RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Mi és miért kerüljön a csaliba 2. – A kötőanyagok.

 
Mi és miért kerüljön a csaliba  2.  – A kötőanyagok: Egg albumin, Plazma powder…

A mostani részben egy kis segítséget illetve saját tapasztalataimat, véleményemet szeretném megosztani a két kiemelkedően fontos kötőanyagról, illetve pár sorban írni a tejfehérjék jogosultságáról, alkalmazásáról. Először is egy rövid eszmefuttatás, amihez úgy gondolom már elegendő információt gyűjtöttem a különböző külföldi és hazai szakemberektől egyaránt, hogy leírhassam és véleményezzem. Néhány, magát nagyon komoly „tapasztalattal” rendelkező horgász állítására reagálva miszerint: - a kazein használata nélkül nem lehet olyan, kellően hatékony és kemény bojlit készíteni, ami kibír a vízben legalább 24 órát… Röviden nézzük meg, mindenféle bonyolultabb megmagyarázás nélkül a tejfehérjéket, amiből a kazein is készül. Nagyon sok biológus érvel azzal, - hozzáteszem, hogy jogosan, - miszerint a ponty az evolúció (sok ezer év) alatt sem tudott kifejleszteni olyan emésztőrendszert amellyel, még az emberek (!!) számára is nehezen emészthető tejfehérjékkel elboldoguljon. Ha megnézünk egy testépítőknek való kazein tartalmú étrend kiegészítőt, akkor láthatjuk, hogy a sportolók számára is egy kimondottan lassú felszívódású fehérjeként tartják számon, és leginkább az esti, lefekvés előtt javasolják a fogyasztását. Egyszerűen, azért mert még az emberi gyomornak is, ami jóval bonyolultabb és összetettebb a halakénál - és sokkalta szélesebb körű tápanyag megemésztésével is elbír -, kb. 6-8 órába telik megemészteni. Most képzeljék el akkor, hogy egy pontynak mennyi időbe telik megemészteni, már ha egyáltalán meg tudja emészteni… A nehéz emészthetőség mellett a másik tényező, amiért a kazein helyett más kötőanyagra van szükségünk az az ára. Mivel egy kilogramm kazein előállításához rendkívül sok tejre van szükség, a bonyolult eljárás mellett, ezért jelenleg Európa és Anglia szerte valahol 5.500Ft és 8.000Ft /kg áron kapható a tényleg jó minőségű kazein. Ha 3000-3500Ft-ért lát kazeint a kedves olvasó, akkor biztosíthatom, hogy az nem az! Ennyiért ugyanis nagyon régóta nem lehet már beszerezni sem…. Egy optimális vagy akár magasabb fehérjetartalmú bojli előállításához pedig rengeteg féle alapanyag létezik, amit a halak nagyon jól emésztenek és még ízletesek is számukra (pl. Pre-digested és a különböző típusú hallisztek, Antarctic krill liszt, májliszt stb.) így bátran mellőzhető a kazein.
 
Nézzük akkor azt a két kötőanyagot, amelyek még viszonylag megfizethető áron kapahatóak és az emésztésük sem okoz különösebb gondot a pontyok számára. Az első ilyen alapanyag az egg albumin, vagyis a tojásfehérje por. Az egg alabumin felszívódása bizonyítottan fele annyi időbe telik(!), mint a kazeiné és nem tejből készül, hanem tojásfehérjéből, tehát már ez sokat segíthet, ha jól emészthető bojlit szeretnénk készíteni. 1 Kg tojásfehérje por kb. 260 db tojás fehérjéje szárazanyagának felel meg. Nagyon jól összefogja a szárazanyagokat, és 5, max 10%-os adagolásnál sem zárja be a bojlit. Segít mind a főzési, mind a párolási időt csökkenteni. Véleményem szerint az 5%-os mennyiség az optimális, csak ha nagyon erősen törpés vízre készülünk, vagy több napig bent kell hagynunk a csalinkat a vízben, akkor javasolt a max. 10%-os adagolás. Ezáltal egy tényleg kemény bojlit kapunk, amit pl. a törpék és keszegek egy darabig nem tudnak megkezdeni…Figyelem! Téves az a megállapítás, miszerint ha eggalbumit használunk az alap-mixünkhöz, akkor nem kell már folyékony tojást alkalmaznunk a gyúráskor.
 
A másik idehaza talán még kevésbé népszerű, általam viszont nagyra tartott, közkedvelt és alkalmazott kötőanyag a bojligyártás során, az a plazma powder. Hogy megértsük mi is ez a termék valójában és miért rendkívül hasznos számunkra nézzünk meg a néhány fontosabb tulajdonságát. Valójában ez egy szín semleges, disznóvérből készült termék, amelyet speciális szóró-szárító eljárással készítenek és legfőképp az állattakarmányozásban (pl. kutya és macskakonzervek) valamint az aqua kultúrákban használják előszeretettel. Kitűnő az emészthetősége, felszívódása (!), kimagaslóan magas a fehérje (min. 80%) és aminosav tartalma, valamint erős gél-kötő tulajdonsággal is rendelkezik. A halcsalik készítésénél a legfontosabb előnye, hogy használatával kellően kemény bojlit kapunk, amiből viszont kitűnően szivárognak ki a bent lévő attraktorok, olajok és aminosavak, ugyanis nem teszi zárttá a bojlit. (lassan és folyamatosan engedi be a vizet a csaliba) Ezen kívül megtartja a bojli optimális nedvességét, ami azért kiemelkedően fontos, mert az emészthetősége sokkal jobb egy nagyobb nedvességtartalmú csalinak, mint egy csontkeményre szárítottnak. (Gondoljuk csak bele, hogy a pontyok természetes táplálékát jelentő vízi élőlények, mint pl. a szúnyoglárva, különböző rákok, csigák, növényi hajtások stb. nedvességtartalma milyen magas!) Továbbá egy másik nagyon fontos tulajdonsága, hogy kellően nehéz alapanyag, így mondjuk akár még a krill liszt mennyiségét is növelhetjük kissé a receptünkben, nem fog lebegni a bojli, ellenben pl. a Laktalbuminnal, aminél - mivel egy nagyon könnyű kötőanyag - ez a veszély fennállhat. Ha pedig a pontyoknak szeretnénk minőségi és vonzó, egyben ízletes csalit készíteni, akkor egyértelmű, hogy pl. a krill, vagy Shrimp lisztet alkalmazzuk, mint sem egy valójában íztelen és szagtalan tejfehérjét. Az optimális adagolása a plazma pornak az 5%-os mennyiség. Ennél több véleményem szerint szükségtelen pláne ha egg albuminnal kombináljuk.
 
24 órás teszt, hogy milyen az ha egy bojliba a megfelelő kötőanyagok, megfelelő mennyiségben vannak jelen.
 

A Red Force, Squid Amino & Liver, valamint a Top Force bojli a közvetlenül a vízbeérést követően...

…majd 12 órai ázás után már látható, hogy egyenletesen szivárognak ki a csaliban lévő attraktorok és a víz elszíneződik.

Végül 24 óra elteltével sem szűnik meg a bojli hatékonysága, továbbra is egyenletesen dolgozik és küldi a „jeleket” a pontyok számára.


Részemről egy bátran ajánlott és kellően hatékony bojlihoz, ami kibír a vízben bőven 24 órát (további szárítás mellet még többet is) és kellően attraktív, az a következő kötőanyagokat tartalmazza:
 
5% eggalbumin és 5% plazma powder, vagy ha nagyon szeretnék tejfehérjét is használni, akkor 5% eggalbumin, 2,5% plazma powder és 2,5% lactalbumin. Ezzel az adagolással és ezekkel a termékekkel bátran kijelenthetem, hogy nem hibázhat az, aki alkalmazza. Ha pedig a receptje még tartalmazza a további - a halak számára fontos tápanyagokat is - akkor egyszerűen muszáj, hogy működjön.
Sok sikert!

Sági Tamás
S-Carp Product Team
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie