RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Fotózás körültekintően

 
Abban talán minden pontyhorgász egyet ért, hogy a kifogott halról készült fotó az maga a „trófea”. Ez évek múlva is emlékeztet arra a harcra, küzdelemre, a sok-sok vízparton eltöltött órára, ami szükségeltetett ahhoz, hogy kezünkbe tarthassuk a hőn áhított halat. Míg a vadászatban a nagy nehezen becserkészett és elejtett állat koponyája általában a falat díszíti, addig szerencsére a pontyhorgászoknál egy újabb fotóval gyarapszik az album és a hal visszanyeri szabadságát és élhet tovább.  A nehezen becserkészett és végül a kezünkben tartott hal megörökítéséül szolgáló fotó minősége viszont sok mindenről árulkodik. Úgy gondolom, aki tényleg elkötelezetten hódol ennek a sportnak és nem csak divatból próbálja ki egy rövid, max.  egy-két szezon erejéig a pontyhorgászatot, annak igenis kötelessége kellene, hogy legyen, a tényleg szép és minőségi fényképek készítse. Ezeket az ízlésesen elkészített fotókat aztán odahaza akár évek múlva is örömmel nézegethetjük, esetleg dicsekedhetünk velük társainknak, ismerőseinknek. Sajnos azonban a tapasztalat illetve a különböző internetes oldalon közzétett fogások sokszor finom szólva is kritikán aluliak. És itt most nem arra gondolok, hogy ha valakinek nincs több százezer forintos fényképező gépe, akkor már nem is tud szép képeket készíteni, hanem sokkal inkább maga a fényképet készítő személy és a fotózott illető az, aki nem figyel oda arra a néhány apróságra, ami miatt aztán olyan a kapott kép végeredménye, ami helyett sokkalta szebbet is lehetett volna készíteni. Egy jó képet a mai világban márt csak azért sem nehéz elkészíteni, mert szinte minden gép kijelzővel rendelkezik, így a fotós teljes egészében látja, hogy a fotózás előtti pillanatokban mit fog lefényképezni. Ezelőtt mondjuk húsz éve - a régi - kijelző nélküli gépekkel erre aligha volt esély…. Az egyik horgászatunk alkalmával igyekeztünk társammal pár olyan - a fotózással kapcsolatos - hibára felhívni a figyelmet, amikre ha figyelünk már garantáltan sokkal igényesebb képeket kapunk. Hogy könnyebb legyen a megértése a sűrűn elkövetett hibáknak, egy kb. 9kg-os pontyot szemeltünk ki és - a hal szenvedését lehetőleg minél inkább elkerülve - rövid idő alatt megcsináltuk Ákos közreműködésével a hibás fotókat.

Az alábbiakon túl persze jó néhány dolgot ide lehetne még sorolni, de most lássuk csak a leg alapvetőbb és sűrűn elkövetett hibákat:
 
1. kép: A ferde horizont
2 kép: Hiányzik a hal farka a képről.
 
1, Az egyik legsűrűbben látott hiba, hogy a fotós ferdén tartja kezében a gépet és ebből egyszerűen az következik, hogy a fotózott alany mögött bizony a víz, illetve a horizont ferde lesz. Itt még az is látható, hogy legyen bármilyen márkájú és akár drága a bottartó állványunk, ha lehet, ne fényképezzük le a hallal együtt, mert nem vagy csak rendkívül ritkán kapunk így szép képet.
 
2, A másik sűrű előforduló hiba, hogy a hal farka nincs bent a képben. A kettes számú képen szintén félig bent van a bottartó állvány is, ami nem igazán teszi esztétikussá a kész képet.
 
3-as kép. A hal szája hiányzik és ferde a horizont 4. kép Betartott hal
 
3, Szintén csak egy kis odafigyelést igényel, hogy a hal teljes egészében a képen legyen. Ezen a képen még a horizont is ferde azon kívül, hogy lemaradt a hal szája.
 
4, Talán kicsit eltúlzott ez a kép, de azért találkozni ilyennel is. Az illető minél nagyobbnak akarja láttatni a halat, valamint túlságosan mögé bújik, így az arcából szinte semmit nem látni.
 
5-ös kép Magára húzza a halat 6-os kép Autók és utánfutók...
 
5, Egy szintén talán eltúlzott kép részünkről, de a bemutatás végett ezt is közzé tesszük. Az illető túlságosan magára húzza a halat, ráadásul a fotós kissé felülről készítette el a képet. Az eredmény egy a súlyánál jóval kisebbnek látszó hal és egy teljesen torz összkép lett.
 
6, Ez a hiba tényleg rendkívül egyszerűen orvosolható lenne, mégis számtalan helyen tűnnek fel nap, mint nap ilyen jellegű képek. Pedig magában a kép teljesen jó lenne! Jó a beállítás jók a kép szélei és az illető feje feletti távolságok, mégis a háttérben lévő kocsik, és utánfutó finoman szólva is illúzióromboló.  
 
7-es kép: Rendezetlen táj a háttérben.                       8-as kép: Állva soha ne készítsünk fényképet!
 
7, Akár csak a 6-os számú képnél ennek a hibának az elkerülése is csak egy kis odafigyelést körültekintést igényelne. Ne fényképezzünk úgy halat, hogy pl. mögöttünk van a fél konyha, vízparton hagyott műanyag székek, asztalok, bogrács a száradó ruhák stb! A másik hiba, hogy nézzük vissza mindig a készített képet, és ha az illető szeme az exponálás pillanatában éppen csukva van, akkor készítsünk új képet.
 
8, Állva ne fényképeztessük magunkat soha. Veszélyes a hal számára is, valamint soha nem lesz méretarányos szép képünk ezzel a beállítással!
 
9-es kép: Tiszteljük meg azzal a halat, hogy felöltözünk 10-es kép: Az ujjak helyzete
 
9, Bármilyen meleg is van nyáron, legalább a fényképezés erejéig egy lehetőleg zöld vagy a természet színeihez igazodó ruhát, pólót vegyünk magunkra. Lehet kigyúrt testünk vagy sörhasunk arany nyaklánccal, egyik sem méltó a kezünkbe tartott és legyőzött pontyhoz. Ha lehet, kerüljük a sárga, piros, fehér stb. pólókat, vagy pl. az ilyen színű baseball sapkát.
 
10, Ezen a képen szintén talán túlságosan is ki van tartva a hal, illetve egy gyakori hiba még az ujjak helyzete. Igyekezzünk az újainkkal lehetőleg úgy fogni a halat, hogy azok minél kevésbé látszódjanak. Természetesen a hal biztonságos tartását tartsuk szem előtt. Egy kis gyakorlattal rendkívül könnyedén elsajátítható akár egy kapitális hal szakszerű és biztonságos tartása úgy, hogy az ujjainkat minél kevésbé lehessen látni.
 
11-es kép A „panírozás” elkerülése
12-es kép: A távolban nem odaillő tárgy van
 
11, Fotózás előtt mindig borítsuk le a halat egy kevés vízzel, hogy a matracunkon lévő levelek illetve fűszálak, hínárszálak, stb. ne legyenek a hal testén. Ehhez a legegyszerűbb a fotósunkat megkérni, hogy amikor már tartjuk a halat egy előre odakészített vödör vízzel borítsa le óvatosan végig a hal testét. Így biztosan nem lesz a hal teste habos, és nem maradnak rajta a különböző levelek, stb. Ezen kívül nagyon szép látvány, amikor egy egészséges hal teste szinte csillog a ráborított víznek köszönhetően.
 
12. Ez a kép majdnem jó lenne, viszont a fotós szintén nem volt eléggé körültekintő és nem vette észre a háttérben lévő kék kukás zsákot. Ez megint csak a fotós figyelmetlensége, hisz ő látja a gép kijelzőjén, hogy van -e valamilyen, nem odaillő tárgy a háttérben a fotózás pillanatakor. Ilyenkor a fotós szóljon az alanyának, hogy forduljon egy kicsit más irányba és máris nem látszik majd a szemetes zsák a háttérbe.
  
És végül egy különösebb erőfeszítés nélkül készített kép, ahol igyekeztünk elkerülni a fent említett hibákat. Természetesen számtalan lehetőséget felsorolhattunk volna még, de úgy gondoljuk, hogy ezekre a hibákra, ha figyelünk és elkerüljük őket, már sokkal jobb, minőségibb képeket kapunk. Higgye el a kedves olvasó, hogy a horgászataink alatt mi sem használunk több százezer forintos fényképező gépeket. Természetesen azt kár vitatani, hogy maga a fotózás egy viszonylag bonyolult, sok gyakorlást igénylő szakma. Ettől függetlenül néhány fénybeállítást megtanulva, illetve a fotózás alatt figyelve a főbb részletekre nagyon szép és minőségi képeket készíthetünk, melyekre igazán büszkék lehetünk mind magunk, mind mások számára. És még egy aprócska személyes megjegyzés a végére: döntse el a tisztelt pontyhorgász maga, hogy mennyire hiányzik neki a képről vagy képekről, ha egy gyönyörű hal és egy szép zöld bokor vagy nádfal mellé nincs odatűzve egy logóval ellátott színes céges zászló….
Sági Tamás
S-Carp Product Team
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie