RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Kora tavaszi képes beszámoló Pötrétéről.

 

A Március 15-18-ig tartó ünnepi hosszú hétvégén Tamás barátommal három napot horgásztunk a számunkra szüntelenül kihívást jelentő, Pötrétei 2-es számú tőzegtavon. A kora tavaszi pihenés és kikapcsolódás mellett szerettük volna az újonnan létesített stégünket is kipróbálni, „felavatni”. Csütörtökön az érkezésünk napján csodálatos idő fogadott bennünket és hét ágra sütött a tavaszi nap. A szép időben őrömmel állítottuk össze szerelékeinket, és mindkettőnk boldog volt, hogy az idén először végre horgászhatunk.

Mivel maga a tó nem mondható intenzíven telepítettnek, valamint rendkívül akadós és a vízhőfok sem volt több 5-6 Celsius foknál, így egyetértettünk társammal abban, hogy ha egy-két halat sikerülne fognunk, már megérte eljönnünk erre a rövid kis kalandra...Természetesen igyekeztünk minél többet megtenni, hogy néhány halat azért sikerüljön egy kora tavaszi fotózásra rávennünk.

Én a stégünkkel szembeni, és bal oldalán lévő akadó sort, míg Tamás az enyhén jobbra lévő sekélyebb és mélyebb bokrosok előtti vizeket vette célba. Csalizásnak igyekeztünk minél feltűnőbb és vonzóbb csalikkal kapásra bírni a tóban élő pontyokat. Jómagam hóember szerelékekkel, Tamás pedig egyik botján egy szem lebegő bojlival, míg a másikon szintén kikönnyített csalival próbálkozott. Igyekeztünk olyan etetőanyagot keverni, ami a hideg víz ellenére is komoly csalogató hatással lesz az ébredező pontyok étvágyára. A csalogatóanyag fő részét édes csemegekukorica és főtt Csilis kendermag tette ki. Ehhez kevertünk 6mm-es Special Carp pelletet, valamint apróra darált, különféle bojlimorzsát. Az egész keveréket aztán leöntöttük egy kevés Minamínóval, valamint kenderolajjal. Hogy a hatás biztosan ne maradjon el egy kevés májporral is ízesítettük a keveréket. Természetesen pár szem ritkásan szétpotyogtatott bojli is került a bokrok elötti bóják környékére. Gondoltuk ennél többet elsőre nem igazán tehetünk, így a behordás után teljes nyugalommal vártuk ez első éjszaka fejleményeit. A szélcsendes kora tavaszi naplemente látványa mindig lenyűgöző, de az első kora tavaszi horgászatokon talán még nagyobb örömmel próbáltunk azonosulni mindketten, a természet nyújtotta szépségben...

Egy csodálatos, kora tavaszi Pötrétei naplemente

Ahogy a lenyugvó nap eltűnt a horizont alatt, úgy a hőmérséklet is rohamosan kezdett esni. Hamar bevackoltuk magunkat meleg hálózsákjainkban és nyugovóra tértünk. Hajnali két órakor a jobb oldali botom jelzőjére riadtunk. Igyekeztünk a lehető leggyorsabban a hal fölé érni, de sajnos az már lefűzte magát, így az első kapásunk vége szakítás lett. A gyors újra csalizás követően nagyon bíztam benne, hogy talán több ponty is kimerészkedett a bokrok sűrűjéből és lesz még kapásunk hajnal előtt. A reggeli ébredéskor meglepődve láttuk, hogy a hőmérőnk -3 Celsius fokot mutat. A pontymatracot és a botokat egyaránt fagyos pára borította.

Péntek reggeli meleg kávénk iszogatása közben újabb húzós kapásra lettünk figyelmesek. Ismét a jobbos botom csalija tetszett meg egy tólakónak. A gyors kontaktus felvétel után jöhetett egy élvezetes fárasztás a reggeli napfelkeltében és hamarosan nagy örömmel szákoltuk meg az év és egyben a túra első pontyát. A hibátlan pikkelyes súlya pontosan 8,50 kg volt. A nappali órák a langyos napsütésben gyorsan teltek, miközben mi a további horgásztúráinkat és a stég körüli elmaradt teendőket, valamint tereprendezést beszéltük meg - alapos részletességgel. Napközben a halak nem igazán mutattak komolyabb érdeklődést a csalik iránt. Ez valószínű, hogy a vízfelszín viszonylag gyors melegedése miatt lehetett és kedvenceink feljöttek a vízfelszín alá, ahol melegedő vízben napfürdőztették magukat. A délutáni órákban Tamásnak igaz sikerült fognia egy kb.3 kg-os pontyot, de ezen kívűl más nem jött. A sötétség beálltával és hőmérséklet romamos hűlésével, újra esélyesnek éreztük egy újabb kapás eljövetelét. Éjfél után aztán nem sokkal előbb Tamás fogott egy kb. 4 kg-os majd egy kb. 6 kg-os tükröst. Bő egy óra elteltével aztán a bokrok ágai közül én szákolhattam előbb egy 11,90 kg-os majd egy 11,40 kg-os csodás tükröst. Ezen az erősen akadós vízen az ekkora halaknak már felettébb lehet örülni, így nagy megelégedéssel fotóztuk le, az éjszaka halait.

A szombat reggeli órákban Tamás elhatározta, hogy újabb helyet keres és itt Chod szerelékkel fog próbálkozni. Az új helyen megetetése és csali lerakása után a napos idő ellenére egyre erősebben kezdett fújni a délnyugati szél. Délutánra a már viharos lökésekkel fújó szélben épp elég volt az etetést és a behordást elvégeznünk.

A nappali órákban Tamásnak szintén sikerült újabb kb. 4-4,5 kg-os pontyot fognia, ezúttal a már az újonnan bevetett Chod szerelékkel. Estére a sötétség beállta ellenére a szél semmit sem csillapodott, sőt talán még erősebb lett. Felborította stégen lévő székeket és mindent el akart fújni, ami kicsit is könnyebb volt a kelleténél. Épp hogy besötétedett, mikor Tamás újabb kapásra reagált. A tarajos hullámok között a fejlámpák fényében próbáltuk meg a csónakot úgy irányítani, hogy a szél ne vigyen be a vízben lévő bokrok közé. Ahogy a hal fölé értünk próbáltam a csónakot egy helyben tartani, míg Tamás fárasztottat az erősen védekező ellenfelét. Néhány perc alatt aztán másodikra sikerült megszákolni a 7,80 kg-os vad tükröst. Az ananászos pop-up bojlival csalizott 6-os méretű horog rendkívül stabilan ült a hal alsó szájában.

   

Vasárnap reggel még volt két rontott kapásom miközben a szél szinte semmit sem csillapodott. A délelőtti órákban összerakodtunk és mindketten teljes megelégedéssel tekintettünk vissza a mögöttünk lévő három napra. Hamarosan mind én mind pedig Tamás újra üldözőbe vesszünk eme csodálatos tőzegtó rafinált lakóit, már csak azért is mert számunkra az ilyen vizekből kifogott halak jelentik az igazi kihívást…

Rózsa Róbert

S-Carp Product Team

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie