RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

A lágy hajszálelőkével kombinált Fluorocarbon előke

 

A lágy hajszálelőkével kombinált Fluorocarbon előke

Napjaink talán egyik legnépszerűbb csalizási formája az ún. „hóember” csali felkínálás, ami nem más, mint egy fekvő és egy lebegő csali egyidejű használata a hajszálelőkén. Évszaktól és víztípustól függetlenül az esetek döntő többségében viszonylag eredményesen alkalmazható, hisz köszönhetően a lebegő bojli felhajtó erejének kikönnyíti a hajszálelőkén felkínált bojlinkat, így az könnyebben úszik a táplálkozó pontyok szájába. Tiszta vizű bányatavakon további előnye, hogy az élénk, fényes színnel rendelkező lebegő bojli - ami a süllyedő bojli felett kelleti magát - vizuálisan is evésre ösztönzi a kíváncsi pontyokat, így az ilyen típusú tiszta vizeken még inkább ajánlott alkalmazni. Ha már a tiszta vizű tavaknál és az óvatos pontyoknál tartunk, véleményem szerint az egyszerű fonott lágy előkezsinórok, de még a bevonatos előke zsinórok sem a legjobb választás a „hóember” csalizás felkínálásához, holott a horgászok legnagyobb része így alkalmazza….
 

Most leírnék egy tapasztalatot, ami ennek a kötésnek a bemutatására ösztönzött. A minap volt szerencsém egy teljes hetet eltölteni egy kiemelkedően tiszta vizű bányatavon, ahol rajtam kívül még négy ismerősöm horgászott. Sajnos egy rendkívül kapástalan időszakban voltunk ott, amihez hozzátartozik, hogy természetes táplálékban jócskán bővelkedő (mindenütt vastagon vándorkagyló) mély víz, tele törésekkel és víz alatti fatörzsekkel. Míg ők fonott zsinórón kínálták fel ugyanazokat a csalikat, addig én egyik botomon fluorocarbon előkén egy fekvő és egy pop-up bojlit, míg a másik botomon csak egy szem lebegő bojlit csaliztam Chody előkére. Nos ha nehezen is, de hat kapást kicsikartam, amiből négy halat sikeresen megszákoltam. Társaim viszont szinte kapás nélkül megúszták a hetet…. Nos, biztos vagyok benne, hogy akár csak más tavakon is, - ahol ezt a csali felkínálást már próbáltam - a siker kulcsa a merev, „láthatatlan” és a fonott előkéknél jóval nehezebben kifújható előkében rejlett.
 
 
 
Kristálytiszta vízben is szinte láthatatlan az előkénk. Egy kevés PVA hálóba töltött ízesített pelletkeverék tovább növeli az esélyeinket.

Az előke megkötése lehet, hogy elsőre egy picivel bonyolultabbnak, macerásabbnak tűnik, mintha egyszerű fonott horogelőkéből készítenénk el, viszont véleményem szerint, ha már egy kicsivel is eredményesebbek lehetünk vele, akkor igenis érdemes alkalmazni. Az én tapasztalatom pedig az, hogy főleg a kapástalanabb időszakokban, amikor a halak gyengén táplálkoznak, valamint a túlhorgászott vizeken többször lesz vizes a merítőháló, ha így kínáljuk fel a „hóembert”.
 

Az előke elkészítéshez   szükséges kellékek.

A lágy fonott hajszálelőkére húzzunk egy pici gumiütközőt...
...majd fűzzük fel rá a süllyedő  és a pop-up bojlit. Rögzítsűk a pici fémkarikába a hajszálelőkét.
Fűzzük be a Fluorocarban előkét a horogszembe és tekerjük rá... ...úgy 6-7 szer a horogszárra, hogy a lágy hajszálelőke közben alatta legyen. Bújtassuk vissza a horoghegy felé a zsinórt. A csomómentes horogkötésünk készen is van. Vágjuk le a Fluorocarbon zsinórunk felesleges részét, majd...
...a horogelőkére, a horogszem közvetlen közelébe egy szorító kötéssel rögzítsük a fonott zsinórunkat. A felesleges lágy zsinórvéget vágjuk le, majd... ...húzzunk egy megfelelő átmérőjű, kb 2 cm hosszú zsugorcsövet a kötésünkre. A kb. 18-20cm hosszú előkénk végére kössünk egy "Figure of 8 knot" csomót...
...és a megnedvesített kötést húzzuk szorosra.
 
Fontos, hogy a horogelőke közepére tegyünk egy kevés, jó minőségű ólompasztát! Végezetül a zsugorcsövet forró gőzzel, vagy forró vízben zsugorítsuk rá a kötésünkre. Elkészűlt a lágy hajszálelőkével és csúszógyűrűvel kombinált Fluorocarbon előkénk.
 
Az előke pozitív tulajdonsága az, hogy a csali a lágy hajszálelőkén és a csúszógyűrűnek köszönhetően a horogszáron a kapáskor szabadon mozog. Viszont köszönhetően a zsugorcsővel fixált merev, max. 18-20cm hosszú fluorocarbon előkének a felvett csalit a hal vagy egyáltalán nem, vagy csak rendkívül nehezen és ritkán tudja kifújni. Az pedig, hogy a tiszta vizekben is szinte teljesen láthatatlan az előkénk, csak tovább növeli annak eredményességét.
 

Sági Tamás
S-Carp Product
 
RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie