönöznek a csalinak. A Tiger Nuts extract egy szolidan kellemes, édes és mogyorós ízt ad ez édes jellegű bojlinak. A lekvár maradjon meg inkább az asztalon reggelinek, és használjon inkább a bojlikészítéshez javasolt összetevőket. A legjobb tárolás, amitől sokáig nem veszít a bojli a vonzerejéből és még konzerváló szerek sem kellenek, az a fagyasztás. A kész bojli a horgászatig legyen mélyhűtőben, a parton pedig bojliszárító hálóban levegőzzön.
 
Hosszú távon sajnos, ahogy mondani szokták mindig az olcsóbb lesz a drága! A sok kísérletezgetés helyett én azt javaslom, hogy állítson össze egy minőségi alapanyagokat tartalmazó, minimális attraktorokkal és aromával is rendelkező csalit, és az eredmény garantáltan nem maradhat el. Ha körültekintően vásárol, akkor nem fog túlzóan sokba kerülni egy kiló bojli! Egy jó minőségű minden téren több eredményt érhetünk el, mint egy halom keserű, túlaromázott, a pontyok számára semmi hasznosat nem tartalmazó golyóval. 

Sági Tamás
S-Carp Product Team
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie