RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Fehérvárcsurgói visszatérés

 
Tavalyi sikeres Fehérvárcsurgói horgászatom után tudtam, hogy fogok még ezen a hatalmas vízen horgászni. Úgy alakult, hogy két barátom, Patrik és Gábor lefoglaltak egy helyet a tározón és engem is meghívtak. Mivel a mellettük lévő horgászhely szabad volt, valamint én is szabaddá tudtam magam tenni arra az időre, így csatlakoztam hozzájuk. Az időpont választás apropója az volt, hogy Patriknak erre a hétvégére esett a születésnapja és a vízparton szerette volna megünnepelni. Az áprilisi időszak végett a kíméleti terület közelében szerettek volna horgászni, viszont nem közvetlenül mellette. A helyválasztáson sokat tanakodtak, kikérték az én véleményemet is, de mindenképpen nehéz döntés volt. Több héttel a horgászat előtt nehéz kitalálni, hogy az adott időszakban melyik területen tartózkodnak majd a pontyok...
 
Szerdai napon érkeztünk meg a vízhez kora délután. Sajnos Patrik csak másnap tudott csatlakozni hozzánk. Úgy terveztük, hogy nem kapkodunk a bóják és a botok elhelyezésével, csak kora este húzzuk be a botokat. Ezt az is indokolta, hogy elég erős szél fújt, és bíztunk benne, hogy kora este kicsit talán alábbhagy az ereje.
 

A sötétedés már beélesített felszereléssel és szinte tükör vízzel ért minket. Én, a tavalyi rekordhalamat adó Red Force és az új Crustacean bojlikat vittem magammal 24 mm-es méretben. Kezdetben szimpla egy szem és hóember variációkkal próbálkoztam. Etetésre a csalizásra használt bojlik mellé használtam még tavalyról maradt fagyasztott Worm Force bojlit és halibut pelletet bő két kg mennyiségben. A nagyobb csalogató hatás érdekében meglocsoltam a keveréket Liquid Krill Extract-al. Sajnos az első éjszaka kapás nélkül telt mindkettőnknek. Kora reggel Patrik is megérkezett és mire felébredtünk, már a botjait is elhelyezte. Megnyugtattuk, hogy nem maradt le semmiről, hisz teljes volt a csend éjszaka. Ez így volt napközben is és a második éjszaka is csak Patriknak hozott halat, egy 9 kg feletti töves személyében. Nem sok, de már legalább volt kapásunk. Szomorúan vettem tudomásul, hogy valami nagyon faragja a bojlikat. Egyszer a rákos, máskor a fűszeres csali tűnt el a hajszálelőkéről reggelre. Sajnos a tározón nincs sok lehetőség a helykeresésre és arra, hogy rábukkanjunk a halakra. A szabályok értelmében egy 20 méter széles sávban, a kijelölt távolságig lehet horgászni, ami jelen esetben 220 méter körül volt. Ilyen esetben csak abban bízhatunk, hogy a minőségi csalikkal és az etetéssel felkeltjük a nagyobb pontyok érdeklődését, és elegendő idő alatt az etetett terültre csalhatjuk őket. Erre nekünk csak 4 napunk volt, de nagyon bizakodtunk. Valamiért az egész tavon gyengén táplálkoztak a halak, de a szombati időjárás változásban nagyon bíztunk.
 
 
Sajnos szombaton egy feeder versenyt szerveztek azon a parton, ahol mi is horgásztunk, és fent állt a veszélye, hogy fel kell függesztenünk a horgászatot. Kora reggel egy kb. 4 kg-os ponty vette fel a fűszeres csalit. Gondoltam gyorsan újra húzok egy minimális etetéssel, hátha nem kell kitekerni a botokat a verseny idejére. A másik botot nem frissítettem, mert nem akartam feleslegesen csónakázni. Szerencsére a feeder versenyzők nagyon korrektek voltak velünk, és meg tudtunk velük egyezni, hogy amennyiben a botjainkat teljesen kitesszük a horgászhely szélére és a csónakokat kivesszük a vízből, hogy elférjenek, akkor nyugodtan bent hagyhatjuk a botokat. A verseny 8 órakor kezdődött. A verseny kezdete után kb. egy órával, a nemrégen frissített botomon egy nagyon szép, folyamatos húzós kapás jelentkezett. Mivel a csónak a parton volt, gumicsizmában a nádban állva, a két feeder versenyző között kezdtem el a halat fárasztani. Elsőre nagyon jó halnak tűnt, a nagy távolság ellenére is szépen éreztette erejét. Szépen komótosan terelgettem a part felé, bízva abban, hogy nem fog nagyon eloldalazni egyik irányban sem. Aztán, mikor egyre jobban közeledett a part felé, kicsit elbizonytalanodtam a méretét illetően, ekkor már nem becsültem volna nagynak. Patrik mellcsizmában a vízben várta, hogy megszákolja. A sekély víz miatt így biztonságosabbnak gondoltuk a merítést. Körülbelül 10 perces fárasztás után Patrik pillantotta meg először, izgatottan jelezte, hogy ez egy nagy hal lesz, gyorsan meg kellene szákolni. Az első lehetséges pillanatban ezt sikeresen meg is tette. Hatalmas öröm lett rajtunk úrrá, mert biztos volt benne, hogy 20 kg feletti a hal. Mérlegelő zsákba tettük még a vízben, és abban vittük ki a partra. A verseny végett kisebb tömeg jött össze a mérlegelésre. A letárázott digitális mérleg 25,72 kg-on állt meg. Nem csak a második 20 feletti, hanem életem eddigi legnagyobb halát sikerült megfognom. A csali egy szem 24 mm-es Red Force bojli volt, ugyan az, amivel egy évvel ezelőtt szintén ezen a tavon fogtam a korábbi rekordomat. A halat biztonságba helyeztük a vízben, és előkészültünk a fényképezéshez. Igyekeztünk nagyon szépen megörökíteni ezt a hatalmas tükröst. Jó pár kép után, amelyek többségét a vízben készítettük, szabadon engedtük. Hatalmas öröm volt mindhármunkon, ekkora halat még egyikünk sem látott élőben. Természetesen megköszöntem a horgászhelyemen ülő versenyzőnek, hogy bent hagyhattam a felszereléseket, mert különben ezt a halat biztosan nem foghattam volna meg.
 
 
Vasárnap hajnalban megérkezett egy hidegfront, szakadó esővel és viharos széllel, ami meghozta Patriknak is és Gábornak is a várt halat. Szinte egy időben szákoltak egy-egy 14 kg feletti tőpontyot. A két halról a tajtékzó vízben elkészítettük a fényképeket és lassan nekiálltunk a pakolásnak. A bójákat kis híján a vízben kellett hagynunk, mert szinte lehetetlen volt már a csónakázás, de kisebb nehézségek árán ki tudtuk őket venni.
 
 
Azt gondolom annak ellenére, hogy kevés kapásunk volt, egy jó kis túrán vagyunk túl. Jó hangulatban teltek a kapás nélküli nappalok és itt Fehérvárcsurgón minden pillanatban benne van az esély, hogy megfogjuk akár életünk halát...
 
Szüsz Ádám
S-Carp Product Team
                                        
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie