RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Házi bojlikészítés, ahogy én látom!

 
A címet olvasva sokan gondolhatják, hogy mit lehet még erről írni? Több száz cikk foglalkozott már a témakörrel. Nagy újdonságot nyilván már nem lehet elmondani és én személy szerint nem is ebből az apropóból fogtam bele ebbe a cikkbe. Mivel jómagamat is csupán a kezdő bojligyúrók közé sorolom (többségében kész bojlikkal horgászom), ezért a cikkem leginkább a házi bojlikészítéssel még csak most ismerkedő, vagy kevésbé rutinos pontyhorgászoknak szól.
 
A sok cikket, vagy bojli receptet olvasva sokaknak azonnal elmegy a kedve attól, hogy belevágjon az első saját csali elkészítésébe. A száraz és folyékony összetevők sokasága, az arányok, a százalékok tömkelege, a további rengeteg hozzávaló stb. láttán elsőre teljesen felfoghatatlan információ áradattal találjuk szembe magunkat. Megmondom őszintén, hogy engem a különböző száraz összetevők fontossága és szerepe soha nem foglalkoztatott. Egyszerűen a pontyhorgászat ezen része nem tud lekötni. Ennek ellenére nem szeretném magamat megvonni a bojlikészítés örömétől és attól, hogy saját elképzelés alapján készült csalival horgászhassak. Ezért használok készen megvásárolható, „gyári” bojlimixeket és ami nagyon fontos, hogy én ezekben a mixekben 100%-ban megbízom. Tudom, hogy évek alatt sokszorosan letesztelt bevált és bizonyított termékek nem beszélve arról, hogy a vödörtető eltávolítása után még a laikus is látja a kiemelkedő minőséget és érzi a mixekre jellemző karakteres egyedi illatokat. Na, ezek egy gyenge minőségű mixnél nem jelentkeznek! Ebben a cikkben a kedvenc bojlimixemből - Top Force - készült csalit fogok elkészíteni, bemutatva, hogy mennyire egyszerű is lehet otthon a bojligyúrás, ha ahhoz megvan minden fontosabb hozzávalónk. Anno, még évekkel ezelőtt ez az alapmix alapozta meg az azóta is töretlen bizalmamat az S-Carp Product termékei iránt!
 
Legtöbb nagytestű pontyomat neki köszönhetem. Rendkívül magas arányban tartalmaz különböző hal és rákliszteket, tintahalhúslisztet, valamint egyéb tengeri extractokat, kivonatokat és marhamáj port. Nagyon sokoldalúan, akár kagylós, tintahalas, májas íz világban is elkészíthetjük. Nekem egyértelműen a kagylós, (G.L.M. Extract) variáció a kedvencem, de minden esetben ajánlott az erősen halas kagylós íz világ mögé valamilyen édes-krémes, esetleg gyümölcsös háttér ízt csempészni. Ezzel nagyban megnövelhetjük a fogósságát. Fontos azonban, hogy amikor bojlit készítünk, akkor azt kimondottan az adott szituációra tegyük. Gondoljuk át alaposan, hogy milyen vízre, milyen évszakban és vízhőmérsékletre szánjuk. Vegyük figyelembe a fogni kívánt halak méretét. Sok halat, vagy inkább nagyot szeretnénk e fogni. Én jelen esetben egy bányatóra szánt csalit készítek, amit 15 Celsius feletti vízhőmérsékletnél fogok majd használni. A bányatavak többsége köztudottan tele van kagylóval és egyéb természetes táplálékkal. Ez mellett a medrük nagyon változatos és sok helyen igen tetemes vízoszloppal is találkozhatunk.


Én ezekhez a körülményekhez igazodva a következő képen készítettem el a bojlikat:
- erősen kagylós íz világ
- viszonylag nagy méret (24 mm)
- a bojlik felét párnaformára készítettem, mert azok nehezebben gurulnak le a törések oldalában. A golyóforma viszont gyorsabban és egyenesebb vonalban süllyed, ezért pontosabban etethetünk velük a mély vízben.
 
Lássuk lépésről lépésre a csali elkészítését:
 
1, Először verjük fel a tojásokat. Egy kg mix-hez 450 gramm tojás-lé szükséges. Mérjük ki háromszor a 450 grammot, plusz-mínusz 5-10 gramm nem számít. A tojást öntsük egy elég nagy edénybe.
 
2, Mérjük ki a folyékony összetevőket egy min. 10 ml-es skálával ellátott mérőedényben majd öntsük őket a tojáshoz.
 
3, Ezután a por adalékokat egy digitális konyhai mérlegen mérjük ki. Ezeket is minden esetben a tojáshoz adjuk! A folyékony és por adalékokat alaposan keverjük el a tojással. Célszerű egy fúrógépet használni a célra, amibe egy festékkeverő szárat teszünk. A tojáshoz adjuk még a sót is. Én minden esetben belekeverek 5-6 tojás héját is a tojás léhez, ezzel a kagyló ropogását imitálva a halak számára.
 
 
4, Ha jól elkeveredtek az összetevők, akkor elkezdhetjük adagolni a bojlimixet. A felét nyugodtan adjuk hozzá elsőre és a géppel keverjük el, majd folyamatosan adagoljuk a mixet. Amikor már a gép nem bírja, akkor kézzel gyúrjuk a végleges állag eléréséig. Abban az estben, ha a tojást jól kimértük, akkor az állag az összes mix felhasználása esetén tökéletes lesz!
 
5, Tegyük vissza a tésztát az alapmix vödrébe és pár percet pihentessük. Addig készüljünk elő a hurkák kinyomásához. Erre a célra tökéletes egy húsdaráló, amibe a kis kinyomó tölcsért bele tudjuk helyezni. Vágjuk le a tölcsér végét a kívánt átmérőhöz szükséges méretűre. Javaslom, hogy legyen tartalék tölcsér, mert valószínűleg elsőre nem foglyuk eltalálni a méretet és nem lesznek szép kerekek a bojlik. Persze ez nem feltétlen baj, hacsak nem akarjuk dobó csövezni őket. Mivel a 3 kg-os mix nem egy eget verően nagy mennyiség, így akár egyszerre, az összes tésztából is elkészíthetjük a hurkákat. (Nagyobb mennyiségnél ezt már ne tegyük a beszáradás elkerülése végett).
 
 
6, Ezután a rollerezés következik. Ez nem bonyolult művelet, de ezt is kicsit gyakorolni kell. Fontos, hogy nem kell erősen nyomni a rollert, mozgatás közben. Olajozni, nem kell, mert a bojlikból kerül bőven elég olaj a rollerre! Ha túl olajos, akkor csak csúszkálnak benne a bojlik és nem lesznek gömbölyűek.
 
7, A kész bojlikat egy edénybe, vagy kosárba tegyük. A mixek minőségének köszönhetően nem jellemző, hogy összeragadnak a golyók és elég masszívak is, ezért nehezen nyomódnak össze.
 
8, Az elkészült golyókat lobogó vízben főzzük meg. Használjunk egy kis főző kosarat, amibe mindig csak annyi bojlit tegyünk, ami nem hűti forráspont alá a vizet. Ez a főzőedény méretével és a víz mennyiségével változik. A főzés ideje a bojli átmérőjétől függ. A 20 mm-es golyókat én kb. 2 percig szoktam főzni. A 24 mm-es csalikat pedig 2 perc 30, 2 perc 40 másodpercig.
 
Megoszlanak a vélemények, hogy a főzés vagy a párolás e a jobb. A párolás kíméletesebb a csalikkal és azok beltartalmával szemben, de azt gondolom, kezdésnek most maradjunk a főzésnél. A párolás otthoni körülmények között sokkal macerásabb, bár nem megoldhatatlan. Persze, ha idővel eljutunk arra a szintre, amikor évente akár több száz kg bojlit készítünk, akkor érdemes egy házi párolót építeni, amiben egyszerre több kg bojli párolható a tökéletes állag eléréséig. A nagy cégek, akik ügyelnek a minőségre is, azok napjainkra már szinte kizárólag párolással készítik a bojlikat, nem véletlenül!
 
9, A kifőtt golyókat jól szellőző, árnyékos száraz helyen pár napig szárítsuk, és naponta lehetőleg legalább egyszer-kétszer rázzuk meg a szárító rekeszeket, hogy a csalik egyenletesen száradhassanak. Ezután mehetnek a fagyasztóba.
 
Végül leírnám az általam elkészített bojli receptjét. Ez egy lehetőség csupán a több ezerből, nem szent írás. Mindenki a saját ötletei alapján formálhatja a saját receptjét. Az aroma, vagy más hozzávalók akár el is hagyhatóak, hisz mint látni fogják ezek a mixek azok nélkül is nagyon ígéretesek!
 
3 kg Top Force alapmix
50 gramm G.L.M. Extract
60 gramm Betain HCI
6 gramm Concentrate Sweetener (édesítő)
90 ml Liquid Mussel Extract
90 ml Liquid Molasses
90 ml Lazac olaj (Salmon oil)
Kb. 25 ml Condensed Milk aroma
Kb 60 csepp N-Butyric Acid
60-70 gramm só
1350 gramm tojáslé (kb 24 db tojás)
 
Ebből az összeállításból 4,2 kg kész bojlit készítettem, a száradás után mérve.
 
Tipp.: Ha a folyékony adalékokból a 100 ml-es kiszerelést választjuk, a megmaradt folyadékokat a következő képen használhatjuk fel. Az egyik kis üvegbe öntsük össze a maradékokat, tegyünk hozzá pár ml aromát, egy kis édesítőt, esetleg egy kis kanál G.L.M. Extract-ot, Betaint és jó alaposan rázzuk össze. Az így kapott sűrű folyadékot felhasználhatjuk horog csali ízesítésére, vagy a bezacskózott bojlikra önthetjük fagyasztás előtt. A kiszárított bojlik beszívják a folyadékot és így kicsit pótolhatjuk a főzés során kimosódott értékes anyagokat.
 
 
A pontyhorgászatban sok egyéb dolog mellett az egyik legfontosabb dolog: - a csalinkba vetett bizalom! Ha én ezzel a csalival horgászom, akkor magabiztosan várom a kapást.

Jó kísérletezést!
 
Szüsz Ádám
S-Carp Product Team
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie