RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

A szépség, amelyet nem lehet elfelejteni

 
Az alábbiakban Peter Kelemen szlovákiai pontyhorgász ismerősömnek a beszámolója olvasható, amelyben két rekordhalat is sikerült egy fényképezés erejéig a kezében tartania!
 
Egész télen, a pontyfogási szünet alatt azt találgattam Matyi barátommal, hogy ebben az évben hol kezdjük el a szezont. A terveink között szerepelt egy szlovéniai tó is, de amikor az egyik barátom Robi április elején elhívott egy kétnapos látogatással összekötött horgászatra az Ecsédi tóhoz, az azonnal elnyerte a tetszésemet. Véletlenül április vége és május eleje között felszabadult egy hely, így a hazautazás után rábeszéltem a barátomat, Matyit, hogy menjünk el kipróbálni ezt a helyet. Matyi a javaslatomnak nagyon megörült, így tehát a döntésünk Ecsédre a 7-es állásra esett.
 
 
A horgászhelyek kiválasztásához hagytuk, hogy tanácsot adjanak. Mivel itt akár négy bottal is lehet horgászni, így a három botra otthon legyártott bojlit választottunk, különböző ízekben, az egyikre pedig ráhelyeztem a kedvencemet:  az S-Carp Product, Squid Amino & Liver  bojlit, 18mm-es nagyságban, amit a 14mm-es Squid & S. Herring pop up bojlival könnyítettem. Régóta ez a kedvenc párosításom ha „hóemberezek”, hisz nagyon sok szép halat köszönhettem már az évek alatt ennek a csalinak. Tamástól kaptam az új bojliból is néhány kg-ot kipróbálásra így kíváncsian vártam, hogy méltó utódja lesz-e a régebbi májas bojlinak. Közepesen erős 25 lb bevonatos, valamint Combilink előkére és 4-es, 6-os méretű horgokra kerültek a csalik. A helyekre nem nagyon szórtam eleséget. Csak nagyon kevés főtt magot alkalmaztam. Minden bójához, első alkalomra úgy 30-50 golyó került. Első két nap fogtam két kisebb pontyot az otthon készített csalikkal de, ezek 10 kg-nál kisebbek voltak.
 

Az első szebb halak
Hétfőn hajnali 03.00–kor jött egy határozottabb húzós kapás, a szemközti szakadt part közeléből, a Squid Amino & Liver-re, ahol a hal erős húzása elárulta, hogy bizony ezúttal nem kisméretű egyedről van szó. A harc után egy szép, 15,90 kg–os pontyot mérhettem meg. Azonnal igyekeztem újra felcsalizni a botot és néhány szem 18mm-es májas bojli beetetése után visszaraktam az előző kapás helyszínére a csalit. Hajnali 04.30–kor ismét a bal oldali jelzőm szólalt meg ahonnan most a gyári golyóval egy 16,80 kg-os pontyot sikerült becsapnom!
 
 
Ez nagyon jó kezdet - gondoltam magamban, és még nem tudtam, hogy néhány órán belül ugyanazon csapdába sétál bele egy 16,30 kg–os gyönyörű pikkelyes is. Mivel a többi horgászbotom hallgatott, így úgy döntöttem, hogy kipróbálom a tesztelésre kapott új Squid Effect bojlit a jobb botommal, természetesen a klasszikus „hóemberes” formában, mint ahogy a bal boton is volt. Elkezdtem a megfelelő helyet keresni, míg azt meg nem találtam. Itt a mélység 6 méterről egészen 3,5 méterig csökkent. Ezen a helyen szétszórtam kb. 10-20 szem Squid Effect golyót, ahol pár óra alatt meglepetésemre jött is egy újabb szép példány a maga 16.00 kg–os formájában.
 
 
A fekete óriás
Társammal, Matyival hamar megvitattuk, hogy ez biztosan nem lehet véletlen, hisz néhány óra alatt négy 15 kg feletti pontyot fogni ugyanazon csalikkal, úgy miközben a másik két bot csak hallgat…. A jobb oldali horgot újra csaliztam és most egy kisebb adag, Robin Red & Liver pasztával is bevontam a bojlikat. Délután 16.30 körül egy határozott és erőteljes húzós kapás érkezett erre a botra és mivel hatalmas ellenállást éreztem azonnal tudtam, hogy egy nagy halról van szó! Azonnal beleugrottam a csónakba és megkezdődött a párbajunk, amelyet egyhamar biztos nem fogok elfelejteni. Nem tudtam azonnal, hogy milyen halról van szó, de minden túlzás nélkül állíthatom, hihetetlen ereje volt. Bő negyed óra elteltével, a felszín alatt, úgy két méteres mélységben megláttam egy óriási amurt vadul küzdeni. Ami ezután történt, azt csak nagyon nehezen tudom leírni, de azt hittem, hogy a párbajunk sosem ér véget. Féltem, hogy a küzdelem alatt valami enged és a halat nem fogom tudni megszákolni. Úgy 30 perc harc után jött fel a hal a vízfelszínre és ekkor láttam tisztán, hogy egy fekete amur az, ami ennyire próbára teszi a felszerelésemet és engem is. A halat lassan aztán sikerült a szákomba terelni és ekkor hatalmas öröm lett úrrá rajtam. A hálómban pihenő halat úgy 130 cm hosszúra tippeltem, a súlyát viszont nem is mertem megbecsülni. A partra érkezés után aztán kivittük a halat, és óvatosan lemértük. A hossza 138 cm volt, a súlya pedig meghaladta egy picivel a tiszteletreméltó 26 kg–ot! Azt a boldogságot minden pontyhorgásznak kívánom átélni, amit én akkor ezzel az amurral átéltem.


A vihar utáni behemót
Ez után a hal után, két nap leforgása alatt csak egy kis harcsát fogtam. Szélcsendes, olyan eseménytelen időben volt részünk. Csütörtök reggel úgy gondoltam, hogy valamilyen változást kellene véghezvinnem, így a bal botra, amellyel a hét elején fogtam a 3db 15 kg feletti pontyomat, előkészítettem egy szóló 20 mm-es Squid Effect golyót. Ez a lépésem szinte hihetetlennek tűnt, de pár órán belül kapást eredményezett, hisz elkaptam egy 10 kg-os kisebb pontyot és egy 13,40 kg–os pontyot is. Késő délután szinte a semmiből egy kisebb vihar kerekedett. Ahogy a több mint egy órán át tartó eső és szél elvonult újracsaliztam a balos botomat egy szem 20 mm-es új golyóval, amit alaposan bevontam a Robin Red & Liver pasztával, valamint PVA hálóba összemixeltem a tonhalat és némi tört bojlit. Ahogy készen voltam a frissítéssel átcsónakáztam a túlpart bokrai elé és elhelyeztem a 3,5 méteres vízbe a csalit. Csak néhány szem bojlit szórtam a PVA hálóval lerakott csali köré, sem magot sem pelletet nem etettem ide. Épp hogy besötétedett és talán egy óra telhetett el mikor, megszólalt a jelzőm. Hirtelen alig akartam hinni a szememnek, amikor a kapást észleletem. Egy újabb hihetetlen és izgalmas fárasztás következett, amelynek az eredménye egy csodálatos és gyönyörű pikkelyes volt! A behemót 106 cm hosszú és kereken 27 kg volt! Ezt hívom én azóta álomhorgászatnak!
 
 
A túránk végéig még sikerült kifognom néhány 13 kg-os halat.  Nem tudom, hogy mi volt az oka, de a másik két horgászbottal, amiken a saját csalik voltak szinte semmit nem fogtam…  Érdekes, élményekben gazdag és tanulságos hetet zártam, ami a két hatalmas fogásnak köszönhetően szinte álomszerű volt számomra. Köszönöm a csalikat Tamás, és üzenem engem mind a régi mind az új májas-tintahalas gyári bojlid egy életre meggyőzött!
 
Végezetül: Összesen ezen a horgászaton 15 pontyot sikerült kifognom, amelyek közül tíz db. volt 10 kg felett! Ebből négy hal volt 15 kg felett és egy gyönyörű 27 kg-os töves koronázta meg a hetet. Számomra pedig a legnagyobb örömet a 138 cm-es 26 kg-os fekete amur okozta, amelynek a kifárasztására egy életen át emlékezni fogok! Egy ilyen horgászat mindenki álma és azt kívánom, hogy minden horgász át is élhesse ezt az érzést.
 
A végén szeretnék köszönetet mondani a társamnak, Matyinak, a barátaimnak, a mellettünk lévő helyről, Robinak és Tamásnak, és főleg a feleségemnek, aki megérti és elfogadja ezt a szenvedélyemet.
 
Üdvözlettel: Peter Kelemen, Szlovákia
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie