RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

A parittya hadművelet...

 

A partról való etetési technikák közül az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségre tett szert a különböző parittyák használata. Ezzel az ötletes találmánnyal nagy távolságra juttathatók el az etetőanyag gombócok, amelyekbe a legkiválóbb csalogatóanyagokat gyúrhatjuk össze kedvenceink számára. A mostani tippek-ötletek rovatban ezt a technikát szeretném bemutatni, egy fogós, már sokszor bizonyított method mix recept elkészítésével együtt.

Az őszi, hónapokban a különböző összetételű method mixeknek óriási jelentősége van, hisz a lehűlő vízben a pontyok nagy intenzitással táplálkoznak. A jól oldódó, különböző szemcseméretű etetőanyagok használatával gyorsan és könnyedén az etetőhely közelébe csalogathatjuk kedvenceinket, így hamar reagálni fognak majd a vízfenékre belőtt íz és energiabombákra. 
 

Az S-Carp Product kínálatában jelenleg, két fajta kifogástalan minőségű pontyozó method mix áll a horgászok rendelkezésére. Egy édes-krémes, (Carp Royal Gold) valamint egy fűszeres-rákos sós (Carp Royal Red) íz világú keverék. Az előbbit inkább a hideg vizeken használjuk, míg az utóbbi a nyári, őszi hónapokban lehet a segítségünkre. Mindkét etetőanyag jellemzője, a több mint húsz (!) féle minőségi és speciális keverék együttese, amely mind illatban, mind szemcseméretben és mind oldódásban is különböznek egymástól. A keverék előnyös tulajdonsága, hogy a vízbeérést követően szinte azonnal oldódni kezd, valamint az apró részecskék a vízoszlop teljes magasságában kifejtik hatásukat. A mixek jellemzője, hogy a rövid és a hosszú távú horgászatokra is kiválóan alkalmazhatóak.
 

Természetesen önmagukban is jelentős csalogatóhatással rendelkeznek, de kapástalan időszakban, valamint egy gyors eredmény elérése érdekében nem árt különböző adalékanyagokkal teljessé tenni keverékünket, hogy fogási esélyünket tovább növeljük. Az elkészítéshez szükségünk van néhány folyékony és száraz összetevőre. Ezek a következők: C.S.L, Liquid fish extract, Melasz, Tőkehalmáj olaj, Amino pellet, Special carp pellet és jelen esetben a Spicy fish+robin red bojli.

Ezek a kiváló minőségű haleledelek hatásukat a hideg vízben is nagymértékben kifejtik, amely most különösen aktuális lehet számunkra.


    

A method mixet, jelen esetben a Carp Royal Gold-ot öntsük bele egy nagyobb edénybe vagy tálba, majd adagoljunk hozzá néhány marék pelletet mindkét típusból. A Special Carp pellett-ből ha lehet, használjunk minél kisebbet, én a 4 mm-es nagyságot javaslom. Mindkét pellet tulajdonságai közé tartozik, hogy az év bármely szakában, vízhőmérséklettől függetlenül az etetésünkre csábíthatjuk vele a pontyokat.Ha ezzel végeztünk, tegyünk a keverékhez 2-3 maréknyi darált Spicy fish+robin red bojlit is. Ezt könnyedén el tudjuk végezni egy nagyon praktikus kis segédeszközzel, ami még a kőkemény bojli szemekkel is elbánik, szinte lisztfinomságúra őrölve azokat.
Hogy a method mixünket, teljessé tegyük, öntsük hozzá a folyékony adalékokat. Itt minden esetben tartsuk be a flakonokon feltűntetett adagolási értékeket. Ezt követően jó alaposan keverjük össze, hogy a száraz és a folyékony összetevők alaposan összeálljanak.
Azonban ez még nem elég arra, hogy gombócokat formálva be tudjuk az etetőhelyre parittyázni. Ehhez még némi vizet kell, hogy adagoljuk. Ha lehet, mindig a meghorgászni kívánt tó vizével gyúrjuk össze keverékünket. A Carp Royal „Gold” mix tulajdonságai közé tartozik az is, hogy nagyon kevés víz hozzáadásával is kiváló tapadó képességű, tömör, és gyorsan oldódó gombócokat tudunk belőle formázni, amely a parittyázáshoz nagyon fontos kritérium. (akkor kapjuk a legjobb állagú gombócokat, ha „földnedvesre” készítjük el) Ezzel gyakorlatilag az etetőanyag elkészítésével végeztünk is.
Azonban ez még önmagában kevés a sikerhez, mert hiába egy fogós halcsalogató keverék, hiába tökéletes a meghorgászni kívánt hely, ha megfelelő eszköz hiányában nem tudjuk a partról célba juttatni a gombócokat. Erre a célra a leleményes horgászok megalkották az etetőparittyát, amellyel megfelelő rutin elsajátításával nagy távolságra is pontosan etethetünk. A parittya használatához egy speciális felszerelésre van szükségünk. Erre legalkalmasabbak a kereskedelemben kapható speciális, külön erre a célra gyártott spod botok. Az orsó tekintetében nagy dobátmérővel, magas áttétellel rendelkezőt válasszunk, bár ez nem minden esetben szükségeltetik, mivel csak a gombócok repülnek messzire, maga a szerelés nem! Némi gyakorlat után, a jól összeállított felszerelésünkkel viszonylag rövid idő alatt hatalmas mennyiségű etetőanyagot tudunk majd bejuttatni a horgászhelyünkre. (akár 100m fölé is)

 

 

Ha az írásom felkeltette érdeklődéseteket, próbáljátok ki a gyakorlatban is, nekünk már sokszorosan is bizonyított. Jó fogást és élményekben gazdag horgásztúrákat kíván az S-Carp csapata.

 
Írta: Pataki Gergely
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie