RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Eredményes rövid túrák 2014-ben Lőrintén.

 
Immár harmadik éve, hogy kedvenc tavamra a Lőrintei víztározóra szerveztem meg a horgász túráimat. A tavalyi évben már egyesületi tagként kezdtem el „kergetni” a halakat, és hódolni a kedvenc hobbimnak, a pontyhorgászatnak.  A szezonban csak egy-két rövidebb túrára tudtam eljutni, mivel áprilisban született kislányom, valamint a munkahelyi elfoglaltságok miatt is kevesebb időt tudtam a horgászatra szánni. Már az eddig is jól bevált nyár végi, kora őszi időszakot céloztam meg, bízva abban, hogy egy kicsit hűvösebbre forduló időben és a lehűlő vízben nagyobb lesz majd a halak kapó kedve.  Tavasz óta nagy munkálatok folytak a tó körül, mivel megerősítik a gátat különböző okok miatt, ezért közel 2 méter vizet engedtek le, hogy zökkenőmentesen tudjanak dolgozni a munkások. Szokásom szerint bízva a mélyebb vízben a gát környékét részesítettem előnyben, ahol így is közel 4 méter mély volt a víz, rengeteg kagylóval a meder alján ami az egyik legnagyobb táplálékforrás az itteni pontyoknak.
 
  
Az „első” rövidebb túrámra augusztus 25-én hajnalban érkeztem meg a tóra. Még javában sötét volt, de nagy izgalmamban gyorsan megkezdtem a kipakolást, hogy minél hamarabb be tudjam juttatni a szerelékeket a vízbe. Két etetést hoztam létre, a balos botomat a parttól kb. 60-70 méterre lévő régi patakmeder közelében helyeztem el, míg a jobbosat 90-100 méterre a tó közepén, igazodva a helyi horgászrendhez, mivel 100 méternél nem lehet messzebb elhelyezni a végszereléket. Szerencsére feloldották az etetőhajó tilalmát is, így könnyebb és gyorsabb volt az etetés, valamint a szerelék pontos behordása. Az etetéshez a következő csalikat használtam:
Főtt Xl-es tigrismogyoró, kukorica, csicseriborsó és kendermag, úgy 3-4 kg mennyiségben. Az alapozás többi részét különböző méretű halibut pelletek tették ki, illetve a számomra itt legjobban bevált bojlik: a Top Force és Spicy Fish & Robin Red.  Bízva a tó kagyló állományában még hoztam magammal egy harmadik fajta bojlit is, ami nem volt más, mint a G.L.M. Plus & Anchovy golyó.
 
 
Balos botomra nagy kedvencemet a Top Force & White Secret „hóember” kombinációt választottam, amelynek már sok szép és nagy halat köszönhetek. Kicsit eltérve a gömbölyű formától, amit már elég jól ismernek a nagyobb pontyok, a dumbbell alakúakat favorizáltam, két fekvő és egy szem pop-up felállásban. Jobbos botomra viszont most - eltérve a fűszeres bevállt csalitól -, a 24 mm-es fagyasztott G.L.M.& Ancovy bojli és a 18 mm-es Blue Formula pop-up „hóember” került.  A csalik mellé természetesen PVA hálóban pelletet és tört bojlit is raktam, amit előzőleg egy kevés Minaminoval ízesítettem még. Az első behúzást követően izgatottan vártam a kapást, bízva a vonzó csalikban és a kora hajnali, reggeli időszakban.  Az eddigi horgászataim során ezek az időszakok hozták a legtöbb halat, így nagyon vártam, hogy a jelzőm megszólaljon. Sokat nem is kellet várnom, talán két órája sem voltak bent a szerelékek, amikor hirtelen húzós kapásra lettem figyelmes a jobbos botomon.  Élvezetes, 15 perces fárasztást követően sikerült megmerítenem egy gyönyörű szép és formás tükörpontyot, ami 12,20 kg volt. Ez a hal a G.L.M & Ancovy + Blue Formulának nem tudott ellenállni. A délelőtt folyamán még sikerült fognom 2-3 db 10 kg körüli, olyan igazi lőrintei nyurgapontyot is. Napközben meglátogatott jó barátom Holczinger András, aki szinte ezen a tavon nőtt fel és oly sok szép halat fogott már itt. Eljött a kora délutáni időszak, amiben még nagyon bíztam. A balos botomon egyszer csak lassú, húzós kapásra lettem figyelmes, - amelyen a Top Force és White Secret dumbbell csalizó bojli  volt. A bevágást követően már éreztem, hogy egy nagyobb és darabosabb hallal van dolgom, hiszen lassú, egyben komótos mozgásával oldalazott balra a gát irányában. Szinte földbe gyökerezett lábakkal álltam úgy koncentráltam a fárasztásra, nehogy egy kicsi hiba is becsússzon, mert az végzetes lehet egy ilyen kagylós pályán.  Legalább 20-25 perc elteltével pillantottam meg először a halat és valami hihetetlen hosszúságú ponty körvonalait véltem a víz alatt felfedezni. A küzdelem vége felé már egyre hevesebben dobogott a szívem, hogy milyen és mekkora ponty lehet a horgomon. Még közel 5-6 perc kellett ahhoz, hogy végre sikeresen meg tudjuk meríteni a gyönyörű halat. Ahogy beleraktuk a ponty bölcsőbe szinte teljesen végig érte azt. Ekkor láttuk, hogy egy kapitális nyurgaponttyal van dolgunk. A mérleg kijelzője 18,20 kg-nál állt meg! Hihetetlenül boldog voltam! A gyors fotózkodás és videózás után természetesen mehetett vissza éltető elemébe, a vízbe. A nap végén hihetetlennek tűnt, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült ilyen szép halakat fognom, köszönhető a kiváló minőségű csaliknak, a jó helynek, na és persze egy kis szerencsének is.
 
 
Legközelebb szeptember 17.-én tettem tiszteletemet a tavon. Az időjárási körülmények nem igazán kedveztek ennek a horgászatnak, de így is sikerült egy hibátlan 14,00 kg-os tőpontyot becserkésznem, ami megint a Top Force & White Secret dumbbell kombinációnak nem tudott ellenállni. Ugyan ezen a napon sikerült még 2-3 db 7-13 kg közötti pontyot fognom, de nagyobb hal már nem jött.
 
A következő horgászatot szeptember 29.-ére terveztem és ahogy lenni szokott ismét hajnalban érkeztem meg a tóra. Most a balos botomra 18 mm-es fagyasztott Top Force & 14 mm-es Pineapple pop-up került, míg a jobbosra 24 mm-es fagyasztott Spicy Fish & Robin Red golyót a 18 mm-es Squid & S.Herring pop-uppal könnyítettem. A gyors behúzást követően a szokásos helyükre kerültek a végszerelékek. Ekkor még nem is gondoltam, hogy felül lehet múlni az augusztus végi horgászatomat. Gondoltam ez a nap is csak egy nap lesz, így túl sokat nem várhatok. Jó 2 óra telt el és a jobbos botomon folyamatos húzós kapásra lettem figyelmes. Bevágást követően felvettem a hallal a kontaktust és éreztem, hogy ismét egy darabosabb példánnyal van dolgom. 15-20 perces fárasztást követően sikerült szákba terelni egy sötét színekben pompázó tükörpontyot, ami pontosan 17,40 kg-ot nyomott. Nagyon örültem, hisz ennél jobb kezdésről nem is álmodhattam voltam. De ami ez után jött, az maga volt az álom. A balos botomon lassú, ejtős kapásra figyeltem fel, miközben alig hittem a szememnek, hogy megint megszólalt a jelzőm. Bevágást követően a botom teljesen karikában hajlott és újfent valami nagy súlyt éreztem. Fel sem merült bennem, hogy talán az idei legnagyobb pontyommal van dolgom. Ez a hal is oldalazott le a gát felé komótosan, így izgalomban most sem volt hiányom. Miközben a fárasztás zajlott többször feltettem magamnak a kérdést: - vajon mekkora lehet, talán meghaladja majd a 20kg-os súlyt is ha sikerül szákba terelnem? Több nagyobb kirohanást követően, jó fél órás kemény küzdelem után sikerült a pontybölcsőbe tudni a gyönyörű, robosztus tövest. A mérlegeléshez készülve teljesen izgatott voltam a hal méreti láttán. Végül 18,70 kg mutatott a mérleg és örömöm leírhatatlan volt! A nap hátralévő idejében sikerült még szákba terelni 3-4 darab 10-12 kg közötti hibátlan nyurga pontyot is, így egy újabb és nagyon élmény dús napot zárhattam.
 
 
Nagyon felemelő érzés volt, hogy ilyen rövid idő alatt ismét két nagyon szép halat sikerült fognom! Talán mi sem bizonyítja jobban, hogy igen is érdemes akár rövidebb túrákat szervezni magunknak, hisz bízva a tó halállományában és a kifogástalan minőségű csalikban, nagy esélyük lehet akár ilyen gyönyörű halakkal is fotózkodnunk.
 
Köszönet Sági Tamásnak a kifogástalan minőségű S-Carp Product csalikért és a szakértelméért, valamint köszönöm Holczinger Andrásnak a fotókat, videókat és a sok jó tanácsot!
 
Üdvözlettel: Fabsitz András
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie