RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Hogyan védekezzünk a kisebb pontyok keszegek ellen?

 
 
Pontyvilág rovata. Következő horgászatunk helyszínéül a Gyöngyösön található Deli-tavat választottuk. Korábban már volt szerencsénk itt horgászni, de sok nehézséget okoztak nekünk az apróbb pontyok támadásai, és sok esetben a keszegek még a dupla 20-as bojlikon is fennakadtak. Ilyen vízterületen milyen hosszúra érdemes beállítani a hajszálelőkét? Mekkora csalit használjunk? A horog mérete és formája milyen legyen? Melyek azok a praktikák, amivel sikeresen szelektálhatjuk a halakat? 
 
Tisztelt Viktor!
Véleményem szerint a pontyhorgászat lényege és szépsége, hogy  az adott tó legszebb, legnagyobb példányait becserkésszük.  A legfontosabb, hogy biztosan tudjuk, él az adott vízben néhány igazán szép és értékes ponty. Ennek tudatában én a végletekig képes vagyok kitartani és elviselni a sikertelen túrák kudarcait.
 
Csali: Ha sok fehérhal él a vízben, az bizony nagyon meg tudja nehezíteni a szelektálást. Bár a fűszeres ízvilágú bojlik nagyon népszerűek köszönhetően gyors fogósságuknak, én mégsem ezekhez nyúlnék. Egy szolidabb illatú, kagylós, májas jellegű bojli talán kevésbé "hozza" a kisebb pontyokat. A minőségi, megfelelő beltartalmú bojlihoz semmilyen további plusz "turbózást" nem javaslok. A túl attraktoros, dipelt csalikat mind a keszegek, mind pedig a kisebb pontyok nagyon hamar megtalálják. A vásárolt, vagy magunk által készített bojlit szárítsuk keményebbre az átlagnál, hogy a fehérhalaknak lehetőleg minél nehezebb legyen azt elfogyasztani, illetve lefaragni a hajszálról. 
 
Méret: Bár a "nagy csali - nagy hal" teória is sokunknál megdőlt már, azért érdemes ezekkel próbálkozni. Késő őszig amíg a víz nem hűl 10 Celsius fok alá, addig mindenképpen. Etetni a 24mm-es méret tökéletesen megfelel, ahogy említettem, lehetőleg jó keményre kiszárítva. Ha sikerül egy igazán jó helyet találni, akkor az etetésre sokszor pár szem vagy egy-két marék bojli is elég lehet, ritkásan elszórva. Csalizáshoz egy szem 24 mm-est,  vagy dupla 24 mm-est javaslok, de még az egy szem 30 mm-es bojli sem nagy. Értelemszerűen a nagy csalikhoz nagy horog kell. Én az ilyen méretű golyókhoz általánosságban 2-es méretet alkalmazok. Két kedvencem a Gardner - Mugga Continental, valamint a Korda Krank horog. Ezekkel az akadás szinte mindig tökéletes.
 
Csali és a horog távolsága: Ahogy növeljük a csalink méretét, úgy távolodjon az horogtól. Extra esetekben akár 3-5 cm-re is elengedhetjük a hajszálon a bojlit. Ebben az esetben én egy pici zsugorcsővel  próbálom jól pozícionálni a horgot, hogy a hal szájába érve jól akadjon.
 
 
Talán nagy általánosságban a felsoroltakra tudnék hagyatkozni, ha tényleg egy-egy igazán szebb példányt szeretnénk a fényképezőgépünk elé tartani. Természetesen a kitartás és a minél több eltöltött idő hatványozottan növeli annak esélyét, hogy egyszer kezünkbe legyen az adott tó egyik legnagyobb példánya.

Sági Tamás
S-Carp Product Team
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie