RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

A Supernatural zsinór és a Fluorocarbon zsinór együttes előnyei, avagy a COMBI RIG elkészítése...

 

Sokszor találkozom a vízparton olyan emberekkel, akik véleményem szerint nem fordítanak kellő hangsúlyt arra a tényezőre, amit úgy hívunk: horogelőke! Lehet a parton több százezer forintos felszerelésünk, sátrunk, sorakozhatnak a táskánkban a több ezer forintos márkás csalik, vagy a magunk által készített „fullos” bojlik. Véleményem szerint mégis a sikerhez vezető út legfőbb velejárója, a helyesen elkészített horogelőke. Hiába horgászunk ugyanis a legjobb botokkal a megfelelő helyen, a megfelelő csalival, egy rosszul megkötött horoggal, hanyagul felkínált csalival túl sok halra nem számíthatunk. Főképp, ha öreg, ravasz kapitális pontyokra pályázunk….. Ezek a halak azért nőhettek meg kapitális méretűre, mert a táplálkozásuk közben könnyedén fújják ki a helytelenül felkínált csalit. ( a Korda DVD-ken ez nagyon jól megfigyelhető.) Az etetést aztán, pláne ha ízlett a beszórt csali, felporszívózva jóllakottan úsznak tovább a következő etetésre. Mi pedig a parton ülve a légnyomástól, kezdve a csali ízéig mindenre ráfogjuk a kapástalanságunkat! Példakép, leírnék egy tanulságos esetet, ami nem rég történt meg velem egy rövid horgászat alkalmával: Egy nem túl nagy tavon horgásztam pár napot. Mivel aránylag sokan horgásztak, ezért csak egy bóját helyeztem el a jónak vélt területen és mindkét felszerelésemet kb. egy 2-2.5m. átmérőjű etetés közepébe raktam le. A csalinak mindkét botomon egy szem Pink / Squid pop-up bojlit csaliztam. (Ezen a tavon nagyon jól működik a lebegő csali.) A jobb oldali botomon az előke Whity pool megoldásban, míg a bal oldalin az előkét D-rig kötésben használtam. 
 

    
D-rig                                                              Whity pool

A lebegő bojlikat a két előkén szinte azonos magasságban kínáltam fel. Az első nap a Whity pool előkével 9db 6 és 9kg-os pontyot fogtam a D-rig-el 1db-ot. A második napon, mivel kezdtem furcsállni a dolgot, megcseréltem a botokat. Bármilyen furcsán hangzik, most a bal oldali botomon jelentkeztek a kapások és a két bot közt ismét jelentős volt a kapás különbség! Mivel mindkét előke helyesen elkészítve nagyon jól funkcionál, ezért felettébb furcsálltam a dolgot. Nem hagyott nyugodni a dolog ezért, hogy okosabb legyek csónakba szálltam és egy tapogatóbot segítségével alaposan végignéztem a meghorgászott területen a mederfenék szerkezetét. Legnagyobb bánatomra semmi olyat nem tudtam felfedezni a meder alján, ami kicsit is megmagyarázta volna ezt a fura dolgot. A válaszra a mai napig sem jöttem rá, fogalmam sincs, hogy abban a pár napban miért a Whity pool előkével „szimpatizáltak” a halak…Utólag belegondoltam, ha mindkét botomon a D-rig csalizással horgászok (ami az esettől függetlenül is az egyik kedvencem) túl sok mindent nem fogtam volna. Ezzel a kis kitérővel csak annyit szerettem volna mondani, hogy a siker nagyon sokszor az APRÓ részleten múlik! Az elkövetkezendőkben, pár jól funkcionáló horogelőke elkészítésével szeretnék segíteni a kezdő és haladó horgásznak. A haladókat azért mertem leírni, mert számtalan újságban találkozni olyan „ponty professzornak” kikiáltott „szakikkal”, akik a horogkötést úgy végzik el, hogy a zsinórt nem a horoghegy felé, hanem az ellenkező irányba fűzik be, így nagy esélyt adva a halaknak a horog könnyed kifújására……..!

 

    

A Combi rig elkészítésénél, mint ahogy a neve is utal rá két, teljesen eltérő anyagú előkezsinórt kell összekötnünk úgy, hogy a lehető legnagyobb szakítószilárdsága megmaradjon a zsinóroknak. A Fluorocarbon zsinór láthatatlanságával, teljességgel beleolvad az aljzatba és megakadályozza az előkénk összegubancolódását. A csalink vízbeérésekor „kifekteti” az előkénket a mederfenéken, míg a lágy fonott zsinóroknál sokszor előfordul, hogy az ólomra egy kupacba esik le a felkínált csali. (egy vödör vízben ezt könnyen ki lehet próbálni). A Supernatural zsinór viszont pont a csali és a horog közvetlen közelében enged egy könnyed mozgást a csalinak. Ha egy kevés stick-mixet húzunk erre a 2-3 cm-es részre és kritikusan kisúlyozott csalival horgászunk elég, ha a ponty a csali mellé a stick-mixbe szippant, a horog már automatikusan „beúszik” a szájába. A horogszáron lévő kis fémkarika a csali kifújásakor funkcionál, hisz a csali a horogszáron kifele csúszik a hal szájából, a horog viszont a megtört zsugorcsőnek köszönhetően általában a hal alsó szájrészébe akad! Ez az előke általában kiegyensúlyozott csalival, „hóember”, vagy pop-up bojlikkal a leghatásosabb. Érdemes kísérletezni, hogy az adott vízen épp melyik a halaknak tetsző csali kombináció. A fotókon látható kötés garantáltan megőrzi a zsinórok maximális szakítószilárdságát és kis gyakorlás után könnyedén elkészíthető. 
 

Lássuk, magának az előkének az elkészítési módját:

 

A szükséges kellékek. Kössünk a fonott zsinórra egy pici hurkot. Fűzőtűvel húzzuk a bojlikat a hajszál előkére. A bojli aljától kb. 1-1.5 cm-re rögzítsük a pici fémkarikát. Állítsuk be a megfelelő helyre a fémkarikát Rögzítsük a horgunkat a csomó mentes kötéssel
Húzzunk fel egy zsugorcsövet a kötésre, majd egy csipesz segítségével mártsuk forró vízbe A még meleg csövet enyhén hajtsuk meg a horog hegye felé. A kb. 25cm hosszú fluorocarbon zsinór végét hajtsuk be. Fűzzük át a fonott zsinórt a fülön. Tekerjük rá kb.7-8 szor a fluorocarbon zsinórra a fonottat.
Visszafelé haladva ismét 4-5 ször tekerjük rá a kötésünkre. Most bújtassuk vissza a fonott zsinórt a fülön. Óvatosan húzzuk össze a kötésünket. A felesleges zsinór részeket távolítsuk el. Kössünk egy hurkot a fluorocarbon zsinór végére. A kész "Kombi Rig" előkék.

 
Sok sikert!

Sági Tamás

S-carp Product

 

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie