RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

''Csak könnyedén''

 
Testvéremmel a kísérletező horgászok közé tartozunk és tipikusan olyanok vagyunk, akiknek sohasem felel meg az, amijük van. Nem gondolom, hogy ezzel bármiféle baj lenne, hisz ez viszi előre a horgászatunkat, így tapasztalunk, és tanulunk a lehető legtöbbet. Az „amijük van” alatt persze értem én a csalikat is. Miután megtaláltuk már évekkel ezelőtt a számunkra megfelelő minőségű termékeket, amiben természetesen 100%-ig bízunk, kezdődhetett az igazi a kísérletezés. Köszönhetően a rengeteg segítségnek, és tanácsnak, amit Tamástól kaptunk, nem „dolgoztunk” nagy hibaszázalékkal. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy 2010-ben az első általunk legyúrt natúr bojlival (Top Force alapmix) sikerült első kapásként a lakhelyünkhöz közel található tó egyik, ha nem a legszebb halát lefényképezni, majd VISSZAENGEDNI! Ezt az élményt szerencsém volt abban az évben még kétszer átélni. Ezek után egyikünknek sem volt kérdés, hogy érdemes mindig egy picit gondolkodni, és ha kell variálni a lehetőségeket, hisz sokszor elég egy pici változtatás, hogy a hőn áhított hal a matracunkra kerüljön.
 
 

Ebben a fejezetben a „critical baits” elkészítési módját szeretnénk bemutatni. Próbáltunk olyan íz világot keresni, amivel nekünk már van tapasztalatunk, és szép eredményeket értünk el. Választásunk a sokak által ismert, és közkedvelt TOP FORCE bojli, valamint a hozzá nagyon jól illő pop-up, a WHITE SECRET párosra esett. Alapmixként, ami a csalizó bojlink 2/3-át fogja adni, természetesen a TOP FORCE mixet választottuk. Ebben a mixben minden olyan halliszt, atractor, speciális kivonat megtalálható, ami a halak figyelmét azonnal felkelti. A bojlink 1/3-át, - könnyített csaliról lévén - szó a fehér pop-up mix fogja alkotni.
 
Miután kiválasztottunk a mixeket, kezdődhetett az aromák, a folyékony, és a száraz összetevők összeállítása. Ezzel el is érkeztünk ahhoz a részhez, ami a legnagyobb fejtörést okozta nekünk. Hisz a Top Force , és a White Secret bojlihoz hasonló illatú csalit készíteni nem egyszerű, sőt a mai napig nem igazán sikerült megfejteni egyik csalinak sem a pontos összetételét, de ez maradjon Tamás „titka”!
 
A pop-up receptet a következőkből állítottuk össze:
70-75 g Tojás lé
6 ml Monster Crab & Shellfish Flavour
4 ml Pineapple Flavour
3 ml Creamy Toffe Flavour 
10 csepp N-Butyric Acid
1 g Sweetener
5 g Betain HCI
8 ml Cod Liver Oil
1 doboz fehér pop-up mix
 
Mérjük ki pontosan a 70-75g tojáslét Adjunk hozzá 6ml Monster Crab & Shellfish aromát... ...majd 4ml Pineapple aromát Ezek után jöhet a 3ml Creamy Toffe aroma... ...és 1g Concentrate Sweetener
Adjunk még a tojásokhoz 5g Betein HCI-t... ...és 8ml Cod Liver Oil-t Kb. 10 csepp kell még az N-Butyric Acid-ból, majd alaposan keverjük el Fokozatosan adagoljuk az 1 doboz fehér pop-up mix-et a tálba... ...és készítsük el a tésztát.
 
Süllyedő bojli receptünk pedig így nézett ki:
5db közepes méretű tojás
3 ml Monster Crab & Shellfish Flavour
2 ml Condensed Milk Flavour
15 ml Liquid Salmon Extract
7 ml Cod Liver Oil
7 g Betein HCI
5 g Tengeri só
500g Top Force alapmix
 
A süllyedő bojlihoz tartozó hozzávalók Első lépesként törjünk fel 5 db tojást egy edénybe Mérjük ki a 3ml Monster Crab & Shellfish aromát... ...majd ezt követően, a 2ml Condensed Milk-et Következik a 15ml Liquid Salmon Extract
Aztán a 7ml Cod Liver Oil következik Tegyünk még 5g finom szemcséjű Tengeri sót... ...és 7g Betein HCI-t a tojásokhoz végül jöhet az 500g Top Force alapmix... ...majd gyúrjuk megfelelő állagúra a tésztát
 
Amint megkaptuk a két tésztát és 5-10 percet pihentettük őket jöhet ezek egyesítése. Fontos megemlítenünk, hogy lehetőleg minden eszközünk tiszta legyen, mert a hófehér pop-up masszán szinte minden apró, nem odaillő dolog meglátszik. Ha igazán szép és feltűnő csalit szeretnénk készíteni, akkor figyelnünk kell minden apró részletre!
 
Miután végeztünk a tésztákkal kb. 5-10 percet pihentessük őket Formázzunk a kinyomó pisztoly átmérőjének megfelelő vastagságú hurkát, majd vágjunk le belőle 1/3-ot Tegyünk meg ezt a pop-up tésztával is, majd...
...a 2/3 rész süllyedő, és az 1/3 rész pop-up tésztát szorosan összeillesztjük lehetőleg úgy, hogy ne maradjon levegő közöttük A kinyomó pisztollyal hurkát képzünk, majd a rollerrel bojli golyókat készítünk 4-5 perc párolás, (20mm-es bojli) és pár napos szárítás után megkapjuk a csalizásra alkalmas szite súlytalan bojlit.
 
A megmaradt (levágott) masszákat természetesen addig vágjuk, illesszük egymásba, amíg azok teljesen el nem fogynak. Az eredmény egy maguk által ízesített, kritikusan kikönnyített csali, amivel a legóvatosabb pontyokat is sokszor könnyűszerrel csaphatjuk be!
 
Sok sikert a kísérletezéshez!
 
Németh Szilveszter & Németh Marcell      

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie