Remélem a következő írásban sikerül pár hasznos és érdekes információt illetve tanácsot adnom, a pontyhorgászok körében egyik legismertebb adalékanyagról, a betainról.
A betain, általánosságban, fehér színű, kristályos, finom szemcseméretű, anyagként ismert. Azonban több származéka is létezik, pl. a pontyhorgászok körében népszerű, javarészt cukorrépából nyert glycine betain, ami enyhén barnás színnel valamint kimagasló vízoldhatósággal rendelkezik.
A betain valójában mind az emberi, mind pedig a halak táplálkozásának egy létfontosságú tápanyaga: vagyis, egy metabolit. (Az anyagcserében résztvevő, vagy annak folyamán keletkező anyag.) Az egyik alapvető funkciója, a szervezet sejtjeinek egymásra gyakorolt nyomásának a kiegyenlítése. A vízben úszó halak számára, melyek szervezete sót tartalmaz, biztosítja azt, hogy ne tudjanak túl sok vizet magukba szívni, különben a túlzott vízfelvételtől elpusztulnának. Kutatók rájöttek, hogy a lazacok és az angolnák számára a betain biztosítja a víz ozmotikus eltérésének a kiegyenlítését, valamint a stressz legyőzését, amikor azok pl. tengerből az édes vízbe úsznak.
Ennyi tudományos kitérő után néhány érv, hogy miért is kell a csaliba.
A betaint évtizedek óta sikeresen egyik fő elemként használják a „aquakultúra” ágazatban a haltápok készítésénél. Mindössze 1-2%-os betain adalék a haltápokban nagyfokú tápanyag gazdagságot nyújt, mindezt anélkül, hogy túlstimulálnák a hal receptorait. Ez egy nagyon fontos pont. Véleményem szerint egy nagyobb betain koncentrációval rendelkező csalival intenzívebb hatást érhetünk el, erősebb evésre ösztönözve ezzel a halakat anélkül, hogy riasztólag hatnánk rájuk, természetesen az adagolásnál az ésszerűség határain belül maradva! A betain egy alapvető tápanyag és minden egyes csali számára szerintem létfontosságú.
Hogy miért is érzékenyek a halak a betain egy nagyon kevés koncentrációjára is?
Azt gondolom a válasz nyilvánvaló. Az evolúción keresztül a betain mindig is megtalálható volt a pontyok természetes tápanyagforrásaiban. Mivel a vízben élő legjelentősebb tápanyag és fehérjeforrások is tartalmaznak jócskán betaint, ezért a halak egyszerűen megszokták és igénylik. (Szúnyoglárvák, kagylók, csigák, rákok, puhatestűek, és vízinövények). Ezek a pontyok számára a legjelentősebb természetes fehérjeforrások is egyben, melyek létfontosságúak ahhoz, hogy növekedni tudjanak.
A betain enyhén édes ízű és már csak ezért is vonzónak találják a pontyok, hiszen ezzel a cukortartalommal azonnali energiát is nyernek. Ezen kívül nagyon jó víz oldható tulajdonsággal is rendelkezik. Ez a tulajdonság nagyon font Fontos akkor, amikor a bojlikban alkalmazzuk. Ahogy bojli vizet szív magába, - a betainnak köszönhetően - a csalinkból egyenletesen tudja „kipumpálni” az abba lévő tápanyagokat, és attraktorokat. A másik legfontosabb tulajdonsága az ízfokozó képessége, ami miatt egy betaint tartalmazó csali jobban vonzza a halat, mint egy hagyományos, betain nélküli csali. A csalink vízben való oldhatósága szintén egy fontos faktor a betain sikerességéhez. Véleményem szerint viszont az alacsony beltartalmú és tömör szerkezetű, víz oldható anyagoktól mentes (Pre-digested fish meal, L-030 amino powder, májpor stb.) zárt csalik nagyban veszítenek értékükből és csalogató hatásukból, hiába a hozzáadott potenciális attraktor!
.jpg)
Ezen felül érdemes minden típusú bojlihoz darabosabb összetevőket is keverni (Prosecto, Nectarblend, PTX, Extrablend, SuperRed, apró magvak stb.), hogy megkönnyítsük a víz beszivárgását a bojlinkba ezzel is segítve betain munkáját.
.jpg)
Betain többféle forrásból nyerhetünk ki és többféle módon használhatunk. Mindezt annak érdekében, hogy a halak számára a megszokott, sokak által használt és készen kapott csalikkal ellentétben, egy teljesen újat tapasztaljanak és ezzel, sokkal vonzóbbá téve számunkra a csalinkat.

Javaslom, hogy csali készítésnél használjunk inkább a megszokottnál kevesebb betaint, (5-10g/kg) és ha tehetjük, kombináljuk olyan tengeri kivonatokkal, mint a „félelmetes” Új-Zélandi kagylókivonat, a Squid extract, Shrimp extract, Belachan powder, vagy májpor stb. Ezek a 100%-os natúr kivonatok, erősítve a betain hatását, segítenek abban, hogy a halaknál minél több receptort ingereljenek, és a csalink eredményesebb legyen!
Ha a horog csalinkat szeretnénk egyszerű módon stimulálni, vagy éppen az ízletességét fokozni folyékony és magas koncentrációjú betain tartalmú, egyben tényleg hatásos anyaggal akkor javaslom pl. a következő kombinációt:
.jpg)
50ml Minamino (original), 30ml Liquid Fish extract, 20ml Liquid liver, 3-5 csepp N-Butyric Acid, 5g concentrate sweetener, és 10g Betain HCI keverékét.

A termékeket alaposan keverjük össze, majd borítsuk rá a kezelni kívánt csalizó bojlinkra.
.jpg)
Elkészült a számomra tökéletes, magas betain és aminosav tartalommal, valamint a pontyok által kedvelt, meghatározó ízzel rendelkező csalizóbojli.
.jpg)
Ezt a keveréket szintén alkalmazhatjuk akár paszták adalékanyagaként, vagy az alapmixek ízesítésére. Véleményem szerint mindenképpen az ilyen vagy hasonló dolgokkal javítsuk fel a csalinkat, mint bármilyen készen kapható szintetikus túlaromázott „dipp”-nek hívott folyadékban, amikről azt sem tudjuk, hogy miket is tartalmaz valójában…
Nos végezetül: A betain sem egy csoda anyag, pláne ha csak attól várjuk, hogy eredményesek legyünk! Viszont ügyesen alkalmazva, és más, a pontyok számára szintén fontos attraktorokkal kombinálva biztosan javítani fog a fogási esélyeinken!

Sági Tamás
S-Carp Product Team