RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

A frissen fagyasztott bojlik

 
 
Már a 2011-es évben felmerült bennünk, hogy termékpalettánkat, frissen fagyasztott bojlikkal bővítsük. Aztán a különböző dolgok fontossági sorrendje miatt, a fagyasztott bojlik gyártása és forgalmazása átcsúszott az idei év közepére. Viszont ahogy mondani szokták: - jobb később, mint soha, így jelenleg már ezzel a termékkel is tudunk szolgálni a pontyhorgászat szerelmeseinek….
 

Bevallom őszintén kissé csalódottan vettem tudomásul a közelmúltban azt a jó néhány telefont és e-mailt, amelyeknek a tartalma szinte egyforma volt a fagyasztott bojlikkal kapcsolatban: Miért kell ez? Mitől jobb ez, mint a sima bojli? Fogósabb ez egyáltalán…? stb. Aztán amikor két jó barátom is megkérdezte, hogy pl. egy versenyre tényleg kell-e a fagyasztott csali, gondoltam „tollat” ragadok és megpróbálok néhány józan és ésszerű magyarázatot adni, ami talán segít - a nyugati országokhoz hasonlóan - nálunk is előtérbe helyezni ezt a minden túlzás nélkül nagyon eredményes csalifajtát.
 


Fagyasztott bojli kontra hagyományos bojli

Nos, néhány lényeges és fontos dolog, amit véleményem szerint tudni kell a fagyasztott csalik előnyéről a hagyományos csalikkal szemben.
- A fagyasztott bojlik először is - akár csak az általunk készített hagyományos bojlik – kb. 85 Celsius fokos gőzöléssel készülnek, így a bojlikban lévő csúcsminőségű por és folyékony étvágyfokozók és attraktorok nem áznak ki a csalikból! (pl. Robin Red, Chili powder, Májpor, G.L.M. Extract, Shrimp és Squid kivonat, Spirulina alga, Natural Fish powder, Betaine HCI, Concentrate sweetener Liquid C.S.L., Liquid Anchovy extract, Molasses, Tigernuts Juice stb.) Ezek az attraktorok véleményem szerint kulcsfontosságúak - egy hosszútávon is fogós - eredményes bojlihoz!
 
- Mivel a fagyasztott bojlik semmilyen mesterséges adalékanyagot és tartósítószert nem tartalmaznak, így az előbb felsorolt attraktorok ízét és illatát nem befolyásolják, tehát nincs a bojlinak semmilyen idegen mellékíze, ami kiütközhetne a bojliból, csökkentve annak a fogósságát! A pár napos szárítás, majd a csomagolás után ezek a bojlik kb. -20 Celsius fokon vannak tárolva, így a frissességük minimum (!) 8-12 hónapig garantáltan megmarad. És itt egy újabb előny a hagyományos bojlikkal szemben: a fagyasztva tárolt bojlikban nincsen avasodás!

- Biztos sokan tapasztalták már, hogy a jó pár hónapos, vagy netán éves bojli megvásárlása esetén, annak az illata, íze, már nem olyan, mint mondjuk az egy két hete gyártott bojlinak. Ez az estek többségében annak köszönhető, hogy olyan, szemmel nem látható lassú avasodási folyamatok indulnak el egy bojliban, amit még a legmodernebb tartósítószerekkel és avasodás gátló anyagok használatával is nehéz elkerülni. Tehát egy újabb és lényeges előny a fagyasztott bojlik javára! (azok a horgászok, akik maguk készítik odahaza a bojlit, az estek min. 90%-ban szintén fagyasztva tárolják azt, hogy elkerüljék a romlási folyamatokat.)
 
Postázás és az otthoni tárolás

A fagyasztott bojlikat csak hétfőtől - csütörtökig postázzuk, pénteken már nem adjuk postára, hogy a kétnapos hétvége alatt ne álljon a postai depókban a csomag. Rögtön a postázással kapcsolatban egy sokakban felmerült újabb félreértést szeretnék eloszlatni. A fagyasztott bojli egy kész, lepárolt és leszárított termék kb. 10-15%-os nedvességtartalommal és nem mondjuk egy nyers hús, vagy jégkrém, amit nem lehet vagy javasolt visszafagyasztani. Tehát a feladást követő másnap – amikor megérkezik a kért címre a csomag – egyszerűen csak rakjuk be a zacskót a mélyhűtőbe és csak akkor vegyük elő, amikor indulunk horgászni. (Esetleg egy - két nappal előtte is kivehetjük szárítani, ha pl. erősen fehérhalas vízre megyünk horgászni és keményebb bojlit szeretnék alkalmazni.)
 
A vízpartra érve

A fagyasztott bojlikat az induláskor, én egy direkt erre a célra kialakított merevfalú cipzáras táskába rakom, amelyekből már létezik hőszigetelt betéttel rendelkező is. (Boilie bag) Ha nincs, ilyenünk jó egy sima hord táska is. Ezen kívül kell még bojliszárító háló, amiből jelenleg már többféle méretű és formájú kapható a szaküzletekben.
 
 
Ahogy megérkeztünk a vízpartra első legyen, - még a táborállítás előtt, hogy a bojlikat kiborítjuk a szárító hálókba. Természetesen, ha különböző típusú bojlikat viszünk, akkor ízek szerint külön - külön háló kell. A bojlikkal megtöltött hálókat aztán akasszuk fel egy árnyékos, de levegős helyre - akár egy fatörzsből kiálló ágra - és naponta kb. kétszer mozgassuk át a bojliszárító hálókban lévő csalit.
 
 

Fontos, hogy esőtől, közvetlen napfénytől és fűstől óvjuk a csalikat, ezekre mindig figyeljünk!

Ha nem fogyna el…

Ha a horgászatunk befejeztével megmaradna valamennyi a bojlikból és a közeljövőben nem indulunk horgászni, akkor egyszerűen tegyük vissza a zacskóba a megmaradt bojlit és ismét fagyasszuk le. A többször, min. 2-3 alkalommal visszafagyasztott bojlinak semmilyen (!) problémája hibája nem lesz, hisz a mélyhűtés alatt nem tud romlani a bojli!
 
Véleményem szerint annak ellenére, hogy idehaza talán még „gyermekcipőben” jár a fagyasztott bojlik forgalmazása és gyártása, bízom benne, hogy akik tényleg szeretnének minden lényeges dologra figyelni, annak érdekében, hogy minél eredményesebbek legyenek, azok nem hagyják majd figyelmen kívül, a frissen fagyasztott kész bojlikat. Ahhoz a tényhez, hogy az egyre nagyobb nyomásnak kitett vízeken a pontyok ezeket a kimagasló minőségő csalikat meghálálják és előtérbe helyezik, véleményem szerint kétség nem férhet!
 
Sági Tamás
S-Carp Product

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie