RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Közel 100 óra a bokrok között.

 
Péter barátommal nyár eleje óta tervezgettünk egy közös horgászatot a kedvenc - akadókkal és bokrokkal tarkított - tőzeg bányatavamra. Szeptember 11-én (szerdán) a hajnali órákban útnak indultunk, hogy üldözőbe vegyük bajszos barátainkat. Útközben a rádióban komoly, több napos lehűlésről beszéltek az időjósok, ami tudtam, hogy jó hatással lesz a pontyok étvágyára. Reggel 7 órára már a vízpartra értünk és gyors terepszemle után neki is láttunk a bepakolásnak. Én már több éve a magmixemet mindig a helyszínen készítem el, így nem volt ez másként most sem. Az Előre beáztatott magkeverékemet egyből feltettem főni és nekiláttunk táborhelyünk és szerelékeink elkészítéséhez. A hidegfront érkezését szerda estére jósolták, de már a reggeli órákban lehetett érezni, hogy hamarosan változás lesz az időjárásban. Már az érkezésünkkor is borult idő fogadott bennünket, még a nap sem bujt elő a felhők közül.


A déli órákra végeztünk a táborunk felállításával és a szerelékeink elkészítésével.  A bójázással sokat nem szórakoztunk, a jól bevált helyeket kezdtük el megetetni és meghorgászni. A négy etetésből hármat a mélyebb, 1,8-2m-es vízben, míg egyet az 1m-es sekélyebb részre alakítottuk ki. Kezdésként bójánként 2-3kg magmixet és egy kg bojlit szórtunk. Mixünk kukoricából, különböző méretű tigrismogyoróból és kevés kendermagból állt össze. Az apró magvakat kihagytam ezúttal a keverékemből, mert úgy gondoltam, hogy a törpeharcsa még nagyon aktívan táplálkozik. Etetésre az általam két favorit bojlit a Top Force és Worm Force bojlit használtam különböző méretekben.  Nem sokkal a déli harangszó után a botjaink is a helyükre kerültek. A négy botot négy különböző csali variációval engedtünk a tőzegtó sötét fenekére.
 

A behordás után talán két óra telhetett el miközben, barátom balos botján jelentkezett túránk első hala .  A méteres vízben lerakott 360 stiff rig előkén felkínált egy szem fruit pop up bojlinak nem tudott ellenállni a 4kg-os töves. Késő délutánra a nap is kezdett, ha nehezen is, de előbújni, mikor a jobbos botomon ejtős kapással jelentkezett második halunk. Bő 5 perces fárasztás az ágak között és ezután sikeresen merítettem meg a lebegő csalin rajtavesztetett hibátlan tőpontyot, aminek a pontos súlya 11,25kg volt. Este a biztonság kedvéjért újra húztuk botjainkat, de szerencsére törpetámadást nem tapasztaltunk, így nyugodt szívvel bújtunk hálózsákjainkba.  Csütörtök reggel fél hat körül ébredtünk Péterrel és meglepődve néztünk össze, hogy megúsztuk kapás nélkül az éjszakát. A gyors reggeli kávé után egyből indultunk újracsalizni, mert egyből gondoltam, hogy oka van az éjszakai kapástalanságnak. Viszonylag sokat járok a vízre így furcsa volt az éjszakai csend. A félelmem sajnos be is vált, mert a törpék minden csalinkat lerágták. A reggeli frissítésnek aztán gyorsan meg is lett az eredménye. A déli órák derekén két kisebb ponty mellett sikerült két darab tíz kg felettit pontyot is horogvégre csalnom. A négy kapásból három hal az egy szem 18mm-es Pineapple pop up bojlin vesztett rajta, míg a negyedik a Top Force és Extra Fruit pop-up „hóembertől” csábult el.
  
 
Dél után egy heves zivataron és két rontott kapáson kívül sajnos eseménytelenül telt. Bár a délutáni zivatar jótékony hatásában bíztam, azonban az esti csalizásig sajnos némák maradtak a jelzők. A frissítéskor már úgy döntöttem, hogy zsugorfóliával védem meg csalijaimat az éjszaka nagyon aktív és mohó bajszosoktól. A társammal késő estig a botok mellett nosztalgiáztunk, miközben Péter balos jelzőjének a hangjára riadtunk. Társam azonnal pattant a csónakba és a hal után eredt. Bő 10 perces zsinórszabadítós fárasztás után Peti boldogan emelte csónakba a legyőzött ellenfelét. Szinte épp hogy visszaengedtük barátom halát, az én jobbos jelzőm kezdett el sípolni. Azonnal felkaptam a botot és irány a csónak, de a hal szinte megállás nélkül húzta a kezemből a zsinórt miközben a vízen már felé tartottam. Egyből tudtam, hogy ezekért a halakért érkeztem. Harciasan küzdő halamat, aki minden trükköt bevettet, hogy szabaduljon a horogtól, csak negyed óra után sikerült megmerítenem. A hosszúkás tükörpontyom pontos súlya, 15,50kg volt.
 

