RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

A Széki tavi új tórekord története...

 

Szerencsés helyzetben tudhatom magam, mert lakhelyem közelében két halban gazdag, viszonylag nagy kiterjedésű víztározó is található. Az egyiken Lőrintén tag vagyok, a másikra - Széki tóra - csak nagy ritkán, Gyuri barátom invitálására látogatok el. Mindkét vizet nagyon jól ismerem, és azt hiszem, ennek köszönhetem, hogy életem egyik legemlékezetesebb horgászkalandja megesett velem.

Nemrég, egy vasárnapi napon telefonhívást kaptam Gyuritól, melyben tudatta velem, hogy az amur, mely köztudottan a rekkenő hőség hala, igen jól eszik a Széki-tavon. Kérdésére, melyben azt tudakolta, hogy volna e kedvem a szerdai napot és estét a már említett vízen tölteni, határozott igen választ adtam. Hétfőn és kedden este - teljesen mégsem a véletlenre bízva a dolgot - kimentünk a vízre etetni. Gyuri stégétől kb. 60 méterre található egy, a vízből kiágaskodó száraz bokor. Egészen a bokorig 60-120 cm-es a vízmélység mely métereken belül törik le 4.5 m-re. A bokor jobb oldalánál a parttal párhuzamosan, míg bal oldalánál a partra merőlegesen húzódik egy árok. A víz alatti akadó körül, viszonylag kis területen, egyben a hely adottságaihoz igazodva koncentráltan szórtuk be hétfőn és kedden kb. azonos időben, az etetésre szánt magmix, bojli és pellet keverékét.

Szerda délután, a horgászhelyünk elfoglalása után úgy döntöttünk, hogy Gyuri a stégéről, a bokor jobb oldalán található viszonylag sík területet horgássza meg. Jómagam pedig, a stég mögött található kényelmesebb parti helyet választottam, ahonnan meg tudtam horgászni a bokor bal oldali fokozatosan lefele törő részét. Etetésre, akár csak az előző két napon, 3kg magmixet, fél kiló Top Force és Spicy fish bojlit vegyesen + 1kg 20mm-es Halibut pelletet szórtunk a kiszemelt helyre.

 

Mivel az akadó környékét régebben is előszeretettel látogatták az amurok, a csalikat és a horogelőkét is ehhez igazodva választottuk meg. (Ekkor még álmomban sem gondoltam, hogy az amurok helyett, többségében a pontyok tartózkodnak az etetett területen.) Három botra három különböző ízesítésű 15mm-es lebegő bojlit csaliztunk: Extra-fruit, Pink/squid, és Pineapple ízesítésben. Negyedik botra a nagy kedvencem, a már sokszor bizonyított Spicy Fish bojli került.

 

Beélesítettük a botokat, és árnyékba húzódtunk. Hihetetlen, de talán tíz perce lehettek a szerelékek a vízben, mikor Gyuri gyümölcsös pop-up-ját elhúzta valami, melynek előkeszakadás lett a vége. Valószínűleg a törés szélén található éles kövek okozhatták a halvesztést. Míg újrakötöttük a végszereléket, a parti hely felől folyamatos sípolásra lettünk figyel-mesek. Mire a botomhoz értem a hal már lehúzott vagy 15m zsinórt. Bevágás után megpróbáltam a halat intenzíven a part felé terelgetni, de sajnos beleúszott a bokor egyik ágába, ezért rá kellet mennünk csónakkal. Kis idő múlva a bokor ágai közül sikeresen kiszabadítottuk ismeretlen ellenfelem, de sajnos egy rég bennszakított zsinórgombolyagba ismét befűzte magát, és sajnos elveszítettem a halat... Innentől kezdve, a délutáni rekkenő kánikula és tükörvíz ellenére folyamatosan fogtuk a halakat. 2 óra leforgása alatt egy amurt és 6-7 pontyot fogtunk egy és három kiló közötti súlyban. Már egy bő óra telt el kapás nélkül és este nyolc körül járhatott az idő mikor a jobbos botomon, melyen szintén egy szem whity pool rig-en felkínált Pineapple pop-up bojli volt a csali, lassú, de folyamatos húzó kapást észleltem.

Ráemelve a botra éreztem, hogy jobb halat akasztottam, melyet mielőbb biztonságos távolságban akartam tudni a már említett "szerelékgyilkos" töréstől és bokros résztől. Társam kérdezte, hogy kell-e csónak, de mivel egy pár másodperc elteltével úgy véltem, hogy az "ellenfél" elhagyta a veszélyes területet, és a nyílt mélyvíz felé úszott, így nem mentünk rá. A majd húsz percig tartó fárasztás alatt, ellenfelem súlyát, az utolsó percekig nem tudtam megsaccolni. Csak a sekély vízben mutatott hatalmas burványok, és a karikába hajló botom jelezte, hogy nem mindennapi hallal van dolgom. Mikor először megpillantottuk a pikkelyes testet, súlyát kb. 10-15kg közöttire tippeltük. Horgásztársam, a húsz percig tartó, egyben igen élvezetes, és izgalmas fárasztás végén, elsőre, határozott mozdulattal megmerítette a gyönyörű halat. A merítőháló szétszedése és kiemelésekor, érezve a hatalmas súlyt, az villant át agyamon, hogy ekkora pontyot talán még nem is fogtam. Lehet, hogy húsz kg feletti lesz? Izgatottan vártam a mérlegelést. A halat óvatosan a mérlegelő zsákba helyeztük, és kíváncsian figyeltük a letárázott mérleg kijelzőjét. A gyanúm beigazolódott! A kijelző pontosan 22, 10kg-on állt meg! Alig akartam hinni a szememnek. Örömöm határtalan volt mivel álmomba sem gondoltam volna, hogy egy hirtelen ötlettől vezérelt délutáni horgászatnak, ilyen fantasztikus kapitális ponty lesz az eredménye!

Pár fotót készítettünk a gyönyörű életerős halról, majd óvatosan visszaengedtem éltetető elemébe, a Széki tóba. Utólag kiderült, a tavon ekkora pontyot még nem fogtak, így külön öröm számomra, hogy nekem adatott meg ez a fantasztikus hal.

Utólag visszagondolva a rövid horgászatunkra, kijelenthetem, hogy a bűvös hármas mellettem volt: Jó időben, jó helyen, jó csalival...!!!! És persze a szerencse, mert az is a velejárója egy ilyen csodás halnak....

Köszönet S-Carp Product!

Holczinger András

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie