RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Négy nap a bokrok között

 
A sok, télen lehullott csapadéknak köszönhetően rengeteg tó vízszintje az átlagosnál jóval magasabbra emelkedett, és ez nem volt másként kedvenc tőzegtavamon sem. Március vége óta vártam arra a pillanatra, hogy a tó újra horgászható legyen. András barátommal már régóta terveztünk a közös horgászatot - a Pötrétei dzsungelba. Május elejére a vízállás is kezdett lassacskán beállni, így végre megközelíthető lett a horgászhelyünk. Én már kedd késő délután megérkeztem a tópartra és egyből nekiláttam a felszerelésem összeállításának. Pakolás közben most is a vizet kémleltem, pontymozgást keresve. A hirtelen érkezett kora nyárias nyomott és fülledt melegnek köszönhetően bajszos barátaink nem sok jelet adtak magukról. Úgy döntöttem, hogy a jobbos botomat mélyebb, - a stégtől kb. 150 m-re lévő bokorsor mellé a 2.60 m-es vízbe helyezem el, - míg a balost a part előtt 50 m-re keresztbe elhúzódó bokorsor elé - 1,8m-es mélységbe hordom be. A meghorgászandó helyek kiválasztása után jött a nagy dilemma: mi lehet a tóban található törpék ezreivel? Gondoltam, először megpróbálok csali védelem nélkül horgászni és majd meglátom, hogy a mohó fenevadak mennyire bántják a csalimat. Jobbos botomat Top Force és White Secret hóember kombinációval csaliztam fel, míg balos botomon egy szem 18mm-es Extra Fruit pop up bojlit engedtem a tófenékre - 360 Stif rig előkén felkínálva. Kezdésképp botonként 5 kg főtt mag mixet szórtam be, ami kukoricából, tigris mogyoróból, kendermagból és csemegekukoricából állt. Szórtam még botonként majd 2kg bojlit vegyes összeállításban, amelynek a túlnyomó részét az örök kedvencem: a Top Force bojli adta. Az etetésre szánt bojli keverékemet egy egyszerű, de annál hatékonyabb folyékony és por attraktor keverékével kívántam még csalogatóbbá tenni.
 

Az általam nagyra tartott bundázott bojli
Este 8 óra körül kerültek szerelékeim az általam jónak vélt helyre, de lefekvés előtt még befrissítettem a jobbos botomat. Kíváncsi voltam nem volt-e törpe támadás, ám örömömre a csalim sértetlen volt, így már nyugodt szívvel tértem nyugovóra. Éjfél után erős húzós kapásra ébredtem és szinte másodpercek alatt felvettem a kontaktust ellenfelemmel. Egyből éreztem, hogy elsőre jobb hallal hozott össze a sors, de sajnos a Chod horog nem bírta és eltörött.... „Jól” kezdődik - bosszankodtam magamban!  Szerelékemet ismét beélesítettem és újra álomba szenderültem. Hajnalig sajnos már nem volt több kapásom. A reggeli frissítésnél ismét örömmel láttam, hogy a csalik sértetlenek voltak. Szerda délelőtt megérkezett András és egy gyors koccintás után nekilátott szerelése összeállításának. A nyomott, párás egyben meleg idő sajnos továbbra sem változott. Valamivel dél után beszélgetésünket jobbos jelzőm hangja törte meg. Azonnal csónakba pattantam és a hal után eredtem. Bő 5 perces fárasztás után sikeresen szákoltam egy „nagyszájú” hibátlan 14.50 kg-os tükröst. Szerencsémre a hal csak néhány vékonyabb ágba fűzte magát, így viszonylag könnyen ki tudtam szabadítani, a szép halat. Jöhetett a fotózás, majd úszhatott is vissza a bokrok menedékébe halam. Nagyon örültem idei első 10+os halamnak, amit a Top Force és White Secret csalik kombinációjával tudtam horogra csalni és sikeresen kifárasztani. Közben barátom is behordta a szerelékeit az általa jónak vélt területre. Estig még volt pár kapásunk, de csak kisebb halakat sikerült megfognunk. Szerda éjszaka nem sokak kellett aludnunk, hisz hol Andrásnak, hol nekem volt kapásunk felváltva, de sajnos csak a pontysereg apraja dolgoztatott bennünket. A kora reggeli órákban aztán András jelzőjének hangja ugrasztott ki bennünket az ágyból. Kemény és izgalmas küzdelem után, ahol jó néhányszor kellet az ágak közül a zsinórt kiszabadítani, András boldogan emelte csónakba egy gyönyörű tükröst, amelynek a súlya pontosan 15.40 kg volt. A pocakos, duci hal egy szem 18mm-es ananász pop-up bojlira éhezett meg.
 
 
Már reggel éreztük, hogy az időjárás végre kezd megváltozni. A délelőtt folyamán megélénkült az északi szél és rövid ideig tartó, de annál intenzívebb futó záporok frissítették a vizet. Jó hatással volt ez a pontyok étvágyára is. A délelőtti órákban Andrásnak sikerült ismét az egy szem ananászos lebegő bojlival horogra csalnia egy nagyon szép és formás 12.60 kg-os tövest.
 
 
A délutáni változékony időben is folyamatosan voltak kapásaink, szinte valamelyikünk mindig vízen volt. Kapásaink nagy része viszont csak kisebb termetű ponty volt. Valószínűleg a sok beszórt mag-mixre állhattak be, ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbálkozunk nagyobb csalival csalizni és kevesebb magot szórni. Napközben igyekeztünk egy jó meleg gulyással kedveskedni magunknak, bár a megemelkedett vízszint miatt nem volt egyszerű a bográcsozás sem. Estére a szél is megállt és a felhőzet is felszakadozott. Csütörtökről péntekre virradóra egy-két kisebb hal mellett sikerült két 10kg körüli bajszost a szákba terelnünk. A reggeli frissítésnél jobbos botomon már nem találtam csalit, így kénytelen voltam bojlimat védeni a törpék támadásától. Egy hőre zsugorodó fóliát zsugorítottam a csalikra, melyet néhány helyen előzőleg kilyukasztottam, hogy a csali azért kellően tudjon dolgozni.
 
 
Péntekre újra derült idő fogadott bennünket, és a kapások száma sajnos lecsökkent. Próbaként a balos botomat új helyre húztam át és most az előkémet egy szem 24mm-es Spicy Fish és 18mm Squid Hering pop up bojlival csaliztam fel. Hamar kiderült, hogy érdemes volt váltani, hisz nem sokkal behordás után sikerült egy hibátlan tőpontyot fognom, ami rendkívül jól küzdött az erősen akadós terepen. Péntek délután egy-két rontott kapás mellett Andrásnak sikerült egy újabb 10+ ost fognia.
 
 
Esti újra csalizásnál és etetésnél én egy kicsit jobban megszórtam a meghorgászandó területet mind mag-mixel, mind pedig bojlival. András a sok kisebb ponty után szintén taktikát váltott, és szinte minimális magot szórt az etetésre. Igyekezett bojlival szelektálni a halakat, kisebb nagyobb sikerrel. Éjfélig volt két-három kapásunk, de csupán csak 7kg-os volt a legnagyobb érdeklődő. Épp, hogy álomba szenderültem volna, már újabb kapásom volt. Azonnal csónakba pattantam és a hal után eredtem. Hosszú és kemény küzdelem után sikerült csak a szákba terelnem a hosszúkás tükörpontyot. Többször pár percig csak tartottam a botomat érezve, hogy a hal az ágak között mozgolódik, de aztán végül, ha nehezen is, de csak kibányáztam. A hibátlan halam a 24mm-es Top Force és 18mm-es White Secret hóembernek nem tudott ellenállni, a mérleg kereken 14,50 Kg-ot mutatott alatta.
 

Az éjjel már nem hozott több kapást. Szombat reggel nekem el kellet haza utaznom, de barátom nem unatkozott, kisebb pontyok mellett sikeresen fárasztott ki egy szép tőpontyot a déli órákban. A mérleg mutatója valamivel 12kg felett állt meg. A nappali közel 30 fokos meleg nem volt jó hatással a késő délutáni időszakra. Estére nekem is sikerült visszatérnem a tópartra. Utolsó éjszakára mind a két botomat hóember szerelékkel engedtem az etetésre, míg András mind a két botját 24 mm-es csalival hordta be. Sötétedés után rövid időn belül volt négy kapásom: két kisebb ponty és egy rontott kapás után sikerült még egy 12.30 kg-os tőzeglakót fognom. A négy kapásból három a balos botomra érkezett. Csali: 24mm-es  Spicy Fish bojli 18 mm-es squid & hering pop-up bojlival kikönnyítve.
Az éjszaka hátralévő részét „megúsztuk” kapás nélkül. Vasárnap korán keltünk, hogy még befrissítsük szerelékeinket. Reggelink elfogyasztása után fájó szívvel álltunk neki felszerelésünk elpakolásához. Pakolás közben mind a két botomat még elhúzta egy-egy hal, de sajnos azok az akadóba menekültek és zsinórszakítás lett a vége. Röviden összefoglalva a bő 4 nap eseményeit: egy nagyon élmény dús és izgalmas horgászatot könyvelhettünk el, hisz a sok kis-ponty mellett sikerült pár darab szépségdíjas igazi bokorlakó pontyot kifárasztani az akadók közül, ami egy ilyen vízen úgy gondolom mindenképpen elismerésre méltó! Én meg fogadtam idei évemet csak a Pötrétei tónak szentelem, hisz tudom nem akármilyen bajszosok élnek ebben a csodálatos, de nehéz vízben. Mindenki, aki idelátogat horgászni, annak tisztában kell vele lennie, hogy ide nem elég a jó csali és a jó helyválasztás. Itt szükség van a horgász minden tudására, a kitartására és a szerencséjére egyaránt. Itt nem csak a pontyokkal és a bokrokkal kell megküzdeni, de sajnos a csalinkat is meg kell védeni a mohó törpéktől.Rózsa Róbert
S-Carp Product Team

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie