RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Egyéni rekordom története

 

A közelmúltban kaptunk néhány szép fogásról készült képet, illetve egy beszámolót Horsy Zoltán Szlovák pontyhorgásztól. Az alábbiakban ez olvasható:
 
Jó néhány éve már, hogy több neves - hal csalikat gyártó - cég termékeinek a kipróbálása után az S-Carp Product termékek mellett tettem le a voksomat és a mai napig teljes megelégedéssel és eredménnyel használom őket. Az október végi őszi horgászatomra egy eddig számomra ismeretlen víztározót szemeltem ki. Persze szlovák barátaim már jártak itt az előző években, így némi hasznos információval elláttak. Október 19-én szombaton érkeztem meg a csodás környezetben elterülő vízpartra. A táboromat igyekeztem úgy felállítani, hogy a halak vonulását ki tudjam használni majd a túra folyamán. Kisebb töprengés után egy szlovén és egy osztrák csapat közé táboroztam be. Innen a tó középső részét tudtam meghorgászni. Sajnos az októberi ősz helyett inkább a nyarat idézte az időjárás. Hamarosan megtudtam, hogy sem az osztrák sem a szlovén kollégák szinte semmit sem fogtak. Hát nem volt túl biztató a helyzet, de gondoltam az előttem álló egy hét azért nem kis idő és a csalikban is nagyon bíztam. A bójázás után alaposan megszórtam a bóják környékét főtt magkeverékkel, pellettel és bójánként bő 2-3 kg, 20-24mm-es bojlival. Kétféle, erősen hallisztes-kagylós bojlit hoztam magammal, amelyeknek már társaim az előző időszakokban több szép halat is köszönhettek ezen a vízen. A szlovén srácok csak legyintetek, látva az alapozó etetésemet és másnap reggel össze is rakodtak, majd hazamentek. Nekik letelt a horgászatra szánt idő.
 
 
Az első négy napban szinte teljes szélcsendben és október végéhez képest nagyon meleg időben teltek a nappalok. Egy-egy kisebb 10-12 kg körüli halat tudtam csak fogni. Szerdán csatlakozott hozzám a hátralévő időre Jani barátom is, akivel végre a szél is megérkezett. Óráról - órára egyre erőteljesebben kezdett fújni, bár az iránya nem volt a legkedvezőbb, hisz inkább déli-délnyugati hullámok borzolták a vizet. Estére Jani szerelékei a 20 mm-es G.L.M. & Anchovy bojlikkal beélesítve várták az éjszakát. A sötétség beálltával a szél nem csillapodott, így nagy reményekkel vártuk a halakat. Még éjfél előtt mind a két botomra kapás érkezett. Előbb a bal oldali bottal tudtam egy szép 17,70 kg-os tükröst kifogni, majd rá egy órára a másik botom is akcióba lendült. Az eredmény egy erőtől duzzadó harcos, pontosan 18,70 kg-os tőponty lett.
 
 
Csütörtökön a nappali órákban a szél továbbra is fújt. Napközben elhatároztam, felbuzdulva az éjszaka érkezett két darabosabb halon, hogy már csak bojlival fogok etetni, a magot elhagyom teljesen a hátralévő időben. Napközben néhány 10 kg körüli halat fogtam és mellettük egy nagyon érdekes, szinte fehér színű, 5,40 kg-os kis koi pontyot fotóztam le. Este újabb két-három marék bojlit szórtam a bójákhoz és reménykedve vártuk az éjszakát. Társam jelzője még éjfél előtt akcióba lendült és a bő húszperces csónakos fárasztást követően egy gyönyörű tükrössel ért ki a partra. A pontos mérlegelés eredménye egy 20,40 kg-os duci tükörponty lett, aki a kagylós bojlinak nem tudott ellenállni.
 
 
Péntekre virradóra a szél elállt és hamarosan szinte tejszerű köd lepte el a tájat. A következő darabosabb halamat ebben a reggeli ködben fogtam meg. Egy nagyon jól küzdő tükrös vette fel a Worm Force & Blue Formula hóembert, ami aztán vagy tizenöt percig tartó csónakos fárasztás után adta csak meg magát. A nagyon zömök hal súlya alatt a mérleg 18,50 kg-ot mutatott.  A déli órákban lassan, a köd szinte teljesen feloszlott és szikrázóan napos időben volt részünk. Nagy meglepetésünkre 11 óra után egy rendkívül erőteljes kapásra emeltem be. A 24 mm-es G.L.M. Plus & Anchovy bojlit vette fel a déli látogató, aki olyan erővel húzta az orsómról a zsinórt, hogy attól féltünk a túloldali part, vízbeálló tuskói közé menekül. Nagy nehezen el tudtam fordítani a halat és egy nagyon izgalmas fárasztás végén egy csodaszép 19,40 kg-os tükrössel tudtam fotózkodni. Erre már az osztrák kollégák is odajöttek - egy üveg pálinka társaságában, hogy cserében adjak már egy kg bojlit abból, amivel én horgászok, mert ők egyszerűen szinte semmit nem fogtak már vagy öt napja. Persze volt nálam csali bőven, így adtam nekik egy adagot hátha szerencsével járnak ők is.  
 
 
Már csak két éjszaka maradt hátra a túránkból, hisz vasárnap reggelig szólt a jegyünk. Nagyon bíztam még, hogy a hátralévő időben csak sikerül még egy-két szebb halat elejtenünk. Sajnos a szél kezdett újra csendesedni, ami nem volt túl biztató. Szombaton Jani is és én is fogtunk néhány 12-14 kg körüli pontyot annak ellenére, hogy már csak nagyon kevés, pár szem bojlit szórtunk ritkásan a meghorgászott területre. Az időjárás annyiban változott, hogy most már a reggelek erősen ködösek, párásak voltak, köszönhetően a szélcsendnek.
 
Vasárnap reggel már túl voltunk a reggelin és a pakolással akartunk volna foglalatoskodni, amikor egy füstölős kapásra figyeltünk fel. A jobbos botom orsójáról elemi erővel húzta valami a zsinórt. Gyors csónakba szálltam és a tejszerű ködben a hal után eredtem.  Amíg fölé értem többméternyi zsinórt húzott le és erőteljesen a gát felé, a mély vízbe oldalazott. Nagyon nehezen kezdett fáradni, én pedig egyre inkább sejtettem, éreztem, hogy egy kapitális hal lehet a zsinórom másik végén.  Már negyed órája fáraszthattam, mikor az első buborékokat megláttam a vízfelszínre jönni. Halam lassan körözött a csónak körül és szinte csak centinként tudtam visszanyerni a zsinóromat. Hamarosan aztán egy csodálatos vastag tőpontyot pillantottam meg, aki még vagy kétszer visszatört a mélybe, mire hagyta magát megszákolni. Amikor a merítőmbe volt akkor láttam csak pontosan micsoda pompás példányt sikerült fognom. A partra érve Janival izgatottan táráztuk vissza a mérleget, majd mértük meg a halat. A kijelző a töves alatt, 23,98 kg-on állt meg.  Megvan az új egyéni rekordom, - büszkélkedtem társamnak egyből. Fantasztikus érzés volt, hogy a túrát egy ilyen pompás hallal zárhattam.


Bár a horgászat ideje alatt sajnos nem olyan időjárás volt, ami az október végéhez leginkább illő lenne, mégis úgy gondolom, hogy eredményesnek és boldogok voltunk mindketten. A túra második felére beértek az etetések és látható volt, hogy a halak keresik mind a kagylós, mind a férges ízű bojlikat. Köszönöm az S-carp Product-nak a minőségi bojlikat, hisz a többi horgászhoz képest szemlátomást eredményesebbek voltunk, egyben hozzásegítettek az új egyéni rekordom megfogásához is.
 
Horsy Zoltán (SK)

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie