RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Fluorocarbon / Super Mantis Combi link elkészítése.....

 

Rögtön az elején megjegyezném, hogy tapasztalataim szerint a magyar pontyhorgászok egyik fele esküszik és eredményesen használja a lebegő bojlikat, míg a másik felük még a gondolatától is irtózik, hogy hajszál előkéjére húzza a könnyű fajsúlyú csalit. Érdekes módón, Európa más országaiban és persze Angliában sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek a lebegő bojlik, mint idehaza…. Nos, én bátran állíthatom, igenis van létjogosultsága egy jól elkészített lebegő bojlis szereléknek kis hazánk vizein is! Engem személy szerint rengetegszer „mentett” már meg a legkapástalanabb időben is!

Felkínálásának rengeteg módja létezik, mégis úgy gondolom, sokszor a legapróbb részleteken múlik, hogy használatával sikerül-e komoly eredményeket elérnünk. Ha évszakhoz akarnám kötni a pop-ups bojlik eredményességét, akkor talán a tavaszi és az őszi hónapokat emelném ki. Bár, hogy ez se legyen teljesen igaz, íme egy rövidke történet.

Pár éve egy zalai tőzegtavon horgásztunk a nyár kellős közepén néhány napot és éjszakát. Nos a lényeg, hogy a horgászat ideje alatt olyan rekkenő hőségben volt részünk, mind nappal, mind éjszaka, ami már szinte elviselhetetlen volt! Az első nap és éjszaka a tavon a már jól bevált csalikkal etettünk és horgásztunk. Büdös-halas ízesítésű süllyedő bojlikkal, és olajos nagyméretű pelletekel (amik szinte mindig működnek a nyári vizekben) próbáltunk kapást kicsikarni a mozdulatlan vízből. Mivel már majdnem huszonnégy óra eltelt és se társaimnak, se nekem még „csippanásunk” sem volt, gondoltam lesz, ami lesz, teszek egy próbát, és a horgászat hátralévő részében lebegő bojlikat csaliztam fel. Nos ami ezek után történt az eleinte hihetetlennek tűnt. A szerelékek behordása után talán három- négy óra telhetett el, és kora délután, a lehető legnagyobb melegben megfogtam az első halamat, egy 12kg-os tükörpontyot. Nem titkolom, teljesen „véletlennek” tudtuk be társaimmal a halfogást. Aztán amikor nem sokkal később a másik botomon is kapás jelentkezett és sikeresen szákoltunk egy 10,50 kg-os pontyot, kezdett „érdekessé” válni a dolog…. Nos a lényeg, hogy a hátralévő három nap alatt nyolc darab tíz kg feletti pontyot tudtam fogni csak lebegő bojlival,(!) és ami külön érdekesség kizárólag nappal, a legnagyobb kánikulában! Társaim, akik maradtak a fekvő csaliknál összesen kettő db öt kg körüli pontyot tudtak fogni a túra alatt…..Nos azóta hasonló esetek tavasszal és ősszel is történtek velem, ezért mostanra el sem indulok úgy horgászni, hogy ne lenne nálam legalább kétféle színű és ízű lebegő bojli!
 

A most bemutatott pop-ups szerelék az egyik nagy kedvencem és remélem több horgász is, sikeresen tudja majd az elkövetkezendőkben alkalmazni.

Az előke „lelke”, a fluorocarbon zsinórból megkötött első pár cm-es rész. Akár kristálytiszta bányatóban, akár tőzegtóban alkalmazzuk a pontyok se észrevenni, sem kifújni nem tudják az így felkínált bojlit!

Kora tavasszal, mikor a hideg vízben még finnyásan táplálkoznak a pontyok, és nagy a fehérje igényük egy jó adag csontkukac csokorral tehetjük abszolút ellenállhatatlanná csalinkat.

Az előke elkészítése képekkel illusztrálva: 
 

Az elkészítéshez szükséges kellékek. Kössünk egy pici fémkarikát a fluorocarbon zsinór végére. A 4-5 menetnél kell kivezetni az előkezsinórt. Hajtsunk egy fület a zsinórra. Bújtassuk át rajta a lecsupaszított fonott előkezsinórt. Ezt követően 7-9 szer tekerjük a fluorocarbon zsinórra.
majd a fülön bújtassuk vissza a fonott zsinórt Húzzuk össze a kötésünket... ....majd vágjuk le a felesleges zsinórvégeket. Kössünk egy plusz karikával ellátott forgót a fonott zsinórunk végére. A két zsinór találkozására gyúrjuk az ólompasztát. Húzzunk óvatosan fel egy lebegő bojlit a hajszál előkénkre.


Ha kora tavasszal úgy döntünk hogy csontkukaccal is fogósabbá szertnénk tenni a lebegő bojlinkat, akkor a következő képpen járjunk el. Lehet, hogy kissé macerásnak tűnik az elkészítése, de egy hihetetlenül fogós szerelék, kora tavasszal és késő összel!
 

A pici fémkarika segít, ha csonti füzérrel akarjuk a csalinkat kombinálni. Erős cérnára, egy varrótű segítségével húzzunk 10-20db csontkukacot. Bújtassuk át a pici fémkarikán a csonti füzér cérnáját... ....és kössük bele a fémkarikába.


Ezzel el is készült a csontival kombinált -Kombi link- lebegő bojlis szerelékünk.

A melegebb nyári hónapokban aztán a pici fémkarika helyett egy sima fület kössünk a hajszálelőkénk végére, és bojli stopperrel, vagy szorító kötéssel rögzítsük a lebegő bojlinkat.

Sok sikert az elkészítéshez, és még több sikert az alkalmazásához…..

Sági Tamás

S-Carp Product
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie