RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Etetési tippek, trükkök, alkalmazása a Palotási víztározón...

 
Régebben a horgászataim során az egyik legnagyobb dilemmát, természetesen a nyerőnek vélt horgászhely kiválasztása után, az etetési stratégia kidolgozása okozta. Véleményem szerint egy jól átgondolt és kivitelezett etetés, már magában fél siker! Tapasztalataim alapján, a tározóra látogató horgászokból sokan nem fektetnek erre a fontos dologra kellő hangsúlyt! Az évek során tapasztalt sikerekből és persze kudarcokból okulva, barátaimmal mára már kialakult bennük egy alap felállás, amit mindig az adott helyzethez alakítva, sikeresen alkalmazunk. Remélem, az alábbiakban közzétett ötletek több horgásznak is segítséget nyújtanak majd, ha erre a gyönyörű vízre ellátogatnak….Az etetésem elengedhetetlen, egyben döntő többségét, a főtt apró magvak alkotják! Ezek teszik ki az etetésem kb. 85-90 százalékát. Sokszor tapasztaltuk, ha többen horgásztunk egyszerre barátainkkal a vízen, mindig azok voltak a legeredményesebbek, akik főtt magokkal is etettek! Előszeretettel használok főtt kendert, tigrismogyorót, juhar magot, és csemegekukoricát, melyek igen nagy szerepet játszanak abban, hogy a pontyokat az etetésünkre csábítsák, és kis méretüknek köszönhetően huzamosabb ideig ott is tartsák őket. (Itt szeretném megjegyezni, hogy pl. a tigrismogyoróból is jobban szeretem alkalmazni a normál, vagy mini méretű szemeket, hogy minél lassabban tudják összeszedegetni kedvenceim a beszórt magokat.) Rengetegszer megfigyeltük, hogy még a legkapástalannab időszakokban kifogott pontyokból is, szinte folyt az elfogyasztott aprómag.   


Bátran kijelenthetem, hogy egy megfelelően elkészített mag-mix szinte mágnesként vonza a tározó halait!

Az etetésem maradék kb. 10-15 százaléka különféle méretű, típusú és oldódású pelleteket tartalmaz, valamint félbetört, és darabolt bojlikat. Tavasszal és ősszel inkább az Ultramix pelletel etetek, míg a nyári meleg hónapokban, a magas olajtartalmú Halibut pellet mix-el igyekszem az eteésemre húzni a pontyokat.

Ha egy hosszabb horgászat során fronthatás várható nagy széllel, akkor szinte kivétel nélkül mindig sávetetést alkalmazok.  Igyekszem midig arra a területre horgászi amerre fúj a szél. A horgászhelyem vonalához képest kb. 45 fokos szögben egy 20-25 méter hosszú és 2-3 méter széles sávot szórok meg viszonylag nagy mennyiségű aprómaggal, pellettel  és kevés bojlival. Ennek jelentősége az, hogy a szél és az áramlások hatására megmozduló, és a horgászhelyünk előtt különböző távolságban elvonuló halakat az etetésünkkel megállítsuk, és helyben tartsuk. Az egyik szereléket mindig az etetési sávra, míg a másikat az etetéstől pár méterre helyezem el.

      

A másik, általam leginkább kedvelt és használt módszer az erősen koncentrált etetés. Leginkább a nyári, őszi hónapokban használom sikeresen, mikor a pontyok intenzíven táplálkoznak, de tavasszal is ereményesen alkalmazhatjuk, pláne, ha van némi információnk arról, hogy a tározó melyik részén tartózkodnak jelentősebb létszámban a nagytestű pontyok. Ennek az etetési típusnak a használatát szinte a véletlennek köszönhetem… Történt ugyanis, hogy már egy hete horgásztam barátommal a Palotási víztározón, de csak kisebb méretű pontyokat tudtunk fogni. Ekkor mindkét botommal egy kb. 40 négyzetméteres nagyságú etetésen horgásztam, kimagasló siker nélkül. Az utolsó este újrahúzáskor mindent egy lapra feltéve kb. 2 kg magmixet közvetlenül a felcsalizott szerelékemre borítottam… Még szinte ki sem értem a második bottal, amikor az elsőre letett botomon füstölős kapás jelentkezett! Ez így ment egész éjjel, és egymás után fogtam a szebbnél szebb pontyokat. Azon az éjjelen 8 pontyból mindössze 1 darab volt 10 kiló alatti, a legnagyobb hal pedig 17,70 kg súlyban volt! A nem mindennapi fogáson odahaza aztán sokat gondolkodtam, és a következő horgászatomon már szándékosan, és koncentráltan etettem!

      

Erre a túrámra elég későn értem ki kedvenc tavamhoz. Már javában sötét volt, amikor végeztem a táborépítéssel, a pontos bójázásra és etetésre már nem maradt időm. Így akarva-akaratlanul mindkét szerelékemet, egy jónak vélt helyre kiborított, kb. 2-2 kg magmix közepébe helyeztem el. Meglepetésemre egész éjjel kapás kapást követett, sorban fogtam a pontyokat. Innentől kezdve a hátralévő napokban a bójákat csak irányzéknak használtam és folytattam a koncentrált etetést. Nagyon jó átlagsúllyal és darabszámmal sikerült ezt a négy napot is zárnom, a koncentrált etetésnek köszönhetően. Egyéni rekordomat, és több 15-20kg közötti pontyot sikerült már a pontymatracomra fektetni ezzel az etetési taktikával. 

      

Úgy gondolom,  és persze ez csak a saját elméletem, hogy a megfelelő helyre koncentráltan leszórt ízletes eteőanyaghoz, az -erősebb győz- elv alapján nem férnek oda a kisebb pontyok, és főképp ennek tudható be a koncentrált etetés eredményessége.

      

Végül még egy nagyon fontos észrevételt had osszak meg. A horgászataim alatt többször tapasztaltam, hogy sokszor vannak olyan időszakok, amikor a pontycsapat csak nagyon kevés időt tölt el az etetésünkön. Valószínű ez annak is köszönhető, hogy nagy nyomásnak van kitéve a víz, és minden fura hangos mozgásra, csobogásra meneküléssel reagálnak a pontyok… A fárasztás, csalizás és újrahúzás ilyenkor nagyon nagy időveszteséggel jár. Ezért én előre felcsalizok még két előkét, melyet egy jól záródó edényben a csónakban tartok. Így a tó közepén, miután befejeztem egy fárasztást, csak előkét cserélek, és már mehet is vissza a szerelék a helyére, egy jó adag mag és  kevés pellet-mix társaságában. Nem egyszer előfordult már, hogy miközben a hal mérlegelésével voltunk elfoglalva, újra kapás érkezett ugyanarra a botra!

      

Remélem, az általam közétett és bemutatott etetési taktikák alkalmazásával tudtam valamelyest segíteni, és többen kimagaslóan szép eredményeket érnek majd el egy-egy horgász túra alkalmával!  

 

Vincze Ádám

S-Carp Product Team

 

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie