RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

Csak szűk 48 óra…

 
                                                         Az érkezés

Csak szűk 48 óra állt rendelkezésemre, amikor is eldöntöttem, hogy szerencsét próbálok az egyik kedvenc kis tavamon. Az idén még nem volt időm itt sort keríteni a horgászatra, így az idei szezon fogásairól sem tudtam semmi konkrétat. A tulajdonosnak csütörtökön vázoltam, hogy ha van szabad hely a hétvégére, akkor élnék a lehetőséggel és legkésőbb péntek délután ott lennék. A dolgok jól alakultak, elküldtük az aznapi csomagokat, majd késő délután berakva a legszükségesebb csalikat és felszerelést, útnak indultam. Eléggé borongós idő volt aznap, s míg a tóhoz értem az eső is többször hol, megeredt, hol pedig elállt. Mivel már szeptember végét írtunk és 7 óra táján sötétedett igyekeztem sietni, hogy lehetőleg mindennel végezzek.  Mivel a horgászhelyet autóval nem lehet megközelíteni, így két forduló kellet, hogy becipekedjek a rövid túra színhelyére. Először a sátrammal kezdtem, majd jöhetett a csalizó sátor, az ágy, és a szék összeszerelése.  Ezt követte a leszúrók és a jelzők elhelyezése, majd nekiálltam a botok összeállításának is. Mindeközben persze versenyt futottam az idővel is, hisz a borús ég alatt rohamosan sötétedett. Nemhiába az ősz beálltával sajnos egyre hosszabbodnak az éjszakák és rövidülnek a nappalok. Mindeközben véleményem szerint megkezdődik a legjobb és legeredményesebb időszaka a pontyok becserkészésének. Már javában szürkült mire bevetésre készen álltak a botok, és némi 18mm-es fagyasztott Red Force és Top Force bojli becsövezését követően bedobtam a felszereléseket a jónak vélt helyekre. A balos boton két szem 18mm-es Top Force míg a jobbos boton egy 18mm-es Red Force bojli volt, amit a 14mm-es Blue Formula pop-up bojlival könnyítettem ki. Jöhetett a jelzők beélesítése és mivel nem horgásztam túl messze, ezért a swingereket a lehető leglazább zsinórra csíptettem fel.
 
 
Miközben teljesen besötétedett néma csend uralta a tavat. Csak két csapat volt még rajtam kívül a vízen, ők is viszonylag távol, így teljesen átszellemülve várhattam a halakat. Az előző év tapasztalatai alapján, - mivel a tavon telepítés már nagyon régóta nincsen-, az itt élő, óvatos pontyok szinte kizárólag csak éjjel és nagy ritkán reggel táplálkoznak, ezért nem számítottam gyors akcióra. Úgy este 10 óráig szöszmötöltem még a csalizó sátram alatt, miközben főztem egy jó meleg teát, majd lassan bevackoltam magam a hálózsákomba. Fél kettőkor riasztott a jelzőm.  - Akció! Motyogtam magamba álmosan - és igyekeztem gyorsan felvenni a kontaktust
az első hallal. Ahogy beleemeltem a botba ellenfelem ereje alaposan meglepett, mert igen csak menekülőre fogta és bő 15-20 méter zsinórt húzott le a dobról, mire megálljt tudtam neki parancsolni. Lassan kezdhettem pumpálni magam felé, de nem igazán egyezett az elképzelésünk és először jócskán jobbra, majd ahogy lassacskán közeledett a parthoz balra, a vízbelógó bokrok fele vette az irányt. Még pár percig körözött előttem, aztán a fejlámpám fényében megpillantottam egy duci tükröst. Sikerült elsőre megmerítenem, aminek nem igazán örült és kellet pár pillanat még mire teljesen megnyugodott. Gyorsan letáráztam a mérleget, majd ráakasztottam - immár hallal együtt - a mérlegelőt. Kíváncsian figyeltem a kijelzőt, ami hamarosan 17,30 Kg-on állt meg.  Teljesen elégedett voltam. Gyorsan beállítottam a fotóállványt és másodjára sikerült is elkészítenem a zömök halamról az éjszakai fényképet. Miközben visszaengedtem és lassacskán elúszott, szinte csodáltam a vastag, egyben gömbölyű hátát. Gyorsan felcsaliztam egy újabb „hóembert” és igyekeztem a szurok sötétben a lehető legpontosabban visszadobni az etetés közelébe a szereléket. Mielőtt visszabújtam volna aludni, azért még néhány szem bojlit becsöveztem, hogy biztosan legyen azért némi csali a horgok környékén. Reggel 8 táján ébredtem fel. Szomorúan vettem tudomásul, hogy az éjszaka hátralévő része kapás nélkül telt el. Készítettem egy kiadós reggelit és lelkiekben felkészültem, hogy a nappali órákban bizony sok mindenre nem számíthatok… Mindenesetre annak azért örültem, hogy a kék lebegővel kombinált előkém, már az első éjszaka eredményes volt.
 

Napközben az idő lassan telt. Előbb átmentem a tavon horgászó két csapathoz érdeklődni, hogy volt-e valami az éjszaka nekik. A hozzám közelebb lévő srácoknak, elmondásuk szerint semmi, míg a másik csapat egy 12,50 és egy 15kg-os éjszakai halról számolt be. Ahogy letudtam a szomszédolást, kötöttem néhány Combi Link előkét, majd a táborom közelében lévő gombák fotózásával töltöttem az időmet. Bármilyen furcsán hangzik, de szinte biztos voltam benne, hogy hiába borús az ég, kapásom nappal nem lesz, tehát el kellett ütnöm az időt valamivel. Azért napközben is rácsövezetem néhány szem bojlit a területre, hisz sosem lehet tudni….
 

Kora délután egy órát még próbáltam szundítani, majd hamarosan nekiálltam egy vonzó Spod-Mix elkészítésének, majd a be rakétázásának. Mivel ez viszonylag hangos művelet, ezért nem akartam a sötétség beálltára időzíteni az etetést, hanem már 5 órakor beetettem a keveréket. Nem csináltam túl bonyolult mixet, de azért tudtam, hogy a tört bojli-morzsa, az Ultramix és halibut pellet, a főtt fekete tigrismogyoró, valamint egy kevés Liquid Bloodworm keverékét nem hagyhatják figyelmen kívül a halak…
 
 
Hamarosan egyre nőtt a szürkület, majd besötétedett.  Előttem állt a második éjszaka, ami általában eredményesebb szokott lenni, mint az első. Persze az a biztos, ami már megtörtént, így kíváncsian vártam a fejleményeket. Úgy este 8 lehetett, mikor épp kedvesemmel beszéltem telefonon, miközben a balos botom jelzője szólat meg. A kapás sajnos az utolsó pillanatokban abbamaradt, így a botra már nem emeltem rá. Kirázta a horgot a szájából valamelyik sokat tapasztalt ponty… és ebben szinte biztos voltam, miközben próbáltam elképzelni, hogy mi is zajlódhatott le pár pillanattal ezelőtt a víz alatt. Mindenesetre a viszonylag korán érkező kapásnak nagyon örültem. Fél 11-ig még a fél sátram alatt ücsörögtem aztán lassan a sátramat vettem célba, és lefeküdtem. Épp,
hogy elaludtam amikor jött az újabb kapás ezúttal a hóemberre. Most a horog jól ült, hisz míg a bothoz értem a hal őrült tempóban húzta a zsinórt. Ráemeltem a botra és ellenfelem rögtön erős bólintásokkal jelezte, hogy szabadulna a szúrós tárgytól, amint lehet. Bő 10 perc kellet mire az agresszíven védekező halat magam elé tudtam vezetni. Még néhány kört leírt aztán megmerítettem egy testes, kissé hosszúkás tövest. Nagyon kíváncsian vártam, hogy mit is fog mutatni a mérleg kijelzője, ami hamarosan 16,70 Kg-on állapodott meg. Gyorsan elővettem a fényképezőt a sátorból és igyekeztem egy elfogadható éjszakai fotót készíteni a szép halról. Amint visszaengedtem, újracsaliztam, majd néhány szem bojlit ismét becsövezetem a vaksötét éjszakába. Hajnali háromkor még sikerült fognom egy 12,90 kg-os tükröst és ekkor azt hittem, hogy már nem lesz több kapásom. Viszont a vasárnap reggeli kelésemet a jelzőm éles hangja siettette. Őrült tempóban húzta valami ismét a zsinórom és mivel már világosodott, így a fejlámpámat már nem kellett elővennem. Felvettem a kontaktust, és az agresszív ellenállásból a zsinór túl felén egy újabb darabosabb halat sejtettem. Míg a part közelébe tudtam kényszeríteni, vagy négyszer váltott irányt, hol jobbra, hol balra akart menekülni a belógó bokrok alá. Nagyon élveztem a kemény ellenállás minden apró mozdulatát, hisz a ponty tényleg nem adta magát könnyen. Viszont a hóemberrel csalizott 4-es horog nagyon jól akadt, így csak idő kérdése volt, hogy mikor tolhatom alá a merítőt. A csata végül eldőlt és a halam már a merítőmben volt. Óvatosan a matracra helyeztem és kiakasztottam a szájából a „hóembert”. A letárázott mérleg kereken 17,40 kg-ot mutatott, aminek nagyon örültem!
 
 
Bár borongós, és kissé szürke idő volt vasárnap reggel, azért örültem, hogy nappali fényviszonyok között készíthettem képet a rövid túra legnagyobb haláról. Hamarosan nekiálltam pakolni és a hazaúton boldogan gondoltam vissza az eseménydús, mindössze 48 órányi horgászatra.
 
Sági Tamás
S-Carp Product Team

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie