Instagramm
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
  Bezár Információk
 

Az „ego-gyilkos” Gyékényes

 

Az idén - amint már korábban írtam - a halak szelektálását tartottam a legfontosabbnak, itt Gyékényesen. A tavalyi szezonban nagyon sok pontyot fogtan, azonban sajnos mindösszesen egy db. volt, ami 13,60 kg-ot elérte a többi 10 kg alatt volt. Csak néztem magam elé, kerestem az okokat pedig mindent megtettem, amit lehetett. Manapság eléggé megosztja a bojlis társadalmat a beltartalomról folyó vita, és a különböző típusú bojlik szelektáló hatása. Mivel ezen a vízen különösen sok mag potyog be a vízbe, ezért elindultam ebbe az irányba. Segítségül hívtam a Special / Birdfood mixet és tavasszal a hat fajta bojliból hármat ebből csináltam meg az idei évre. Tavasszal a tőzegre is készült egy - bár ebbe került még májpor is -  nagyon  jól ment, mindhárom tőzeg tavi látogatásomkor adott egy-egy 15 kg feletti pontyot. Nyárra melaszon és tigrismogyoró juicén kívül mindössze kg-ként 5 ml Blackcurrant és Plum aroma került a mixekbe. Nagyon vártam már, hogy kipróbálhassam őket, nagyon bíztam bennük, de mindenképpen meg akartam várni a víz 20-22 fokra való felmelegedését.


Az év számomra egyik legfontosabb túrája sajnos egybe esett az év talán legforróbb hetével és mivel nem nagyon tudok mozogni a napokkal, így maradt a bizakodás. Ráadásul csak hat nap lett a dologból, mert az előttem lévő csapat csak hétfő reggel ment haza. 28.1 Celsius fokos víznél kezdtem a túrát, a hétvégére pedig 30.5 fokos lett Gyékényesen… A 35 - 40 fok közötti hőmérsékletben szerintem sok épeszű ember el se ment volna horgászni. Ráadásul  itt volt még két gond a törpék, - amikkel érdekes módon nem volt semmi gondom, - valamint a púpokon található rengeteg alga és fű.
 

Sajnos az egyre fogyó amur populáció nem bírja időben lepucolni a púpokat és ez komoly gondot okoz ezen a vízen. A vezetés ezt jól tudja és a halőrök is remekül végzik a dolgukat, de valamit ez ellen tenni kellene a jövőben… Nos összehasonlításképpen a tavalyi nyári 11 napos látogatásomkor a kagylós és az édes bojlival horgászva több mint 50 kapásból egy sem lett 10 kg feletti, úgy hogy, két nap után már csak bojlival etettem és két szem 24-es fekvővel csaliztam, 3-4 cm re elengedve. Idén hat nap alatt 60 liter magmixel egy kikönnyített 24-es csalival csalizva 13 kapásom volt, amiből 8 db lett 10 +-os és egészen 14 kg-ig sikerült fognom.
 
 
Az összesen a fogott halak súlya elérte a121 kg-ot. Ebben a frontmentes,  pokoli hőségben teljesen elégedett voltam, nem úgy mint tavaly, amikor enyhén szólva is teljesen magam alatt voltam hetekig. Nagyon fontos az is, hogy minden kapás meg is lett, egy ideje nagy figyelmet fordítok a horgok élezésére az előkék állapotára; mindenképpen megéri.
 
 
Azt is meg kell jegyeznem, hogy a halak remek erőben vannak a 350-400 méteren elhelyezett végszerelékeket óriási erővel húzták folyamatosan. A szákolások többször a bójától 200 méterre történtek, óriási élményt nyújtva a kristálytiszta, apró kis medúzáktól hemzsegő vízben. Azt hiszem, amit lehetett kihoztam ebből a forró hétből és nagyon örülök, hogy az általam elképzelt csalik jól működtek. Egyébként volt szerencsém kipróbálni Tomi új bojliját, amely mindkét alkalommal remekül működött. Nem szoktam megijedni a kihívásoktól, a körülményektől, ezért azt gondolom, mindig ott kell halat fogni ahol és amikor vagyunk. Sajnos a munkám miatt nem tudok akkor menni, amikor épp egy front közelít és eszik a hal. Néhány éve horgásztam két napot egy közismert horgász mellet és az óta próbálom magamba sulykolni azt a nyugodtságot, ami belőle sugárzott. Ide Gyékényesre türelem, nyugalom és a csaliban való teljes bizalom kell, mert bármikor bármi megtörténhet. Végül megköszönném páromnak, Andinak, hogy velem tartott ezen a forró héten, igyekeztem kissé élhetőbbé tenni a tábort - remélem sikerült. Jó kis hét volt, remélem máskor is velem tart. 
 
Putz Gyula
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie