RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

A tavaszi koncentrált etetés.

 

A következő pár sorban szeretnék segítséget, ötletet nyújtani azoknak a pontyhorgászoknak, akik a szeszélyes márciusi – áprilisi időjárás ellenére szeretnének már, egy-egy eredményes horgászatot elkönyvelni.

Mint köztudott, a pontyok hidegvérű állatok, ezért táplálékfelvételük és emésztésük nagyban függ a víz hőmérsékletétől. Ez a legfontosabb dolog, amit szem előtt kell, hogy tartsunk, ha tavasszal horgászni indulunk! Táplálkozásuk, a kora tavaszi 10 C fok körüli vízben még minimális, aztán az idő előre haladtával és a vízhőfok emelkedésével egyenes arányban növekszik. Ha kora tavaszi pontyhorgászatra adjuk a fejünket és eredményesek is szeretnénk lenni érdemes pár fontos dologra figyelnünk.


Az első és legfontosabb szempont a megfelelő horgászhely kiválasztása. Megfigyeléseim szerint a 10-15 C fok alatti (ez szinte az egész márciusra és április első felére jellemző) vízhőmérsékletnél a pontyok gyakran tartózkodnak még a mélyebb, téli vermelő helyek és gátak környékén. Nappal, pláne ha meleg front érkezik és napos az idő már a melegebb vízrétegeket, vagy esetleg a partszéli gyorsabban melegedő helyeket, keresik. Viszont számtalanszor megfigyeltük már, hogy amint leszáll az éj és rohamosan hűlni kezd a levegő rögtön visszahúzódnak a mélyebb és egyenletes hőfokkal rendelkező vízrétegekbe ahol, aztán ha nem is túl intenzíven, de már táplálkoznak.  Ha megtaláltuk a vélhetően jónak ítélt helyet, ahol rátaláltunk a pontyok tartózkodási, illetve táplálkozási helyükre, akkor arra kell törekednünk, hogy minél jobban a csalink köré koncentráljuk az etetésünket. Sokakban felmerül a kérdés, hogy a hideg vízben hogyan lehet a legkönnyebben evésre ösztönözni a pontyokat. Nos ha valamikor, akkor kora tavasszal hatványozottan érvényes és indokolt a jó minőségű, magas fehérje és  aminosav tartalmú csali használata, ami könnyen emészthető és értékes tápanyagokat, tartalmaz! A magas tápértékű csali használata mellett nagyon fontos, hogy törekedjünk még a kisméretű bojlik használatára is! Véleményem és tapasztalatom szerint nem indokolta a túl apró 10-12 mm-es bojli használata, de azért a 18mm-nél nagyobb bojlinál már semmi képen ne használjunk nagyobbat. Az etetésre szánt 15-20 szem bojlit bátran felezzük, így ha az kellő beltartalommal rendelkezik, akkor  biztosan gyorsabban felkelti a pontyok figyelmét. A csalizásnál érdemes mindenképen a ki könnyített úgynevezett „hóember” csalizással felkínálni a csalinkat, de akár egy 15mm-es pop-up bojli, 2-3cm-re meglebegtetve is nagyon eredményes lehet. Bátran kombináljunk a halas, májas vagy éppenséggel fűszeres csalinkat, az édes krémes jellegű lebegő bojlikkal. Sokkal eredményesebb lehet, mint ha ugyan azon íz világú pop-up bojlival könnyítjük ki a csalinkat. (Ezt a csalizási taktikát társaimmal, nagyon eredményesen alkalmazzuk, szinte az egész év során!)

A másik nagyon fontos dolog, a megfelelő minőségű PVA hálók és zacskók használata. Ezek rendkívül sokat segíthetnek abba, hogy a gyengén táplálkozó halak figyelmét közvetlen a csalinkra fókuszáljuk. Érdemes már odahaza megnézni, hogy a vásárolt PVA termék a hideg vízben mennyire oldódik szét, vagy egyáltalán szétoldódik-e……?! A folyékony, magas aminosav tartalmú termékek, egy kevés apró pellet és tört bojli társaságában a PVA zacskóba öntve, a csalinknál szüntelenül egy olyan zamatos íz felhőt képeznek, mely biztosan nem kerüli el a közelben tartózkodó pontyok figyelmét.

 

Töltsük a pellet szemeket a P.V.A. zacskóba, majd tegyük bele a tört bojlimorzsát. Helyezzük bele a felcsalizott horgunkat, majd öntsük rá a fűszeres étvágyfokozót. Zárjuk össze a megtöltött P.V.A. tasakot. Bevetésre kész a PVA zacskós szerelékem.

A jó minőségű természetes attraktorokban bővelkedő stick mixek is hasonló eredményekre képesek! Ezeket mindenképpen alkalmazzuk, hogy a felcsalizott horgunk ne kerülje el a pontyok figyelmét. Egy jó minőségű stick mix használatával, szintén közvetlen a csali körül hozhatunk létre egy olyan természetes íz és illatfelhőt, amelynek nem tudnak ellenállni a pontyok.  Nem beszélve arról, hogy az előkénk és horgunk is rejtve marad az óvatosan táplálkozó és etetésünkön megjelenő pontyok előtt!

A rendkívül eredményes Stick-mix komplex A fűszeres - halas szárazanyaghoz adjuk a tonhalkonzervet, majd a magas aminosav tartalmú, sűrű májas halas ízvilágú folyékony aktivátort.
Keverjük jól össze és töltsük meg  a PVA hálót.
Bevetésre kész az igazi "ponty mágnes"

A horogméret véleményem szerint szintén nagyon fontos, ezért a kisméretű csalikhoz a 8-as 6-os méretű horgok teljesen megfelelőek. A bevonatos, vagy merev pl.15lbs fluorocarbon zsinórból kötött előkék és combi-rig-ek szintén nagy segítségünkre lehetnek. A harmadik és szintén nagyon fontos dolog a főtt magvak használata. Mindenképpen főtt és könnyen emészthető magvakat használjunk az etetésre mivel a pontyok emésztése a hideg vízben még rendkívül lassú! Erre a célra alkalmas az aránylag magas protein tartalmú, könnyen emészthető juharmag, amely az enyhén édeskés-fanyar ízének is köszönheti a vonzerejét. A másik nagy kedvencem a csillis kendermag, amely egész évben és bármely víztípuson rendkívül jól alkalmazható, és nem telíti el a pontyokat. Apró méretének köszönhetően rendkívül sokáig az etetésünkön tartja a táplálék után szemezgető pontyokat.  

A csilis fött kendermag...  ...és a főtt juharmag, keveréke
tavasszal nagyon eredményes lehet!

Nagyon sok horgásznál látom már tavasszal a főtt tigrismogyorót, amiből aztán jócskán szórnak is a tavaszi horgászataik-kor. Figyelem! A tigrismogyoró egy fantasztikus csali, de nem a tavaszi horgászatok alkalmával. Köztudott hogy ezek a magvak rendkívül magas szénhidrát illetve olaj tartalommal rendelkeznek. A pontyoknak a tigrismogyoróra leginkább a nyári illetve az őszi időszakokban van nagy szükségük, amikor rendkívül sok energiát nyernek az édes ropogós szemekből. Tavasszal a tigrismogyorótól rendkívül gyorsan el tellenek a pontyokat ezért óvakodjunk a használatától!


Röviden összefoglalva véleményem szerint, ha ezekre, a fentiekben felsorolt dolgokra figyelünk, akkor a tavaszi hónapok horgászatai remélhetőleg élmény dúsan, és eredményesen fognak eltelni.

   

Sok sikert.

Vonak Marián (SK)

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie