RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA VIDEÓK LETÖLTÉSEK
 
 

A rövid pecák eredményessége

 
Az utóbbi időben nagyon sokat horgásztunk partról „dobós” módszerrel. Mivel az idő hiánya napjainkban sokaknak okoz egyre nagyobb fejtörést, így érdemes minden apró részletre figyelni, ha tényleg szákba akarunk terelni egy-két szebb halat.

Ami mindig kell
Rövid pecákról lévén szó, előzőleg sokat kutakodtunk az angol médiákban, - ahol nagy népszerűségnek örvend az e-féle horgászmódszer, hogy hogyan lehetnénk a lehető legpontosabbak, legeredményesebbek. Mivel általánosságban 24 vagy 48 órát értünk a rövid pontyhorgászat alatt, így a felszerelésünket a lehető legkevesebbre szűkítsük le. A legfontosabbak nekünk: a sátor, a két ágy, a szerelékes táska, merítő, pontymatrac, botzsák és persze a csalik. Az egyszerű horgásznak már ez is hatalmas pakkot jelent, de ezek sajnos mind kellenek, ha nem akarjuk, hogy nagyobb kellemetlenség érjen bennünket mondjuk a 48 órás időszak alatt….

Magok, csalik...
Etetés szempontjából, nagy segítséget nyújthatnak a különböző főtt magkeverékek, és spod-mixek. A főtt kendermag, a csemege vagy főtt takarmánykukorica, valamint egy kevés tigrismogyoró minden esetben jó választás lehet! Csaliként legtöbbször az activatorral kezelt Hookbaits-eket használjuk. Figyeljünk arra, hogy a csalizó bojlinkat ne csak egyszer-kétszer mártogassuk bele a dippbe, mert az a bedobás után szinte azonnal, már a fenékre érés előtt eltűnik róla. Helyette áztassuk legalább 12-24 órán át dobozhoz tartozó, vagy az általunk eredményesnek vélt folyékony étvágyfokozóba a bojlikat és csak utána csalizzunk velük. Ezek kikönnyítve, a vízbeérést követően, a folyékony aktivátornak köszönhetően azonnal, - a halak számára nagyon vonzó - illatfelhőt képeznek a csalink körül, így jóval nagyobb lehet az esélyünk rövid idő alatt kapást elérni. Nagyon jó szolgálatot tehetnek szintén a vonzó csali paszták is, érdemes ezek használatát is fontolóra vennünk.
 

Éjszakai dobások
Főleg a kisebb tavakon figyelhető meg, hogy a halak éjszaka sokkal bátrabbak, aktívabbak, mint mondjuk a nappali órákban. A sötétség beálltával a kapások is sűrűsödni szoktak. A legnagyobb gondot sokszor az éjszaka történő etetést célzó dobások jelenthetik. Biztos megoldást a „klipszelő” módszer adhat. Ha még egy kevés PVA hálóba töltött kis vonzó csomagot is készítünk, akkor az előkénkre fűzve azt szinte 100%-ban elkerülhető az előke összecsavarodása is. A lényege, hogy az etetésen beklipszelt marker-úszóval kimért távolságot a parton, két egymástól 3,6 illetve 3,9 m-re (attól függően milyen hosszú bottal horgászunk) elhelyezett leszúró között mérjük ki.
 
 
Nincs más dolgunk, mint addig adagolni a zsinórt, és számolni a megtett köröket a két leszúró között, míg el nem érjük a be klipszelt dobótávot ahova az etetésünket előzőleg bejuttattuk. Pontosan ezt a hosszt kell kimérnünk a már felcsalizott botok esetében minden dobás előtt. A dobás irányát egy a túlparton lévő tárgy, vagy a horgászállásunkon húzott irányvonal szolgáltatja.
 
 
Nem elhanyagolható az a tény, hogy ezek az információk, egy jó, hal járta hely esetében feljegyezhetők, más alkalmakkor pedig felhasználhatóak, vagy megoszthatóak barátainkkal.
 
 
A befektetett energia a pontos horgászatban térül meg, melyet, ha látogatnak a halak, jó eséllyel csaphatunk be néhány nagyobb példányt is közülük. Az 1-2 napos horgászat alatt pedig szákba terelni egy, vagy akár több 15kg feletti halat úgy gondoljuk mindenképpen figyelemre méltó és örvendetes eredmény lehet, akár magunk akár mások  részére egyaránt.
 
Németh Szilveszter & Németh Marcell
S-Carp Product Team

RÓLUNK TERMÉKEK BESZÁMOLÓK TIPPEK GALÉRIA INFORMÁCIÓK KIEMELT PARTNEREINK VIDEÓK LETÖLTÉSEK Cookie