Már javában elmúlt éjfél mire újrahúztam a szerelékem, és álomba merültem. Ezen az éjszakán már nem volt több kapás. A hajnali órákban egy kisebb záporeső zaja ébresztett minket. Az esti halakon felbuzdulva hamar újra csaliztuk mind a négy botot. Két szereléken is törpeharcsát találtunk, ami eléggé lehangoló volt. Délelőtt a kisebb pontyok dolgoztattak bennünket felváltva, de a kellemes őszi időben ezt egyáltalán nem bántuk. Egy óra magasságában aztán a jobbos botomon szinte felrobbant az orsó, olyan tempóban menekült nappali ellenfelem. Pillanatok alatt az akasztás helyszínére értünk, de sajnos a zsinórom a víz alatti akadóba mutatott. Pár másodperces zsinórszabadítás után azonban kipattant a damilom az akadóból, majd pár percnyi izgalmas fárasztás után már a matracomon pihegett a kicsit fura kinézetű „óriás-fejű” tükrösöm. Délután még sikerült pár darab kisebb halat kifognom. A mozgalmas nappal után bizakodva vártuk az előttünk álló éjszakát. Sokat nem kellett várni a kapásokra. A sötétség beállta után először Peti botjára volt ejtős kapás. A nem mindennapi vendég az egy szem 18mm-es Extra Fruit pop-up bojlin vesztett rajta. Nagyon keményen tartotta magát, többször lefűzte magát az ágak közé, de aztán társam őt is a matracra fektette. Egyöntetű véleményünk volt, hogy a túránk legszebb halát fogta barátom. A csodás töves pontos súlya 17,70 Kg volt.
 
 
Épp, hogy Peti botja visszakerült az etetésre, jobbos botomra erős húzós kapással jelentkezett következő ellenfelünk. Mire a bójámhoz értünk, halam már lefűzte magát, de sikerült kiszabadítanunk az ágak fogságából és újabb tíz feletti pontynak örülhettem.
 
Az éjszaka hátralévő idejében már nem volt több kapás. Szombaton az időjárásban is kisebb változás történt. A változékony időt kellemes őszi idő váltotta 20 fok körüli hőmérséklettel. Nem volt ez rossz hatással a halak étvágyára, de a termetesebb példányok sajnos elkerültek minket. Kisebb pontyokat sikerült fognunk, a halak szinte kivétel nélkül az egy szem pop up bojlira érkeztek. Elérkezett túránk utolsó éjszakája, ezért este kicsit jobban megetettük a meghorgászott területet. Épp már lefeküdni indultam, mikor balos jelzőm fordított vissza. A botot felkaptam és irány a hal után. Nagy meglepetésemre zsinórszabadítás nélkül értünk a halamhoz. Az ágak helyett a nyílt vízre menekült, de még így is csak bő negyed óra után adta meg magát a harcias 13,80 kg-os tükörpontyom. A 24mm-es Top Force és a 18 mm-es Pineapple „hóember” még a szájában lógott, hisz a horog nagyon jól ült. Mire a partra értünk, az őszi köd is leereszkedett a vízre. Halamat pontyzsákba tettem a reggeli fotózásig majd álomba szenderültem. Az éjszaka során még Petinek volt még egy kapása, de sajnos a hal a bokrok közé menekült, így előkeszakadás lett a vége.  Vasárnap reggel csodálatos, egyben sejtelmes, őszi ködös táj fogadott minket. Reggeli elfogyasztása után elégedetten álltunk neki táborunk lebontásának. A közel 100 óra alatt sikerült 9 db tíz kg feletti halat szákba terelni, köztük két db. 17kg felüli példánnyal! De ami ennél is nagyobb öröm volt számomra, az az, hogy a kapások 85%-át sikerült megfognunk.
 
 
Számomra nem az a legfontosabb, hogy éppenséggel mekkora halat fogtam, hanem az, hogy egyáltalán sikerül-e ellenfelemet legyőznöm ebben a nem hétköznapi, sokak számára szinte elrettentő környezetben. A pakoláskor az járt a fejemben, hogy alig várom már az októberi újratalálkozást az itt élő elvadult bokorlakókkal…
 
Rózsa Róbert
S-Carp product Team  

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie