RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Egyszerű és nagyszerű! A Pop-up bojli felkínálása.

 

Biztosan többször előfordult már sokunkkal, hogy egy hatékony pop-up előke (pl. 360 Stiff Rig) egy - két apró kiegészítője (mini forgó, mikró gyűrű, vagy netán maga az IQ előke) épp a horgászat kellős közepén fogyott el. Mivel jómagam ha tudom, hogy az adott vízen akár komoly eredményt is várhatok az egy szem lebegő csalitól, akkor nem szívesen váltok másfajta csalizásra, pláne ha a másik boton, botokon amúgy is más előke és felkínálási mód várja a pontyokat. Egy ilyen nyári horgászat közben szembesültem a ténnyel, nem voltam kellően felkészült és kifogytam az előbb említett apró kellékek egyikéből, a mikró gyűrűből. Mivel egy hínaras előtt horgásztam és már két jó kapáson is túl voltam, - köszönhetően a lebegő bojlinak -, így eszem ágában sem volt nem pop-up bojlival horgászni tovább. Főleg azért, mert a másik botokon még kapás sem volt, sem a fekvő, sem a hóember csalikra. Pár perc kellett csak és már rögtönöztem is egy nagyon egyszerűen elkészíthető, merev, nagyon jól akadó előkét. A merevség kulcsfontosságú! Meggyőződésem, hogy nagyságrendekkel több halat lehet fogni a merev, bevonatos, viszonylag rövid, ezáltal nehezen kifújható előkékkel, mintha azt a csalinak túl nagy mozgásteret biztosító, lágy zsinórból készítettük volna. Azóta több ismerősömnek is javasoltam ezt az előkét és kivétel nélkül csak megelégedéssel beszéltek róla! Az egyszerűségében rejlik a fogóssága és csak javasolni tudom azoknak, akik olyan vizeken tudnak horgászni, ahol az egy szem pop-up bojli eredményes.

A napokban befényképeztem az elkészítését és a képeken is látni, hogy tényleg nem bonyolult dolog megcsinálni! Biztosan lesznek olyanok, akik már láttak ilyen, vagy ehhez nagyon hasonlóan elkészített előkét, akik viszont még nem ismerik azoknak nyugodt szívvel ajánlom! Egy kellően nehéz ólómmal alkalmazva (min. 100-140g) nekem minden egyes kapásom megvolt eddig vele!

Bontsuk le a műanyag bevonatot az előke végéről, de csak annyit hogy a 18 mm-es pop-up alatt max. 3-5 mm maradjon. Jöhet az apró gumiütközőt és kössük meg a fület. A különböző méretű "V" alakú stopperek segíthetnek a megfelelő távolságban rögzíteni a hajszálon a csalit. Következik a 4-es méretű Krank Choddy horog megkötése, ami kiemelten javasolt ehhez a előkéhez. "KD" kötéssel rögzítsük és fontos, hogy a horogszárra már bevonattal együtt tekerjük a meneteket!
Rendezzük szépen el a meneteket, majd bújtassuk vissza a zsinórunkat a horog szemen. Ezzel a horgot rögzítettük is. Lényeges, hogy a horog megfelelő pozíciójához a menetek között jöjjön ki a hajszál!
Kicsit kényes rész, de egy kis hántoló eszköz segítségével és némi gyakorlás után könnyedén kivitelezhető a merev burkolattal ellátott zsinór megbontása. 

A kívánt lebegtetés magasságát (itt 15-18 mm) úgy állítsuk be, hogy alatta kb. egy cm hosszan lebontjuk a merev burkolatot. Ez a rész fog majd némi mozgásteret adni a csalinknak.
Jöhet a bojli lesúlyozásához megfelelő méretű ólompaszta, amit én sokszor egy csepp zselés pillanatragasztóval is rögzítek a zsinórra, így biztosan nem csúszkál el.

A teljes előke hosszát most állítsuk be és kössünk egy dupla 8-as fület a végére. Véleményem szerint  15-18 cm-nél nem kell hosszabbnak lennie az előkének.
Végezetül egy kiemelten fontos részt, amit nem hagyhatunk ki! Forró gőz fölött kell a merev burkolattal ellátott előkét kiegyenesíteni, a horog és az ólompaszta közötti szintén merev résznek pedig gőzöljünk egy kis ívet.
Kész az előke, amely egyszerű, kiegészítőktől mentes, nehezen kifújható és biztos akadást tesz lehetővé merevségének, a csali pozíciójának és a horog típusának köszönhetően!

Sok sikert az elkészítéshez, valamit az alkalmazásához!

Sági Tamás
S-Carp Product Team
 

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie