RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Kedvenc horog előkém - A 360° Stiff Rig

 

Az idei horgászataim alatt sajnos ismételten szembesültem azzal a szomorú ténnyel, hogy a pontyhorgászok nagy része képes akár négy boton is ugyan azzal a lehető legegyszerűbb alap előke és csali kombinációval végighorgászni több napot, vagy egy hetet is…. Amikor kíváncsiságból megkérdeztem pár horgászt, - hogy miért nem próbálkozik legalább két boton más felkínálási móddal, esetleg Pop-up bojlival? - a következő, részemre nem éppen logikus válaszokat kaptam:

„-Eszi, nem eszi, nem kap mást-!  -A múltkor is fogtam két 10kg körüli halat vele-! –Amíg, ha ritkán is, de van kapásom fekvő bojlira addig minek horgásszak lebegő, vagy könnyített csalival-!? -Nekem túl időigényes és bonyolult megkötni egy kombinált előkét!- Pop-up bojli, isten ments, nem bízok, én abban-?! -Most nem eszik, ezért biztos könnyített csalival se lenne kapásom-! Stb…

Sajnos nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a legjobb csali sem ér egy fabatkát se, ha az nem megfelelően és kellően precízen van felkínálva. Tény, hogy a rohamléptekkel fejlődő hazai pontyhorgászat egyenes következménye, hogy kedvenceink egyre okosabbak és tapasztaltabbak lesznek. Természetesen vannak olyan időszakok, mikor a pontyok mohón, gondolkodás nélkül felhabzsolnak mindent, de véleményem szerint a nagy nyomásnak kitett vizeken ez a viselkedés a halak részéről egyre ritkább. Annak az esélye pedig végképp kevés, hogy pont abban az időszakban legyünk a vízparton, amikor a halak őrültek módjára mindent felfalnak. Részemről ezért is oly fontos, hogy ha már horgászok, akkor mindent, és itt a csali-előke funkcionálására, felkínálására gondolok, a lehető legjobban csináljak és próbáljam ezzel is minél eredményesebbé tenni a horgászatom. Meggyőződésem, hogy a siker nagyon nagy részét az első 15-30 cm-nyi csali és horogelőke együttese adja, nem pedig a vízparton felállított méregdrága állványok, sátrak, botok, kiegészítők, stb. Most szeretnék bemutatni egy olyan általam nagyra tartott előkét, amely sokadjára, legutóbb Ecséden, egy rendkívül kapástalan időszakban segített egy 20,50 kg-os gyönyörű pikkelyessel gyarapítani a fotóalbumomat. (lásd: video menüpontban) Érdekességképpen megjegyezném, hogy a hal kapás után átúszott, és betekerte magát egy hatalmas víz alatti fa sűrű ágai közé. A viszonylag pici 6-os Choddy horog és az egy szem pop-up bojli a merev fluorcarbon zsinórnak köszönhetően olyannyira jól akadt, hogy a hal kb. tíz percnyi zsínórszabadítás  után lassan kiúszott az akadóból és a nyílt vízen tovább fáraszthattam erős ellenfelemet. A horog tökéletesen a hal szájának az alsó részén, közepén ült!
 Az előke pozitív tulajdonságai röviden a következőek:
A merev Fluorcarbon előkének köszönhetően láthatatlan, és szinte lehetetlen kifújnia a horgot pontynak. Teljességében gubancolódás mentes. Mély vizekben való horgászatkor (10-15m) nem kell attól tartanunk, hogy amire a szerelék leér, arra összetekeredik, vagy egy kupacban ér a fenékre. (lágy előkezsinórok) Ha a pontyok óvatosak, „finnyásak” és csak a mellúszójuk által felkevert apró magvakat, pelleteket, bojlimorzsákat szedegetik össze a fenék felett, akkor is óhatatlanul szájukba úszik az előkén felkínált pop-up bojli. Merevségét és összes előnyét folyamatosan tartja.

     

A Stiff Rig elkészítése a következő: 

Kössünk egy hurkot majd húzzuk rá a forgónkat... a visszabújtatott zsinórvéget 4-5-ször tekerjük rá a zsinórra... ...és bújtassuk vissza a hurokba. Húzzuk össze a megnevedsített csomónkat. Bújtassuk át zsinórt a horog szemén... ...majd hajtsunk egy hurkot a szabad zsinórvégből.
6-7-szer tekerjük a horog szárára a szabad zsinórvéget... ...majd bújtassuk vissza a hurokba. Ezt követően húzzuk szorosra a horogkötést. A kis fémkarikát húzzuk a zsinórra és bújtassuk vissza a zsinórt. Öngyújtóval olvasszuk meg és lapítsuk el a zsinórvéget. Előkénk első része elkészült.
Kössünk egy újabb csomót (1-4 kép) Az "improved loop" csomóval rögzített forgónk. Dupla 8-as csomóval készítsünk fület a szabad zsinórvégre. Ezután húzzuk össze a csomónkat. Egy kevés ólompaszta segít kifektetni az aljzaton előkénket. Bújtassuk át a rögzítésére alkalmas fonalat a kis fémkarikán.

 

Tipp: 1. Én lehetőség szerint a pop-up bojlit csalizó-selyemmel rögzítem. Az így rögzített lebegő bojli sokkal tovább megőrzi lebegését, mintha átfúrnánk, és szilikon gyűrűvel rögzítenénk. Sokszor tapasztaltam, hogy a kereskedelemben kapható szilikon gyűrűk idő előtt elöregedtek és elszakadtak..... Kis gyakorlás után a selyemmel megfelelően megkötött lebegő bojli rendkívül stabilan rögzíthető a pici fémkarikához.

2. Ügyeljünk nagyon arra, hogy a horog és forgó kapocs közti rész mindig enyhén ívesen álljon.  Ezt úgy érhetjük el könnyen, hogy a mutató és hüvelyk ujjunk között az említett zsinórrészt többször áthúzzuk, miközben próbálunk ívet adni neki. Ez rendkívül fontos, hisz többek közt emiatt képtelen a ponty a felvett csalit kifújni! Az előke megkötésére legalkalmasabb a 20-25lb erősségű szinór. Vékonyabb zsinórból pl. 15lb már nehéz kellően merev előkét készíteni.

 

  

Sok sikert az elkészítéséhez, és az alkalmazásához!

Sági Tamás   

S-CARP PRODUCT

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie