RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Két tanulságos hét az áprilisi télben, Ecséden.

 
Két tanulságos hét az áprilisi télben, Ecséden.
 
Ez egy olyan történet, amit lehet, hogy nem sokan szeretnének leírni. A történet még 2012. októberében kezdődött, amikor Peti barátommal lefoglaltuk az idei szezon első Ecsédi túrájának az időpontját, április 13-át. Nagyon nagy reményekkel vártuk a horgászatot, mivel az első hét az estek többségében végtelen lehetőségeket kínál, - természetesen megfelelő időjárási körülmények között. Ekkor még nem tudtuk, hogy milyen tél vár ránk, de bíztunk az időjárásban és, hogy az évszakváltás a megszokott módon történik. Két hét a túrából úgy lett, hogy márciusban Süni barátomat, horgásztársamat és engem megkeresett a tógazda azzal az ötlettel, hogy mit szólnánk egy szezonkezdő „nulladik” héthez. Ez egy nehezen visszautasítható ajánlatnak ígérkezett, ami számomra azt jelentette, hogy 2 hetet tölthetek el egyhuzamban a tavon. Nagyon tetszett a maratoni horgászat, csak a családom fogadta nehezen, de megértették, hogy ezt nem illik visszautasítani. A „nulladik” hétre 7 csapat lett meghívva az ország különböző részeiből, jobbnál jobb válogatott horgászok, akik többszörösen bizonyítottak már Ecséden és igen sok időt töltenek horgászattal a tavon. Mondhatom azt, hogy mindenki nagyon jól ismeri ezt a nehezen meghorgászható tavat és mindent megtesz azért, hogy minél szebb eredményeket tudjon felmutatni. Számomra igen lázasan telt a készülődés mivel tudtam, hogy 2 hét másfajta felkészülést kíván. Sajnos, ahogy közeledtünk a kezdéshez az időjárás előrejelzés nem kecsegtetett sok jóval. Március közepén még igen tekintélyes havazás volt, káoszt okozva az egész országban és ez nem, hogy javult volna, hanem még romlott is.
Elhatároztam, hogy minden lehetőségre felkészülök, és inkább legyen nálam mindenféle csali, minthogy valami is hiányozzon. Az S-Carp bojlik szinte teljes termékpalettáját felvonultattam mind fagyasztott mind sima bojlik terén. Ahogy közeledtünk a túra kezdetéhez egyre rosszabbak lettek az időjárási feltételek. Még mindig bíztam abban, hogy egy ilyen bányavíz tud olyan szélsőséges lenni, hogy a rossz körülmények ellenére is tudunk sikereket elérni. A felkészülés során kis mennyiségű magmixet állítottam össze és vittem magammal, ami kenderből, csicseriborsóból, juharmagból és tigrismogyoróból állt. A nehezebben emészthető olajos magvakat kerültem, hiszen a víz még nem volt felmelegedve. A vízparton a magokhoz kevertem egy kevés Special Carp pelletet, csilit, tonhalhúst, és egy kicsi folyékony belachant. Elérkezett az indulás időpontja, az időjárás előrejelzés a következő hétre katasztrofális volt. Erős szél, eső, FAGY, napközben éppen nulla fok feletti hőmérséklet. Pont az ellenkezője annak, amit vártam volna, hogy a halfogási esélyeink kicsit nőljenek. Még mindig bíztam a bánya tavi csodában. Az első héten a 10-es horgászállás volt a miénk. Ez abból a szempontból nagyon jó volt mivel tudtunk horgászni sekély és mély részeket is. A vízhőfok éppen meghaladta az 5 fokot ez nagyon elkeserítő volt. A barátom 3 én pedig 4 bottal horgásztam így volt lehetőségünk mindenféle variáció kipróbálására. Megbeszéltük, hogy a stratégiánk az lesz, hogy többféle vízmélységet horgászunk és ahol megtaláljuk a halakat, utána azt a mélységet erőltetjük. A csalik tekintetében azt találtuk ki, hogy kicsi, de annál inkább feltűnőbb csalikkal próbálkozunk, mindenféle ízben és formában.

A helykeresés nem okozott problémát mivel ezen a helyen mindketten többször horgásztunk már. A stratégiánknak megfelelően hétféle vízmélységben raktuk le a csalijainkat, 1,5 métertől a 16 méterig terjedően nádszélébe, akadók elé, fák tövébe és több általunk favorizált törésre. Ezek a helyek a horgászataink során általában adtak halat. A csalik felkínálásánál is megtettünk mindent, hogy minél változatosabb legyen annak érdekében, hogy becsapjuk az óvatos halakat. A sekélyebb részre 1 szem pop-up Chod Rig felkínálással, többféle ízben. Próbálkoztunk kritikusan kiegyensúlyozott csalikkal, 1 szem fekvő, 2 szem fekvő és a jól bevált hóember felkínálási módszerrel, többféle ízben, színben is. Úgy érzem mindent megtettünk a siker érdekében. A horgaink 6-8-as méretűek voltak és 15-20 lb-s előkéket használtunk fonott és fluorcarbon verzióban is. A bojlikat tóvízben áztattuk, hogy minél jobban és gyorsabban kifejtsék csalogató hatásukat. ÉS VÁRTUK A BÁNYATAVI CSODÁT! Az első három napot megúsztuk kapás nélkül, ami azt jelentette, hogy az egész tavon nem fogtak pontyot.
 
A következő éjszaka sikerült a partszéli 1,5 méteres vízből 1 szem Extra Fruit 18mm-es pop-up bojlival fogjak egy hatalmas dévérkeszeget. Elkezdtem bízni a helyben mivel ahol keszeg van ott talán ponty is lesz. De ez nem így lett. A hetet teljes egészében megúsztuk pontyfogás nélkül, az egész tavon 6 db pontyot fogtak pedig több mint 50 bot vallatta a tavat! A bánya tavi csoda azért megmutatta magát, mert az egyik horgásztársunk az utolsó előtti éjszaka az egyetlen és egyben utolsó kapására sikerült fogjon egy 27,60 kg-os gyönyörű tőpontyot. Na, ez a csoda és a vak szerencse párosa. Az időjárás egész héten inkább télies volt, mint tavaszias. Nagyon kevés napsütés, sok szél és eső, valamint éjszakai fagyok -4-5 fok. Katasztrofálisan szélsőséges időjárás, ami minden szempontból egy igazi átok!
 
A második hetet a 2-es helyen folytattam. Az időjárás előrejelzés drasztikus felmelegedést jósolt, ami tartotta bennem a hitet és a kitartást. A hely adottságai megengedték azt, hogy ugyanazt a stratégiát alkalmazzam, mint az előző héten, keresni a halat minden helyen és mélységben.
Szombatra végre megjött a napsütés, de viharos erejű széllel párosult. Az éjszaka során megtört a jég, sikerült pontyot fognom, 2 db-ot, Peti barátomnak pedig volt két kapása, de akadóba menekültek és nem sikerült megfogni őket. A halak a partszéli botjainkra jöttek kb. 2 méteres mélységből. A csali mindkét halamnál 20 mm-es Top Force és 14 mm-es Extra Fruit pop-up bojli volt hóemberként csalizva. Ez után az éjszaka után úgy gondoltam, hogy a napsütés és a viharos szél, ami felénk fújt megmozgatta a halakat és elkezdenek táplálkozni az igen hosszú és hideg tél után.
Vasárnap gyönyörű napsütésre ébredtünk, de az előző naphoz képest még erősebben fújt a szél. Nappal nem volt kapásunk, az éjszaka nekem hozott egy kisebb pontyot szintén az előző éjszakai helyemről, ugyanazzal a csalival. Reggel úgy gondoltam, hogy a feltételezéseim bejöttek, és a halak elkezdenek enni. De sajnos nem, mert az elkövetkező 5 nap során nem sikerült kapást kicsikarnunk. Ezt nem értettük és igen nehezen tudtuk feldolgozni. Ebben az 5 napban napközben tökéletes idő volt 20-25 fok, szélcsend és magas légnyomás. Furcsának éreztem, hogy éjszaka mindössze viszont csak 0,+2 fok volt. Úgy gondolom, hogy a hirtelen jött jó idő ellenére a halak még mindig érezték a tél jelenlétét, ami kb. 1 hete még befolyásolta a víz biológiai életét. Megérkezésünk után az 5 fokos víz 12 fokig emelkedett, ami jónak tűnik, de egy ekkora víztömeggel rendelkező nagyon mély tónak ez nem elég, az éjszakai hidegek pedig lassították a víz felmelegedést.
 
Így a partszéli sekélyebb vizekben a tavaszi élet sem tudott még megfelelően beindulni. Méréseim szerint 5 méteres mélységben 6 fokos, 7 méteren 7 fokos volt a víz és ettől a mélységtől állandósult a vízhőfok. Ez egy változó testhőmérsékletű halnak nem elég, az emésztése és az életfunkciói igen lassúak, és ha véletlenül minimálisan táplálkozik, akkor az emésztési ciklusának az ideje nagyon hosszú. Szerintem több hétre van még szüksége a tónak ahhoz, hogy beinduljon az élet. A kb. egy hónappal hosszabbra nyúló tél a horgásztúrámat teljesen tönkretette. Azt hiszem mindent megtettem, megtettünk azért, hogy tudjak sikert elérni, de a természet most közbeszólt. Ezt a kéthetes horgászatot a sikertelenség ellenére sem adtam fel és becsülettel kitartva végigcsináltam. A hibát nem keresem semmiben, mert biztosan állíthatom, hogy a természet szólt bele a horgászatomba. Nem csüggedek, hisz a pontyhorgászatnak vannak ilyen fejezetei is csak erről már kevesen tesznek említést…

 
Mostanra már fejben elkezdtem készülni a következő kihívásomra, ami a Palotási III. S-Carp Product kupa lesz és reményeim szerint kedvezőbben végződik, mint az idei szezon első két hetes horgászata Ecséden.

Schwarcz Ákos
S-Carp Product Team
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie