RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Mi és miért kerüljön a csaliba: a Pre-Digested Fish Meal

 
A Pre-Digested Fish Meal

Amióta bojlit készítek kedvenceinknek, a pontyoknak, mindig is arra próbáltam törekedni, hogy a lehető legízletesebb, tápláló, minél inkább hatékony és könnyen emészthető attraktív csalit hozzak létre. Külföldi horgászok ezeket a csalikat röviden csak úgy hívják, hogy High Nutritional Value (HNV - magas tápértékű) bojlik. (kb. az 1970-es években kezdtek vele kísérletezni, nevesebb pontyhorgászok, mint pl. Rod Hutchinson) Mindennemű tudományosnak tűnő elmélkedés helyett a legegyszerűbben úgy tudnám megindokolni ennek a típusú csali gyártásnak és előállításnak a lényegét, hogy amikor a vízpartra kiülök horgászni, akkor a megfelelő horgászhely megtalálása után azt szeretném elérni, hogy a ponty minél hamarabb rátaláljon és rászokjon a csalimra.
 
Egyszerűen azt akarom, hogy azon a héten, amikor horgászok a pontyok lehetőleg minél többet legyenek a horgászhelyemen és megtanulják, hogy a könnyen emészthető, természetes kivonatokban és emésztést segítő enzimekben gazdag csali várja őket. Nem akarom, hogy pl. egy egyszerű, kizárólag szénhidrátos és erősen aromás csalival etessek, mert majd a ponty közben úgyis elmegy kagylót enni, hogy kielégítse a számára szükséges tápanyagokkal a szervezetét, majd ha evett elegendő kagylót esetleg mocsári csigát és mindezt egy kevés friss hínárhajtással leöblítette, akkor utána majd visszajön és eszik megint a mindenféle kivonattól, aminosavaktól mentes csalimból. NEM! Azt szeretném, hogy a lehető legkevesebb energiaráfordítással egy helyben (az etetésemen) megkapjon az elfogyasztott bojlimtól szinte mindent, és ha nem akadna horogra az első időszakban, akár mehet is pl. napozni, vagy a vízközben úszkálni. (Sokan el sem tudják képzelni mennyi időt töltenek a pontyok a medertől távol fél vízen, vagy közvetlenül a vízfelszín alatt). Aztán reményeim szerint - az ösztöneitől vezérelve - hamarosan vissza fog térni az etetésemre. Egyszerűen azért, mert az etetésen talált és elfogyasztott  bojlimtól szinte megkapott minden lényeges hozzávalót, amit aztán könnyen meg is emészthetett.  És máris egy újabb esély arra, hogy az újboli táplálkozás közben egyszer csak felveszi a horoggal ellátott csalimat is és ezzel bezárul a kör...
 
Nos, ez után a rövid kis eszmefuttatás után nézzük meg kicsit közelebbről az egyik, véleményem szerint kiemelkedően fontos alapanyagot és annak tulajdonságait: a Pre-Digested Fish meal-t (magyarul előemésztett hallisztet).
 
 
Ezt a minden túlzás nélküli legendás terméket a következőképpen készítik. Válogatott egész halakból, illetve halfiléből egy nagyon speciális eljárással, - amelyet jelenleg a legfejletebben Franciaországban művelnek – először nagy nyomáson és alacsony hőmérsékleten szárítják, majd enzimes hidrolízis kezelés után rendkívül apróra szinte púder finomságúra őrlik. A végeredmény egy speciális és jellegzetes illatú, kiemelkedő pepszin (emészthetőség 97%!!) tartalmú halliszt. Ez a termék rengeteg szabad aminosavat és liberális mennyiségű emészthető fehérjét is tartalmaz, amelyek segítik a csali hasznosulását. Ezen felül a víz oldhatósága is kiemelkedő (kb.75%) és ez, ami szintén nagyon fontos, hisz mint tudjuk azok a termékek, amelyek kellően víz oldhatóak azokra kiemelkedő módon reagálnak a halak. A Pre-Digested hallisztben lévő fontos és jelentős mennyiségű aminosavak vizes oldata, - ami könnyűszerrel terjed a legkisebb vízi áramlatokkal is - bizonyítottan ingerli a halak szagló receptorait, így könnyedén hozhatunk létre mind a csalink közelében, mind az etetésünk környékén olyan rendkívül vonzó attraktorfelhőt, amelyekkel a pontyokat szó szerint az orruknál fogva vezethetünk. Ezek a vízben terjedő illatok és ízek pedig bizonyítottan és ösztönzőleg hatnak a halak táplálkozási mechanizmusaira. Bár a Pre-Digested halliszt nem egy olcsó termék, köszönhetően a bonyolult készítési folyamatoknak, mégis érdemes alkalmazni, hisz tapasztalatom szerint nagyságrendekkel fogósabb csalit kapunk ha beépítjük a receptjeinkbe. Mivel érdekes módon jelentős kötő tulajdonsággal is rendelkezik, ezért célszerű és megfontolandó az amúgy is jóval drágább és nehezebben emészthető tejfehérjék helyett, vagy azok csökkentése mellett alkalmazni, így a csali előállításának a költségét is tudjuk kompenzálni. Az ésszerű és kellően hatásos adagolása a csalikban kb. az 5-15%-os mennyiség kell, hogy legyen. Az arany középút a 10%. Gyors horgászatokon, vagy kapástalanabb időkben egy egyszerűen tippet javasolnék: Nedvesítsük meg a lehetőleg frissen készült, vagy fagyasztott bojlik, esetleg az etetéshez szánt pelletek felületét akár tóvízzel, vagy pl. folyékony attraktorral, majd szórjunk rá Pre-Digested hallisztet és hagyjuk, hogy kissé rátapadjon a csalinkra. Ez a bundázott etetőanyag nekem már rengetegszer hozott kiemelkedő fogásokat persze úgy, hogy az etetésre szánt csali maga is tartalmazott megfelelő mennyiségű Pre-Digested hallisztet!!!

Tóvízzel, egyszerűen csak nedvesítsük meg egy kézi spriccelő segítségével a pelletek és bojlik felületét.
Majd szórjunk rá a nedves szemekre egy kevés Pre-Digested hallisztet.
Rázzuk jól össze a vödör tartalmát és egy pici pihentetés után már etethetünk is a rendkívül vonzó etetőanyaggal.

Ugyan akkor biztosan állíthatom, hogy bármilyen spood, vagy stick-mixbe alkalmazva szintén nagyságrendekkel növelheti a fogási esélyeinket ez a termék. Napjainkban egyre több feeder horgász is előszeretettel alkalmazza etetőanyagjaiba ezt a terméket, pont a rendkívüli vízoldhatósága és gyors egyben erőteljes vonzereje miatt…
 

Javaslom, hogy keressék azokat a termékeket, (legyenek azok bojlik, alap-mixek, stick-mixek, csali paszták stb.) amelyek biztosan és megfelelő mennyiségben tartalmazzák ezt a szenzációs terméket, hisz ahogyan a külföldi horgászok mondása tartja: ha a Pre-Digested halliszt alkalmazásával nem vagy eredményesebb, akkor az csak azért van, mert egyszerűen nincsenek ott a halak ahol horgászol…..

Sági Tamás
S-Carp Product Team
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie