RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Gumis szerelék az akadós vizekre!

 

Már több mint 10 éve, hogy megismerkedtem a bojlis horgászattal. Az első éveimtől kezdve szívesen mentem olyan vizekre kergetni a kapitális pontyokat, amelyek erősen akadósak és komoly kihívás elé állítanak minden egyes alkalommal. Az ilyen vizeken egy 10-15kg-os vadpontyot fotózásra bírni számomra minden egyes alkalommal fantasztikus érzés, ellenben nem rajongok egyáltalán a kisméretű, „túlzsúfolt mű” tavakon fogott 20 kg feletti halakért…. Több, mint egy évtized alatt sikerült több szép halat matracra fektetnem, de sokszor éreztem úgy, hogy nem sikerült megtalálnom a tökéletes végszereléket. Mindig azon kísérleteztem, milyen előkét tudnék összeállítani, amivel tovább tudnám csökkenteni a halvesztéseim számát.

Én is, mint nagyon sok ember bele estem abba a hibába, hogy az ismert cégek méregdrága termékeitől vártam a csodát. Kellet egy kis idő, mire rájöttem, hogy sok termék egy forintot sem ér. Sok horgásztársam tanácsolta, hogy használjak nagyobb horgot és erősebb felszerelést, de úgy voltam vele, hogy egy dióverővel és nagy horgokkal nem élvezhető a horgászat. Nem beszélve arról, hogy a túlméretezett horgokkal ellátott szerelékekkel elég komoly sebeket okozhatunk a halaknak. Pár éve Háromfán horgásztunk egyik barátommal, amikor ő megmutatott nekem egy gumis a szereléket. Először egy kicsit szkeptikus voltam a módszerrel, de úgy gondoltam, hogy egy próbát megér.  Azóta egy kicsit még csiszolva, igazítva a szereléken sikerült egy olyan gumis, lengéscsillapítóként működő módszert kikísérleteznem, amely bármilyen akadóba viszonylag biztonságosan megtartja a halat, amíg a zsinórszabadítás tart. Az akadós vizeken én kizárólag elhagyós módszerrel horgászom. Nálam csak a kő jöhet számításba, úgy 200-250g-os súlyban, hisz nem szívesen szennyezem vizeinket ólommal. (A nehezéket legcélszerűbb egy 1,5-2cm-es bicikli belsőbe rögzíteni) Az elhagyós módszerre azért van szükségünk, hogy az önakasztás után a lehető leggyorsabban leoldja a követ vagy esetleg ólmot, így a megakasztott halunk nem fog teljes gőzzel az akadó legmélyébe rohanni. Nem beszélve arról, hogy ha a nehezékünkkel együtt menekülne a hal pl. egy „y”-ág közé, ott máris nagy eséllyel beakadna a kövünk, ami szinte biztos halvesztéssel járna. Én addig soha nem veszem fel teljesen a kontaktust a hallal, amíg oda nem érek a megakasztás helyére. Az etetéseimet szinte minden esetben az akadók közelében alakítom ki, mivel az én tapasztalataim azt mutatják, hogy a nagy pontyok nem szívesen hagyják el a számukra menedéket jelentő fás-bokros részeket. Ezen ne is legyünk meglepődve, hisz rengeteg táplálékot rejtenek ezek a helyek, bajszos barátainknak. Szerintem nincs annál rosszabb érzés, mikor a kapás után a halhoz érve azt tapasztaljuk, hogy ismeretlen ellenfelünk az akadóba fűzte és leszabta, leverte magát a horgunkról, pedig aki horgászott ilyen vizeken az tudja, miről van szó. A fárasztások 90%-a zsinórszabadítással kezdődik. Ha nem vagyunk elég gyorsak, az akár a hal elvesztéséhez is vezethet! Az ilyen esetekre jelenthet megoldást kedvenc szerelékem, amit az alábbiakban szeretnék bemutatni.Vegyük lépésről lépésre, hogyan is készül kedvenc szerelékem:

Az előkéhez szükséges kellékek. A Leadcore zsínórba rögzített forgónkba... ...Palomar kötéssel kössük a fonott zsinórt Húzzunk rá egy kb. 5cm-es szelepgumit. A szelepgumiba nyomjuk bele a forgónkat... ...majd a zsinórra kössük rá a másik forgót is.  

 Fontos, hogy a bekötött fonott zsinór hossza kb. kétszer akkora legyen mint a szelepgumi. Én általában 5cm-es szelepgumit használok és 10cm-es fonott zsinórt.

Nyomjuk bele a másik forgót is a szelep gumiga... ...majd a fonott zsinór segítségével.. ...mindkét oldalon rögzítsük a szelep gumit. A szelep gumi  csak addig nyúlik...
...amíg a fonott zsinór engedi! Végezetül... ...jöhet a Leadcorra a műanyag klipsz

Elkészűlt a számomra nagyon nagy segítséget adó "lengéscsillapitós" és egyben elhagyós szerelékem.

  

Ha a gondoljuk, egy alkoholos fekete filctoll segítségével álcázhatjuk a guminkat, így biztosan beleolvad a színe, a tőzeges mederfenékbe.

A bemutatott szerelékkel nem csak a fás akadóban, hanem vízinövények által benőtt vizeken is sikeresek lehetünk. Én még előszeretettel használom akkor is, ha inlaine ólommal horgászom. Fárasztás során ellenfelünk fejrázásait és az ólom kilengéseit is tökéletesen csillapítja. A guminak köszönhetően tovább finomíthattam előkémet is, hiszen egy kisebb méretű horog is biztonságosan megtartja a halat. Egy nagy kérésem van minden egyes emberhez, aki kipróbálja a gumis módszert, hogy ha ellenfele az akadóba fűzte magát, mindig addig próbálkozzon, amíg szerelékét ki nem szabadítja. Én nem használom olyan esetekben, ahol az általam meghorgászott területen akadó található és nem engedik a csónakos fárasztást. 


Közel 20 percig szabadítottam a zsinórt az ágak közül és ez a 20 kg feletti, gyönyörű pikkelyes lett az eredménye.


Higgyék el, nem elég jókor, jó helyen, jó csalival horgászni! Minden esetben kell egy, a vízhez igazított tökéletesen elkészített szerelék is, amivel sikeresen fáraszthatjuk ki  a pontyokat.
 

 

Sok sikert kívánok az elkészítéséhez és az alkalmazásához!

 

Rózsa Róbert

S-Carp product Team

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie