RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Dumbbell csalik – szokatlan éppen ezért hatékony

 
Szokatlan csalik Angliából
 
Mivel a modern pontyhorgászat a ködös Albionból indult hódító útjára így a legtöbb ötletes innovációt is angol pontyhorgászok fejlesztettek ki. Hogy miért is? Természetesen a fogd meg és engedd vissza elvre vezethető vissza. A szigetország pontyozói között a kezdetektől íratlan szabály volt, hogy a kifogott halat nyomban vissza kell juttatni élőhelyére. Így ott sokkal hamarabb szembesültek azzal, hogy a többször kifogott és eleresztett ponty a számos negatív horogélményt, fárasztást, horogszabadítást megjegyzi és bizalmatlanná válik a szokványos csalikkal, és azok felkínálásával szemben. Ilyenkor aztán hiábavaló volt a sebészi precizitással kimért méregdrága összetevők serege, a vegyészeket megszégyenítő recepttervezés és a pontos, precíz horgászat, -mindig mutatni kellett valami kis újdonságot a halaknak. Hamarabb rá voltak szorulva az apró trükkökre szokatlan taktikákra, mint a kontinensen élő sporttársaik. A blow-back szerelékek tárháza, a lebegő bojlik felkínálásának végtelen számú módozata a furfangos etetési taktikák mind azért születtek, hogy nagytestű, sokat tapasztalt, rutinos pontyokat újra horogvégre lehessen keríteni. A fejlesztések egyik iránya a golyóformától eltérő csalik használata. Anglia pontyspecialistái már a 1980-as évek közepétől említik írásaikban a dumbbell (vagyis súlyzó alakú) csalik használatának előnyeit kapástalanná vált tavaikon. Ha ott bevált, talán nekünk is el kellene gondolkodnunk róla.
 
Funkciója
 
A „súlyzó” alakú bojli teljes mértékben eloszlatja a kedvenceink hagyományos golyóformával szemben fennálló minden kételyét. Ha pedig olyan vízen horgászunk ahol a boljik használata még annyira nem elterjedt, szokatlan alakjának - és persze a pontyok közismert kíváncsiságának köszönhetően - hamarabb hozhatja meg kapásunkat. Képzeljük el, hogy a számos kis golyó alakú mag és bojliszem alkotta etetés közepén egy merőben eltérő forma mennyire figyelemfelkeltő lehet kedvenceink számára. Másik nagy előnye, hogy ha a csalihoz és az aljzathoz igazított előkén kerül felkínálásra, a nyújtott, hosszúkás forma miatt sokkal nehezebben tud kifordulni a ponty szájából, mint például a hagyományos gömb csali. Így ha a pontyok csak nagyon gyengén táplálkoznak, és korlátozott számban kerülnek kontaktusba a csalinkkal, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy számos sikeres szákolással zárjuk majd túránkat.
 
Felhasználása
 
Mielőtt azt hinnénk, hogy sebtében felfűzünk egy vagy két hosszított bojlit a hajszálelőkénkre és máris miénk lesz, a tó legnagyobb hala, nézzünk meg néhány felhasználásra vonatkozó variációs lehetőséget. Mivel létezik lebegő és süllyedő típusa is, nyugodtan kombinálhatjuk a két féle dumbbell-t ezáltal egy jelentősen kikönnyített vagy kritikusan kiegyensúlyozott horogcsalit kapunk. Egyetlen süllyedő dumbbell bojli is üde színfolt lehet a hajszálelőkénken. Az én személyes kedvencem pedig az egy szem lebegő fajta, a rendkívüli hatékonyságnak örvendő KD típusú horogelőkén. Nos ez a csalizási mód véleményem szerint évszaktól és víztípustól függetlenül rendkívül eredményes. Míg tavasszal akár egy aprómagavas etetés közepéből kikandikáló fluoro dummbells bojli lehet hihetetlen eredményes, addig nyáron pár szem pelllet vagy felezett bojli között (mellet) felkínálva csaphatjuk be vele a legrutinosabb pontyot is. Véleményem szerint a dummbell bojli helyes felkínálásán áll vagy bukik a horgász eredményessége!
 
KD kötés – sokat bizonyított csalifelkínálás
 
Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az aljzathoz igazított hosszúságú, anyagú és horogpozíciójú előkének, pedig sikeres túrák és hosszú kapástalan napok, kapitális halak fárasztása és néma kapásjelzők határvonalán egyensúlyozunk, amikor a megfelelő előke kialakításról beszélünk. Ezt ismerte fel körülbelül 20 évvel ezelőtt Kenny Dorsett a klasszikus essexi pontyozó. Dorsett a rendkívül hatékony KD kötés kifejlesztésével létrehozott egy olyan elsősorban lebegő csalik felkínálásra alkalmas előkét, mely nem igényeli a bonyolultabb zsugorcsöves megoldásokat vagy a sokak által idegenkedve szemlélt merev horogelőkék használatát. Hatékonysága abban áll, hogy a csali megfelelő szabadságfokkal rendelkezik hajlított szárú horoghoz képest, így teljesen természetes mozgást biztosít annak. A hajszálelőkét csupán egypár menet rögzíti a horogszárhoz így mikor a hal rászív a csalira a horog - súlyának köszönhetően - a legmegfelelőbb pozícióban lesz ahhoz, hogy a kifújás során azonnal akadjon. Ez az esetek döntő többségében alsó és középső akadást biztosít a hal ajkában. A kevés menet miatti viszonylag hosszú hajszálelőke pedig igazi anti-eject (kifújás mentes) előkévé teszi ezt az ötletes kötést. Jelentős különbség még a többi pop-up előkével szemben, hogy míg más típusoknál a horog általában a csalival együtt kiemelkedik a talajról, ebben az esetben az aljzaton fekszik, így rejtve marad a táplálék után kutató vagy az etetésünkön nyüzsgő pontyok előtt. 
 
Zárszóként csak ajánlani tudom, kapástalan időszakokban minél több féle előke és csali-kombináció kipróbálását, hisz rengetegszer ezek az „apróságok” döntenek, olyan fogásokról melyeket pár hónap vagy évszak esetleg év távlatából szívesen keresünk elő emlékezetünkből és fényképalbumunkból.
 
 
Kovács András
S-Carp Product Team

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie