RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Etetőbojli?

 
Az alábbiakban egy rövid eszmefuttatás olvasható az S-Carp Product szemszögéből, ahol Sági Tamás válaszol Takács Tibor kérdésére, amely a most megjelent Pontyvilág pontyhorgász magazin, Olvasó kérdez - Szakírók válaszolnak rovatban jelent meg.
Kérdés:
Sok horgásznál látom, hogy olcsó, nagy kiszerelésében kapható silány minőségű bojlival eteti előre a meghorgászott helyeket, vagy épp horgászat közben használja az olcsó kukoricadarával "sűrített", ízesített golyókat, viszont egy drágább kategóriájú boljival csalizik. Mennyivel befolyásolhatja, a horgászat kimenetét az ilyen etetés? Hiszen hiába van sok, illatos bojli a horog körül, viszont a halak ha esznek belőle, emésztésüket lelassíthatja, vagy lehetséges, hogy gátolja, így azok nem is esznek egy darabig?
Válasz:
Kedves Tibor!
Engedje meg, hogy saját meglátásomból, tapasztalataimból igyekezzek kimerítő választ adni kérdésére. Annak nagyon örülök, hogy a kérdésben is benne van, hogy „silány minőségű etetőbojli” alkalmazása ön szerint sem az elfogadható és eredményes útja a pontyfogásnak.  Az „etetőbojli” elnevezés még akár helyénvaló is lehetne, ha az tényleg kimerítené a bojli fogalmát. Sajnos több gyártó is (tisztelet a kivételnek) csak azért, mert különböző színben, illatban pompázik egy golyó, akkor azt már bojlinak is nevezi. Sajnos ezek a bojlik forgalomba is kerülnek, hiszen maguk a forgalmazók is partnerek abban, hogy pár száz forint haszon reményében ezeket a színes gömböket árulják. Nem törődve azzal, hogy mennyi kárt okoznak ezek a csalik a vizeinknek és a pontyoknak egyaránt. Az a tény, hogy olcsó és silány, a halak számára teljesen üres, vagyis fontos alapanyagok, tápérték, és aminosavak stb. nélküli csalival etetni egy területet és várva, hogy oda szoknak a sokat látott, jobb esetben természetes táplálékon felnőtt pontyok, véleményem szerint szintén csak pénzkidobás.
 

Még ha az a bizonyos etető bojli 1000 Ft, vagy körülbelül ennyiért már megvásárolható, akkor is! Nagyon sokan leírták előttem is, hogy az etetésre érkező pontyok nagyon sokszor csak a legutolsó pillanatokban veszik fel az előkén felkínált csalit. Tehát hiába csalizunk minőségi bojlival, ha az etetés nem tartalmaz vonzó, attraktorokban bővelkedő, a halak számára ízletes, jól emészthető bojlit, pelleteket, akkor azok egyszerűen tovább mennek, elúsznak az etetésről, így a kapás is elmarad… Több víz alatti felvételen is látható, hogy még egy jól elkészített és vonzó csalikkal megszórt területen is mennyire óvatosan, körültekintően táplálkoznak a pontyok. Megfigyelhető, hogy sokszor az első nap már az etetésre érkező halat csak az 5-6. napon sikerül megfogni! Ekkorra, már elveszítik óvatosságukat, bíznak a beszórt kajában, de persze ehhez elengedhetetlen a jól emészthető vonzó és tápláló csalik.
 

Az erősen aromás, silány bojlival végzett etetésen éppen ennek az ellenkezője történik. Talán az első egy-két napban még lehet kapást elérni, (általában kisebb pontyok foghatóak) aztán a halak eltelve a sok aromától, teljesen elhagyják a területet, mert ösztönösen tudják, érzik, hogy bizony ez a csali részükre semmi plusszal nem szolgál. Gondoljuk el, ha egy tömény aromafelhőn kívül csak általában kesernyés ízű tartalmatlan csalit találnak a halak, akkor mennyire fognak belefeledkezni, ill. oda szokni az etetett területre? Általában semennyire! És ezen az egy szem jó minőségű csalizó bojli sem fog segíteni. Én ezt gumicukor effektusnak hívom. Színes, édes, semmilyen kis rágni való, amit soha nem fogok sem a gyermekemnek sem magunknak megvásárolni, hiszen semmi, de semmi hasznossal nem szolgál szervezetünk részére, sőt csak árt!  Véleményem szerint az olcsó, rossz minőségű csalik forgalmazásának a legtöbb esetben azok a kis kisméretű, pontyokkal túlzsúfolt, mesterséges tavak adnak teret, ahol a halakat szinte bármivel meg lehet fogni, mivel a tóban semmilyen természetes táplálék nincs. Amint azonban ugyanezzel a csalival egy nagyobb, ritkább halsűrűségű tavon próbál szerencsét a horgász, akkor azt tapasztalja, hogy az eredmények szinte teljesen elmaradnak. Mi akkor a megoldás?
 

Tapasztalatom szerint inkább a kevesebb, de jobb csalival történő etetés mellett kell döntenünk és olyan alternatívákat is bevonni a szoktató etetésbe, mint mondjuk a főtt tigrismogyoró és lassú oldódású pelletek. Egy jó haljárta helyen 20-25 dkg vonzó bojli kiegészítve egy kevés főtt magkeverékkel, illetve pellettel nagyságrendekkel több és szebb halat eredményez, akár egy hosszú túrán is, mint a többkilónyi aromásított bojlival való etetés. Végezetül annyit, hogy a tárgyalt kérdés pikantériája, hogy a közelmúltban örömmel hallottam és tapasztaltam több forgalmazótól, hogy egyre többen kezdik keresni a boltok polcain a jó minőségű friss és tartalmas bojlikat, valamint egyre nehezebben lehet értékesíteni az illatos, olcsó, „etetőbojlinak” nevezett tartalmatlan színes kis gömböket.  Remélem egyszer kis hazánk is eljut oda, hogy kedvenceinkre, a pontyokra mindenki igyekszik majd a tőle telhető legjobb minőségű bojlival horgászni, hisz a pontyok ezt meg fogják hálálni és ez által értelmét nyeri majd sokak számára a pontyhorgászat igazi lényege: megfogni egy adott tó legnagyobb, legszebb példányát! Ehhez pedig a minőségi csali és az ezzel való etetés elengedhetetlen! 


Sági Tamás
S-carp product Team
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie