RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

A vadpontyok nyomában 1. rész

 
Sokunknak a pontyhorgászat egyet jelent a kihívással. Folyamatosan keressük, kutatjuk azokat a vizeket, ahol magának a kifogott pontynak lehetőleg a legnagyobb az értéke számunkra. Aztán mások - és ők vannak többségben -, akár az időhiány, akár csak anyagi megfontoltságból, és a „biztos” sikerélmény átélése miatt, előszeretettel választanak olyan tavakat, ahol nem ritka a nagy egyedsúlyú és sűrűn telepített állomány. Az, hogy kinek mit jelent a kihívás, kinek mit jelent a pontyhorgászat adta öröm, azt mindenkinek saját magának kell eldöntenie.  

Most, hogy július végétől egy csodálatos babával bővült a családom, és az üzleti, illetve az apai teendők mellett a horgászatra csak nagyon kevés idő jut, lehet, hogy sokan a helyemben azokat a tavakat keresnék fel, ahol viszonylag hamar, akár több kapitális halat is foghatnák. Így aztán egy két mondat és fénykép után akár még több bojlit is forgalmazhatnánk, mondván: így kell ám szép halakat fogni…. Sokan csinálják így, én viszont társaimmal pont egy olyan vizet vettem célba, ahol valószínűleg nagyon nehéz lesz pontyot, vadpontyot fogni. A nehézségek alatt a következőket értem: Ez egy régi bányató és semmilyen írásos papír nincs róla, hogy valaha is telepítettek volna bele halakat. A mederfenék rendkívül változatos egy-egy helyen vándorkagyló és kisebb hínártelepek tarkítják. Partját sűrűn benőtte a természet, nádas, vízbehajló fák, bokrok végig a parton. Szóval a magunkfajtának ez egy igazi kihívás. Mivel nem volt telepítve a tó soha és magán, illetve bányaterület, így horgásztatás sincs rajta. Nagyon sok időnkbe, energiánkba telt, mire a hivatalos szervektől zöld utat kaptunk és rábólintottak, hogy részünkre engedélyezik a horgászatot, természetesen néhány alapvető szabály betartása mellett! Visszatérve a pontyokra. Az ilyen típusú vizekben található meg az a ponty, amelyet a tipikus „vadponty” jelzővel illetünk. Valószínűleg vízimadarakkal érkezhetett még anno az a pár ikra, amelyből kifejlődtek az első egyedek, amik aztán megfelelőnek találva az életkörülményeket lassacskán, korlátozott számban elszaporodtak és itt élnek. Azt eszik, amit a természet ad nekik ezért is nőnek nagyon lassan többek között, hiszen nem kerül be sem mag sem pellet sem bojli mázsaszám a vízbe. Erről a típusú halról azt kell tudni, hogy sötét színű vékony sudár testalkatú, rendkívül lassan nő, nagyon óvatos, és iszonyatos erővel küzd, ha horogvégre akad. (Egyszer egy magyar halbiológus írta egy pontyokkal foglakozó jellemzésben, hogy az igazi vadponty majd 3-szor félénkebb és megfontoltabb, mint a tenyésztett társai, így nem egyszerű horogvégre keríteni…)
 

Szóval mi ilyen pontyot szeretnénk ebből a vízből fogni barátaimmal, lehetőleg majd a legnagyobbakat. Hogy azért a realitásnál maradjunk, egy 15kg feletti példány részünkre már szenzációs értékkel bírna… (Lehet, hogy akik egy hétvége alatt fognak a ponty gazdag tavakon legalább három db 20+-os halat azok abbahagyják az olvasást, már ha előbb nem tették, de ez a sorozat, most nem is nekik lett címezve.)
 
Előkészületek
Az első alkalomkor Marcellal majd egy fél napot bolyongtunk, hogy az ígéretesnek tűnő helyet megtaláljuk, mind a parton mind vízen. A parttól nem túl távol egymástól két zátony emelkedett ki, amelyek között vagy 30 méter volt a távolság. A mederfenék kissé iszapos, kavicsos és 5 méteres mélység volt a törések aljában.  A baloldali zátony előtt egy 4-5 négyzetméteres hínármező terült el, ami ígéretesnek tűnt, de egyben nehezítve is majd a horgászatunkat. Nem vagyok az előetetés híve, mert meggyőződésem, hogy a jó bel tartalmú, attraktív bolikat a halak nagyon hamar elfogadják, de ezen a vízen mégis muszáj volt egy két alkalmas előetetést kiviteleznünk, gondolva a nehezítő körülményekre és a kiszámíthatatlan halállományra.

Az előetetés
Szerdán és csütörtökön a kora esti órákban alkalmanként 2-2kg Fagyasztott 24mm-es Top Force és Squid Effect bojlit, valamint 5-5kg Főtt folyékony Csilivel ízesített kukorica és tigrismogyorót szórtunk a zátonyok köré.  Ahogy végeztünk kissé bizonytalan érzés kerített hatalmába mindkettőnket: - vajon csak pénz és időpocsékolás az egész és nem jutunk el még kapásig sem, merült fel mindkettőnkben a kérdés.  Aztán hamar megnyugtattuk egymást, hogy ezt akartuk, most aztán csináljuk és tartsunk ki, ameddig csak lehet.
 
 
Az első próbatétel
Péntek estétől terveztük az első 24 órás próbatételt, de sajnos társamat kötelező túlórára hívták, így egyedül próbáltam a rövid idő alatt szerencsét. Nem kell ecsetelnem, hogy társam mennyire bosszankodott, de megnyugtattam lesz még alkalmunk bőven, hogy horgásszunk együtt. Mivel egyedül mentem a vízpartra, így három botot vittem, valamint a legszükségesebb kiegészítőket, erre a vízre való strapabíró előkéket és persze némi csalit.
 
 
A nagy kiterjedésű vízfelszín a szélcsendben szinte feszülten meredt rám. Sehol egy komolyabb halfordulás, vagy mozgás. Ismét átfutott az agyamon a kérdés, van ebben a vízben egyáltalán ponty…? Gyorsan tábort vertem és mind a három botomon más-más csali, illetve csalizási módot alkalmaztam, ami az ilyen és ehhez hasonló helyzetekben javasolt szokott lenni. Egy szem fekvő, egy szem 18mm-es pop-up bojli Chod előkén és egy „hóember” került az elhagyós ólommal kombinált szerelékre.
 
 
Mire beélesítettem a jelzőket besötétedett. Síri csend volt csak a távoli éjszakai bányaműszak hangja hallatszott. Majd éjfélig fent voltam és hallgatóztam, hátha hallok egy pontyugrást, de nem. Kora hajnalban aztán az oly nagyon vágyott hangra riadtam. A középső botomon lévő „hóemberre” kapás érkezett, és mivel szépen húzta a zsinórt, így belém villant ez nem lehet kárász vagy esetleg egy nagy keszeg, ez bizony ponty kell, hogy legyen! A párolgó vízfelszínen láttam amint a zsinórom oldalaz, miközben igyekeztem óvatosan magam felé irányítani vadul menekülő ellenfelemet. Hamarosan néhány hínárszál kíséretében megmerítette az első vadpontyomat, aki ezt nagyon zokon vette, mert majd szétverte a merítőt mire, megnyugodott és kiemelhettem a pontymatracomra.
Az első ponty - mondtam félhangosan és fülig ért a szám, miközben a halat csak 7-8kg körülire saccoltam. Érintetlen vastag száj, sötét szín, torpedó test, hosszú úszók, amilyenek lennie kell az ilyen halnak, egy igazi vadpontynak! Mivel még csak pirkadt, ezért pontyzsákba tettem a fotózásig. Épp az újra csalizással foglalatoskodtam, mikor a balos botom jelzője sípolt fel és félelmetes gyorsasággal kezdte húzni valami a zsinórt. Gyors felemeltem a botot miközben átvillant az agyamon, hogy a jól bevált egy szem pop-up bojli a Chody előkén ismét nem hagyott cserben. A botom pillanatok alatt karikába hajlott és a 36-os zsinórt - a viszonylag szorosra állított fék ellenére - könnyedén húzta a ponty.  A szívem teljesen a torkomba dobogott, nagyon régen izgultam már ennyire, mint most. Ez a kapás és fárasztás köszönhetően a környezetnek most teljesen új volt. A halam eközben rendületlenül menekült és egy picit sem lassított. Vagy 40métrer zsinórt húzhatott le, amikor éreztem, hogy kezd elnehezülni, a zsinór és lassul a hal. Sajnos azonban pillanatok múlva, már rossz érzésem volt, mer a hal mozgása egyre tompább lett, majd megszűnt. Akadót vagy hínármezőt találhatott és rövidesen horog nélkül tekertem ki a szerelékem. Az egyik szemem sírt, a másik viszont nevetett. Szomorú voltam, mert ez egy igazán szép példány volt, ami akár 15kg körül is lehetett, viszont most Ő nyert. Örültem is egyben, hisz bebizonyosodott, hogy rejteget néhány szebb vadpontyot a víz! Több kapásom a hátralévő időben már nem volt valószínűleg túlságosan megriadhatott a két hal megugrásától a többi hal, feltételezve, ha egyáltalán még volt a környéken ponty. Rakodás előtt még lefényképeztem a csodás ki pontyomat, miközben elégedetten láttam, hogy ízlett a beszórt csali, hisz a pontyzsák nem maradt üresen. Végül útjára engedtem had élvezze továbbra is a háborítatlan víz nyugalmát.
 

Marcellel aztán telefonon osztottam meg a rövid horgászat történéseit és arra jutottunk, csak a kitartásunkon és ügyességünkön múlik, hogy mikor tudunk lencsevégre kapni majd az itteni halakból egy szebb példányt.   Ez mikor sikerül először, és milyen módszer taktika válik be? Arról bővebben majd a sorozat következő részében olvashatnak azok, akiket érdekel az ilyen vizeken töltött vadponty horgászat.

Sági Tamás
S-Carp Product Team

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie