RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

A - Vörös Erő - hatalma...

 
Már több mint két éve járok erre, a lakóhelyemhez közeli kavicsbánya tóra.  Bár sok szép halat sikerült már fognom a túráim alatt, a bűvös 20kg-os határt ezidáig még nem sikerült elérnem. Sajnos a munkám miatt az októbert ki kellett hagynom, így már nagyon vártuk Miki barátommal a november 6-át, - a túra kezdetét.
 
 
Szerdán reggel már időbe a parton voltunk és izgatottan kezdtünk neki a táborépítésnek. A tavon hárman voltak összesen és tíz hallat zsákmányoltak az 5 nap alatt. Enyhe, őszies idő volt 13-14 fokos vízzel. Szombatra jelzett az előre jelzés egy erőteljes hideg frontot, és mivel itt elég erős szél szokott lenni az autómmal már most igyekeztem védeni sátraimat. Mivel Miki barátom nem száll vízre, így én végeztem el a behordásokat, amivel csak délután fél 2-re végeztem. Fejenként 3-3 bottal horgásztunk. A horgászhelyünk előtti terület, bővelkedik ígéretes helyekben, és ezt kihasználva igyekeztem minden mélységre egy-egy botot elhelyezni. Három bot került egy hosszúkás gerinc két oldalára valamint a tetejére, 2- 4 méter közötti mélységekbe. Mivel a tópart két méter szélesen vastagon be van nőve hínárral, az egyik botot ide helyeztem el, egy kb. 2 nm-es tisztás közepébe. Egy bot a szembe lévő oldal meredeken letörő aljába, a 4.9-es mélységbe, egy pedig egy másik ígéretes törés oldalába a 4,4-es mélységbe várta a halakat. A túrára fűszeres és a kagylós-halas ízeket hoztam magammal, de Miki egyik botjára a hideg vízi golyó került. A csalik mellé egy-egy kanál tó vízben puhára főtt apró mag keverék és tigrismogyoró került, melyeket csípős-édes ízűre készítettem.
 
 
A csaliknál ügyeltem arra, hogy kellően kiegyensúlyozott és nagy csalogató hatású legyen. A 18-as fagyasztott bojlikat 2/3-részénél levágtam és egy fél 14mm-es pop up-al fűztem fel. Az előkékre stick-mix hurkák kerültek a csalogató hatás növelése, amelyek jó szolgálatot tettek az előkék leengedés közbeni feltekeredése ellen is. A stick-mixeket előző este készítettem mindig az adott bojlikból, valamint a bennük levő folyékony és por alapú attraktorok segítségével ízesítem még. Az első behúzásnál 30 szem bojlit etettem félbe törve, amihez két kanál 8mm-es Special Carp pelletet kevertem, valamint a főtt magokat, ami úgy együtt úgy 1 kg volt. Mikor mindennel kész voltam három vödörbe ízenként 20-20 szem bojlit tettem félbe törve és egy kis tó vízbe áztattam.
 
 
A végszerelékem nem volt bonyolult: 4-es Wide Gape horog egy befordítóval és egy kis szilikon csövecskével a horog szárára kötve. A törések tetején levő előkéket fluorkarbon zsinórból, a mélyen levőket 25 lb-ás hámozható fonottból készítettem el. Végszerelékem a nagy kedvencem a Fox-nak a safety sleeves rendszere, melyet egy 200 g-os kőmintás ólommal használok, hogy a törések oldalára
könnyedén lehelyezhessem. Lead coret nem használok, helyette 25 m 50lb fluorkarbon zsinórt, melyet kb. 3 méterre egy fektető ólommal süllyesztek. Halakat a helykeresés közben csak a hínár mentén, valamint a mélyen levő botoknál találtam, de mivel volt lehetőségem hát megpróbáltam szinte minden mélységet. Hamar beesteledett tűzet raktunk, és pár ital mellett elbeszélgettünk. Aránylag elég hamar ránk jött az álmosság és korán bevackoltuk magunkat sátrunkba, melynek ajtaját szinte be sem kellett húzni a szokatlanul enyhe idő miatt. Hamar elszenderedtünk - húztuk rendesen csak úgy rezgett a sátor - de fél 10-kor megszólalt a jelzőm. Az első kapás a Squid & S. Hering + Red Force duóra érkezett, mely a szektor szélén a túlpart meredeken letörő aljába 4.9-re volt elhelyezve. A hal úgy 15 percig forgatta a csónakom mire megszákolhattam az addigra teljesen elfáradt, gyönyörű  15,50 kg-os tükröst. A következő kapás Miki hideg vízi Squid-Liver golyóval csalizott botjára jött, ami egy 9 kg-os tőponty volt. Alig, hogy megszákoltam a partról kifárasztott halat, újból kapásom lett a nem rég visszavitt botomra. Ezen a boton általában ejtős kapások voltak a szembe lévő magas fal miatt, de ez a hal jobbra fordult és elindult a tó keleti vége felé, olyan erővel akár csak egy gyorsvonat. A sikeres fárasztás eredménye egy 14.95 kg-os, csodaszép pikkelyes lett.
 

Gyors csalizás után visszavittem mindkét botot, ráetettem az áztatott bojlikat valamint az egy-egy lapát főtt magot. Reggel 6-kor újra ejtős kapásom lett a már két szép halat adó botomra. Mire álmosan és kábultan felöltöztem és kiléptem a sátorból, Miki már neki állt fárasztani - ez közöttünk sosem okozott gondot, - de mint mondta ő úgy érzi, hogy ez a hal most nem akadt meg. Átvettem a botot és kb. 10 méterre a parttól egy komolyabb súlyt éreztem rajta. Mivel a partszélt sűrű hínár borította, csónakba ugrottam és a biztonságosabb 6 méteres vízen kezdtem el a fárasztást. A hal visszahúzott a tó közepe felé, miközben többször újra és újra letört a mélybe. Csak nagyon nehezen adta meg magát. Közben kivilágosodott és csak néztem a szákom közepén, a vízen lebegő hatalmas tükröst. Óvatosan kivettem a horgot és a szákot összetekerve beemeltem a csónakba lévő matracra. Mivel két másik botom zsinórjain voltam a motort felemelve eveztem ki. Hűséges barátom mikor segített kiszállni a csónakból annyit mondott: - ez biztos húsz feletti! A letárázott mérleg 20,35 kg-ot mutatott, amitől örömöm határtalan volt.
 
 
Felbuzdulva az első éjszakai és hajnali terítéken, frissítettük a többi alvó botot is. Kellemes napos időben egy 11.10-es és egy 7kg-os ponty tette tiszteletét a jól működő csali kombinációra. A kisebb hal után elhagytam a magok szórását, és csak az áztatott felezett szemeket szórtam. Gyorsan hűlt a levegő és hideg éjszaka elé néztünk, ezzel együtt leszállt a sűrű köd is. Kora este Miki hideg vízi bojliját kívánta meg egy gyönyörű 15 kg-os tőponty. A halat fotózva jó volt látni társam felhőtlen örömét.
 
 
Érdekes módon az éjjel az eddig jól működő bot megállt és a Top force - White secret duó adott két 9 körüli halat. Pénteken nappal csak egy 9,15-ös nyurgát szákoltam, és úgy döntöttem újra ráteszem az egy-egy lapát magot a letett szerelékem környékére. Mindezt azért is tettem, mert Miki hala rengeteg magot ürített reggelig a pontyzsákjába. A következő 24 óra két tíz alatti és egy 11,80-as tükröst hozott, a halak imádták a puhára főzött magokat és a finom falatokat.


Szombat délután megérkezett a hidegfront, az erős szél eltakarította a ködöt és szakadni kezdett az eső. Délután 5 körül kimentünk a halőrházba, egy kicsit átmelegedni, de talán tíz perc múlva siethettem vissza, mert kapásom volt. Mikor megemeltem botomat éreztem, hogy az bizony üres. A tettes Miki hideg vízi bojlival felkínált botja volt, mert a hala már vagy 100 méterrel jobbra volt a kapás helyétől. Mivel társam hátramaradt, ezért egyedül a csónakba szálltam és elindultam a hal irányába. Közel 40 percig forgatott a bivaly erős hal! Óvatos voltam vele, kétszer a part menti hínárba is beleúszott, de közben a szakadó esőben és erős szélben a szomszédba táborozó osztrák csapat zsinórjaira is figyelni kellett. Izgalmas csata után aztán sikerült megszákolnom a teljesen elfáradt hatalmas tőpontyot. Fáradtan teljesen átázva mérlegeltem, a mérleg kereken 20,10kg-nál állt meg. A halat biztonságba helyeztem és belerogytam székembe, fáradt voltam, de boldog, nagyon boldog. Közben Miki is visszaért, és koccintottunk közös halunk apropóján. Reggelig öt halat fogtunk közte még egy 15,90-es tükröst.
 
 
Elállt az eső, újra világosodott és jó volt nézni, ahogy a természet lassacskán megnyugodik és készül a téli álmára. Összegzés képen 20 kapásból 19 pontyot fogtunk és egy majd 3 kilós dévért. Most messze a vörös erő (Red Force) vitte a prímet, összesen 13 hallal. A szerelékek és a jó minőségű csalik remekül működtek, de ez nem csoda, hisz a ponty ösztönösen tudja, hogy oda menjen vissza, ami ízlik neki…..

Putz Gyula

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie